İstanbul Üsküdar Belediye Meclisi’nde başkanvekili seçimi bitti. Üsküdar Belediye Meclisi'nde yapılan oylamanın 4. turunda 42 oyun 23'ünü alan AK Parti'li Dündar Ziya Gültekin Belediye Başkan Vekilliği'ne seçildi.
Üsküdar Belediye Meclisi, başkanvekilini belirlemek üzere bugün yeniden toplandı. 5 Eylül’de sonuçlandırılamayan oylama yenilendi. Dördüncü turda salt çoğunluğun sağlanmasının ardından AK Parti’nin adayı Dündar Ziya Gültekin, Üsküdar Belediyesi’nin yeni başkanvekili oldu.
İlk turda AK Parti’nin adayı Dündar Ziya Gültekin 21, CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 19 oy aldı. İki adayın da birer oyu yazım hatası nedeniyle geçersiz sayıldı.
İkinci turda Gültekin’in oyları 22’ye, Çetinkaya’nın oyları ise 20’ye çıktı.
Üçüncü turda oylama AK Partili Gültekin lehine 23-19 sonuçlandı. Salt çoğunluk sağlanamadığı için dördüncü tura geçilmesine karar verildi.
Dördüncü turda da Gültekin 23, Çetinkaya 19 oy aldı. Böylece basit çoğunluğu sağlayan Dündar Ziya Gültekin, Üsküdar Belediyesi’nin yeni başkanvekili seçildi.
Tutuklanan Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın görevden uzaklaştırılmasının ardından başlayan süreçte, 5 Ağustos’ta CHP’nin adayı Sibel Tan Çetinkaya 22 oyla başkan vekili seçilmişti. AK Parti’nin adayı ise 18 oy almıştı.
AK Parti’nin yaptığı itirazın ardından mahkeme, 25 Ağustos’ta seçimde usulsüzlük yapıldığına ve seçim güvenliğinin ihlal edildiğine hükmederek seçimin yenilenmesine karar verdi. 6 Eylül’de yapılan ikinci seçimde Yeni Partili ve CHP’li meclis üyeleri toplantıya katılmayınca salt çoğunluk sağlanamadı ve seçim 8 Eylül saat 09.00’a yani bugüne ertelendi.
CHP’li Amine Cansu Çelik ve Ekrem Baki, seçimden önce tutuklanmıştı. Ayrıca seçimden kısa bir süre CHP’li dört meclis üyesi AK Parti’ye geçmişti.
Özgür Çelik: Üsküdar’da insanlık onuru ayaklar altına alındı
Yeni Parti İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik “Üsküdar’da seçimi AK Parti değil Kartal’daki savcılar ve İstanbul valisi kazandı” dedi
Özgür Çelik, AK Parti’ye geçen dört meclis üyesiyle ilgili bazı iddialarda bulundu:
“Bugün Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek bir gün yaşandı. Üsküdar’daki seçimi AK Parti kazanmadı. Üsküdar seçimi Kartal Adliyesi’nde savcılar ve İstanbul Valisi Davut Gül kazandı.
Neler yaşandı? Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş tutuklandı. 5 Ağustos’ta yapılan belediye başkan vekilliği seçimini Sibel Tan Çetinkaya kazandı. Sonrasında hukuksuzca, yargı eliyle seçimi iptal ettiler ve geçtiğimiz cumartesiye seçim koydular. Çoğunluk toplanamadı ve bu sabah 09:00’da yeniden Üsküdar Meclisi toplandı.
İlk seçimden sonra tam sekiz meclis üyemiz Kartal Adliyesi’ne davet edildi, savcıları onları yargı baskısı altına aldı. Yetmedi iki meclis üyemiz sırf oy kullanamasın diye tutuklandı. Yetmedi dört meclis üyemiz transfer edildi ve bir siyasi partinin rozeti takıldı. Şimdi bu dört transferleri gerçekleri açıklıyoruz.
Bunlardan biri Ahmet Başbaydar. Birinci seçimin üçüncü ve dördüncü tur arası tek tek Sibel Çetinkaya’ya oy vereceğine söz verdiği aşamada ‘Ben AK Parti’ye oy verdim, tekrar vereceğim. Çünkü benim oğlum terör örgütü üyeliğinden ceza aldı. 15 yıldır Türkiye’ye gelemiyor. Adalet Bakanlığı terör örgütünden ceza almış oğlumu getirme sözü verdi’. 40 kişi içindeki kendi ifadesidir bu.
AK Parti, onun yargı kolları ve Adalet Bakanlığı, Üsküdar seçimlerinde bir kişi kendisine oy versin diye 15 yıldır Türkiye’ye dönemeyen bir kişi getirme sözü vermiştir.
İkinci transfer olan kişi Hüseyin Kazan. Üsküdar sokaklarında konuşuluyor. Hüseyin Kazan’ın oğlu birinci seçimden kısa bir süre önce adli bir meseleden cezaevindeydi. Bulunduğu cezaevinden oy vermesi karşılığında şartlı tahliye edildi.
Transfer edilen üçüncü meclis üyesi Ayhan Aydın. Bunu bugün ilk kez açıklıyoruz; Ayhan Aydın rozeti taktıktan kendisine bir telefon açıldı yanımızda. Hoparlöre verildi, Ayhan Aydın hüngür hüngür ağlayarak ‘Savcı beni tutuklamayla tehdit etti. Oğlum, eşim engelli bunlara kim bakacak. Ben tutuklanırsam onlara bakacak kimse kalmaz diye bunlara teslim oldu’ dedi. Bu uygulamayı yapanlar sizler engelli çocuğu kadını, insanı baskıyla, korkuyla teslim aldınız. Siz Üsküdar’da insanlık onurunu ayaklar altına aldınız.
Bu dört meclis üyesi transfer olunca birisinin Afrika’dan kardeşi geldi bu yanlışı yapma diye kendisine ulaşmaya çalıştı. Bu insanlar şehir dışında bir otelde dört gün boyunca kampta tutuldu, başlarına devletimizin, milletimiz polisi dikildi. Yani işin içinde savcılar, İstanbul Valisi Davut Gül, devletin polisleri var. Bu ifadeler de yine sayın Suat Özçağdaş’ın duyduğu Ayhan Aydın isimli kişinin ifadeleridir. Biz bir oteldeyiz ve ‘Polis şu anda başımızda bekliyor’ diye.
Bugün iki meclis üyesi daha gizli kapaklı şekilde Üsküdar halkının iradesine ihanet etti. Birisini tespit etmek için arkadaşlarımız çalışıyor. Bir tanesi Onur Bayav. Ve meclis üyelerinin, belediye içerisinde Onur Bayav’la ilgili konuşulanlar. Ne tesadüf ki Onur Bayar’ın patronunun da savcılığa çağrıldığı, onun adliye marifetiyle tehdit edildiği meclis üyeleri içerisinde konuşuluyor.
Şimdi Kartal Adliyesi’nde bu uygulamaları gerçekleştiren savcılar; siz bugün insanların adalete güvenini yerle bir ettiniz. Burada bir siyasi parti, bir belediye başkan vekili seçimini kazansın diye Kartal Adliyesi’ndeki savcılık odalarını seçim ofisine çevirdiniz. Siz adaletin temeliyle oynadınız.
Sayın Davut Gül, şu anda İstanbul Valiliği’nin tabelasına bir ampul fotoğrafını asarsanız şaşıran kimse kalmayacak. Siz İstanbul Valiliği’nin bir siyasi partinin seçim ofisine dönüştürmüş durumdasınız.”