Ankara’da büyük farkla kazanan Mansur Yavaş: İmar baronları kaybetti

Başkent Ankara'da CHP'li Mansur Yavaş koltuğunu koruyarak büyük bir farkla zafer ilan ederken rakibi AK Partili Turgut Altınok'tan da ''Vatandaşımız karar vermiştir, saygı duyarız. Hayırlı olsun'' mesajı geldi.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Yerel seçimler süresince Ankara, muhalefet açısından rahat kazanılacak yerlerden birisi olarak görülüyordu. 2019’da 25 yıllık Gökçek devrini sona erdiren Yavaş, anket şirketlerine göre de seçimlerin favorisiydi. AK Parti’nin adayı Turgut Altınok da bu tabloyu değiştiremedi.

Yavaş, Altınok’un 933 bin oy önünde 29 puan farkla zaferini ilan etti. Altınok da yenilgiyi kabul ederek ”Vatandaşımız karar vermiştir. Demokrasi budur, saygı duyarız, hayırlı olsun” dedi.

2019 seçimlerinde CHP, Ankara’daki 25 ilçenin üçünün belediyesini kazanmıştı. Kentte diğer belediyelerin 19’unu AK Parti, üçünü de MHP kazanmıştı. Şimdiyse 16 ilçede CHP ipi göğüsledi. AK Parti’yse elindeki 11 belediyeyi kaybetmiş durumda. MHP’yse sadece bir belediyeyi kazanabildi.

İl genel meclisinde de CHP’nin ezici bir çoğunluk elde ettiği görülüyor.

Yavaş: Kaybeden müfteri Altınok’tur

Daha önce abartılı kutlamalardan kaçınma çağrısı yapan Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi önündeki konuşması havai fişek gösterileriyle bölününce “Benden izin almadan yaptılar bunu” dedi.

Yavaş ”Bu seçimin kaybedeni siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok’tur. Tertemiz vatanseverlere iftira atanlar, kirli siyasetten medet umanlar Ankara halkının yüce iradesi karşısında bir kez daha kaybettiler” dedi.

Kendisine ‘ev kölesi’ diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e de göndermede bulunan Yavaş, ”Bizim belediyecilik anlayışımız sadece Ankara halkına kölelik yapmayı kabullenecek bir anlayıştır” dedi.

‘Ankara’da seçimi beton kaybetti’

Yavaş’ın sözleri şöyle oldu: ”Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum; Ankara’da seçimi beton kaybetti, yeşil kazandı. Ankara’da seçimi şatafat ve haksız servet kaybetti, emek ve alınteri kazandı. Ankara’da seçimi rantçılar kaybetti, sosyal belediyecilik kazandı. Ankara’da seçimi imar baronları kaybetti, 6 milyon Ankaralı kazandı. Ankara’da seçimi, eser belediyeciliği adı altında çöp projelere, ne olduğu belirsiz beton kulelere milyarlarca lira harcayanlar kaybetti; o milyarlarca lirayı halkın sağlığına, beslenmesine, ısınmasına, eğitimine harcayanlar kazandı. Seçimi işte burada olduğu gibi, Türk Bayrağı altında buluşan gönüllerin, vatan için atan yüreklerin, yani milletin doğrudan kendisinin oluşturduğu ittifak kazandı.

‘Kimseyi ayırmayacağız’

Herkes bilmelidir ki, bizim belediyecilik anlayışımız hiç kimseye değil, sadece Ankara halkına meftun, sadece Ankara halkına sevdalı, sadece Ankara halkına kölelik yapmayı kabullenecek bir belediyecilik anlayışıdır. Sizlere söz veriyorum; önceki dönemimizde olduğu gibi bu kenti şeffaf, katılımcı, hesap verebilir bir anlayışla yöneteceğiz. Sizden aldığımız paranın hesabını yine size kuruşu kuruşuna vereceğiz. Kimseyi ayırt etmeyeceğiz. Kimsenin yatağa aç ve açıkta girmesine seyirci kalmayacağız. Ankara’nın sanayisine, tarımına, turizmine, ulaşımına, altyapısına, teknolojisine, eğitimine, kültürüne ve sanatına yatırım yapmaya devam edeceğiz.

‘Sonuçlar siyaset yapan herkese bir yol haritası çiziyor’

Bu seçim sonuçları bize olduğu kadar bu ülkede siyaset yapan herkese de bir yol haritası çiziyor. Demek ki kimseyi ayırmadan hizmet ederseniz, yalnızca halkın size verdiği görevle ilgilenirseniz, kutuplaştırmaktan uzak durursanız, şeffaf olursanız, halka hesap verirseniz, başı dara düşenin yanına hızır gibi koşarsanız, ‘az laf, çok iş’ diyerek çalışırsanız işte böyle rekor oyla seçiliyorsunuz. Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak. Tam aksine, sizlerin omuzlarımıza yüklediği bu büyük sorumluluğun bilincindeyiz ve sizlere layık olmak için gece gündüz demeden çalışacağız. Bizlere düşen, yine herkesin başkanı olmak, herkese tebessümle sarılmak ve bir aile olduğumuzu yeniden göstermektir. Bizim kavgamız, tıpkı ‘çalıyor ama çalışıyor’ sözünü bu kentin damarlarından söküp attığımız gibi çalmadan, yorulmadan, bıkmadan Ankara’mız için çalışmak olacaktır.

‘Milletin iradesine saygı duyulmasını istiyoruz’

Bizler devlet geleneğini bilen yöneticiler olarak, devletin en üst makamından en alt kademesine kadar uyum içerisinde çalışma irademizi yine ortaya koyacağız. Bunu Ankaralılar için yapacağız. Bunu makamın asıl sahibi, milletimiz için yapacağız. Ve bizler, artık bu sefer bazı anlayışların değişmesini istiyoruz. Milletimizin iradesine saygı duyulmasını, milletimizin sözünün dinlenmesini istiyoruz. Önceki dönemde bizlere yaşatılan zorlukların ve engellemelerin bu dönemde yaşatılmamasını istiyoruz. Bunu hep birlikte başarmaya, kentimizi yine hep birlikte yönetmeye hazır mısınız?

‘Sosyal medya trollerine boyun eğmedik’

Dayanışmanın, sevginin ve saygının gücünü herkese yeniden göstermeye var mısınız? Bugüne kadar başınızı öne eğdirecek hiçbir işin içinde olmadık, yine olmayacağız. Tevazudan ve iyilikten hiç şaşmadık, yine şaşmayacağız. Haktan, hukuktan, etik değerlerden hiç vazgeçmedik, yine vazgeçmeyeceğiz. Tüm bunları yaparken, buranın altını çiziyorum, kim olursa olsun, nereden gelirse gelsin, kimden beslenirse beslensin, iftira ve karalama yapan büyük propaganda güçlerine, televizyon kanallarına, internet sitelerine, sosyal medya trollerine bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Doğrudan, vicdandan, kardeşlikten yana olacağız. Haktan yana olacağız, halktan yana olacağız. 6 milyon Ankaralı tek yürek olacağız, Ankara’mızı Mustafa Kemal Atatürk’e yakışır, dünya başkentleriyle yarışır bir kent haline birlikte getireceğiz.

2019 seçimlerinde genel tablo nasıldı?

Mansur Yavaş, 2019’da CHP’den ittifakı adayı olarak yüzde 50,93 oyla Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı seçilmişti. AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki’yse yüzde 47,12’de kalmıştı. Böylelikle Ankara’da 25 senelik bir dönem kapanmıştı.

2023 genel seçimleri

14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde partilerin oy oranıysa şöyleydi:

  • AK Parti-Yüzde 32,11
  • CHP-Yüzde 30,79
  • İYİ Parti-Yüzde 13,12
  • MHP-Yüzde 10,22

Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,32 oyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1,32 puan önündeydi.

31 Mart 2024 seçimlerindeyse Mansur Yavaş yüzde 60,27 oyla 1 milyon 927 bin oy aldı. AK Partili Turgut Altınok ise yüzde 31,75 oranla 1 milyon 39 bin oy topladı. önünde olduğu görülüyor. Yavaş, MHP’nin de desteklediği Altınok’un önünde. Üçüncü sıradaysa Yeniden Refah Partisi’nin adayı Suat Kılıç yüzde 2,99 oy aldı. 2019’da Mansur Yavaş’a destek veren İYİ Parti’nin oyuysa yüzde 0,87’de kaldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.