Bahçeli esti, Erdoğan es geçti: Ankara’da ‘komplo’ krizine soğutma hamleleri var ama savcılık sert

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında çıkan 'komplo girişimi' krizinde Bahçeli görevden almalar olmasını istiyor ama Cumhurbaşkanı dün konuyu alttan aldı, teftişin bitmesini beklediğini ima etti. Ankara Savcılığı ise beklemedi çok sayıda isim gözaltında.

Gündem 15 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
29 Nisan'daki Erdoğan-Bahçeli görüşmesinden bir kare.

Ankara’da siyasetin zirvesi son birkaç gündür bir ‘hükümete karşı komplo girişimi’ iddiasıyla çalkalanıyordu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin topa son derece sert girmesi ve ima yoluyla İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in de görevden alınmasını istemesi sonrası gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne tutum alacağına çevrilmiş, bunun için de Erdoğan’ın dünkü Meclis Grup konuşmasında ‘çok önemli açıklamalar yapacağı’ bizzat iktidar yanlısı medya tarafından duyurulmuştu. Ama beklenen olmadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan var olduğu iddia edilen krize konuşmasında küçük bir yer ayırdı, onda da ima yoluyla konuşup ‘bürokratik vesayete izin vermeyeceğini’ söylemekle yetindi, bu konuda araştırmaların devam ettiğini söyledi. Yani Bahçeli kadar keskin değildi, görevden almalar konusunda o kadar hevesli değildi, meseleyi ağırdan alma yanlısıydı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün öğlen saatlerinde beklenen konuşmasından önce bu konuda günlerdir suskun olan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da ilk kez ayrıntılı bir açıklama yaptı ve “Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa sonuna kadar gidip o yapıları tespit ederek adalete teslim edeceğiz” dedi. Yerlikaya görevlendirdiği mülkiye müfettişlerinin teftiş raporunun sonucunun beklenmesini gerektiğini de ilave etti, ‘Raporu kamuoyuyla da paylaşacağız’ dedi (Yerlikaya’nın açıklamasıyla ilgili ayrıntılı haberimizi buradan okuyabilirsiniz).

Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve gerekse İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ‘müfettiş raporlarının beklenmesi’ görüşüne karşılık Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce evlerinde arama yaptığı halde gözaltına almadığı üç polis müdürünü gözaltına aldı. Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan dün gözaltına alındı. Gözaltılar bu sabah itibariyle de devam etti, soruşturmada üç sivil şahıs ile bir komiser daha gözaltına alındı.

Adım adım Ankara’nın krizi

Önceki gün MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son derece sert çıkışının ardından hemen o gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’la bir araya gelmiş, toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya davet edilmemişti.

Hükümete yakınlığıyla bilinen medya kuruluşları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın davet edilmediği toplantının gündeminin Ayhan Bora Kaplan çetesi soruşturmasında açığa alınan, ardından evleri aranıp dün de gözaltına alınan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve onun yardımcısı Şevket Demircan’la ilgili ortaya atılan yeni ‘bilgiler’ olduğunu öne sürüyordu.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında savcılık tarafından itirafçı yapılan bir isim olan Serdar Sertçelik’in kamuoyuna duyurduğu iddialara göre Ankara Emniyeti’nde üst düzey görevlerdeki bu üç isim görevdeki ve eski bakanlara, AK Parti’nin önemli isimleriyle yargı mensuplarına ’17/25 Aralık’takine benzer kumpas hazırlığı’ yapıyordu.

Bahçeli’nin sert çıkışı

Nitekim MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bahse konu kişileri ‘darbe girişimiyle’, ‘komplo kurmakla’ suçluyordu:

“Ayranımızı kabartmasınlar, sabrımızı taşırmasınlar, hepsini takip ediyoruz. Olan biten tüm kanun dışı irtibat ve ilişki ağlarının farkındayız. Birkaç emniyet müdürünün açığa alınmasıyla geçiştirilemeyecek bir komplo devrededir. Nitekim hedef MHP, AK Parti, Cumhur İttifakı ve son tahlilde Türkiye’dir. Gizli tanık ifadeleriyle şerefli isimleri karalama kumpasını ve tecelli eden millet iradesini gölgeleme arayışını ifade eden kim varsa haindir, haşhaşidir. Emniyet, yargı ve medya uzantılarının tepesine binilmelidir. Bakalım temiz eller operasyonu nasıl oluyormuş! Hepsini göstermek, hepsini yaka paça içeri tıkmak da hukuk devletinin varlık ve şeref konusudur.”

Devlet Bahçeli’nin bu sert konuşması sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün gece saatlerinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’la bir toplantı yaptı. Daha toplantı devam ederken iktidara yakın medya organlarında toplantının Ayhan Bora Kaplan soruşturması ve ortaya atılan ‘komplo’ iddialarıyla ilgili olduğu söylendi ve Cumhurbaşkanı’nın dünkü grup konuşmasında ‘çok önemli mesajlar’ vereceği öne sürüldü.

Erdoğan kürsüde

Erdoğan, Bahçeli’nin mesajları ve bakanlarla yaptığı görüşmenin ardından ilk kez AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu.

Ancak sokakta, siyaset kulislerinde ve gazetelerin yazı işlerinde merakla beklenen açıklamada ‘sert mesajlar’ verilmedi. Doğrudan krizi ifade etmedi. Hukuki sürecin yürüdüğüne dikkat çekerek yıllardır sık sık dediği gibi yine “Bürokratik vesayete izin vermeyiz” dedi.

“Son dönemde gündeme gelen tüm hadiseyi tüm boyutlarıyla takip ediyoruz. Bürokratik vesayete izin vermeyiz. Kanunun dışına çıkan, marazı olan kim varsa hukuk zemininde mutlaka hesabı soruluyor. Ülke ve millete karşı vazifesini yapmamasının hiçbir bahanesi olamaz. Bize süre biçenler oldu, bize gazete manşetlerinden ömür biçenler oldu. Korkanlar, ürkenler hırslarına yenilenler oldu. Onlar şimdi yoklar, unutulup gittiler. Biz buradayız. Dimdik sapasağlam ayaktayız. Dava burada, yarın da burada olacak. Mevla ömür, milletimiz de yetki verdikçe burada olmaya devam edeceğiz.”

Erdoğan konuşmasının ilerleyen bölümlerinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le yaptığı görüşmeden partisinde yeni başlattığı ‘değişim’ sürecine, birçok konuya değindi.

Bahçeli’nin net şekilde “Komployla hedef aldılar” dediği, MHP ile birlikte yol yürüdüğü Cumhur İttifakı’yla ilgili mesajını ise şöyle verdi:

“Partimizin kapıları, ilkeleri bizimle örtüşen herkesle açıktır. Ama siyasette kin kavramını asla kabul etmeyiz. İhanete varmayan her dostluk bizim için bakidir. Yeter ki samimiyet, ülkeye hizmet derdi olsun. Tabii siyasette yumuşama iklimini kara kışa çevirmeye çalışanlar olduğunu Cumhur İttifakı surlarında delik açmaya çalışanların olduğunu biliyoruz. Daha önce de bunlarla karşılaştık. Hepsinden de güçlenerek çıktık. Fitne ve nifak odaklarına kesinlikle göz açtırmayacağız. Kuklacıyı da oyunu kimin yazdığını da biliyoruz. Cumhur İttifakı daha da güçlenerek, saflarını sıklaştırarak yoluna devam ediyor. Türkiye Yüzyılı’nın inşası için omuz omuza çalışmayı her zamankinden daha adanmış şekilde sürdüreceğiz.”

Erdoğan ’emniyet’teki deprem’ sorusunu yanıtsız bıraktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan soruşturmayla ilgili soruyu yanıtsız bıraktı.

Erdoğan kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin soruya “Cumhurbaşkanı yardımcım, Hazine ve Maliye bakanım gerekli açıklamaları yaptı” karşılığını verdi.

Kamu Özel İş birliği yöntemiyle yapılan projelerin dövizden TL’ye dönme durumu sorulan Erdoğan “Kamuoyu, hepsi bundan nasiplenecek” ifadesini kullandı.

CHP’yi ziyaret tarihi için ise Erdoğan “Yakın bir zamanda iade-i ziyaretimi yapacağım” diye konuştu.

Son olarak Erdoğan’a Ayhan Bora Kaplan soruşması ve Emniyet’te yaşananlar soruldu.

Gazetecilerin Erdoğan’a İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sabah saatlerinde paylaştığı mesajı hatırlatarak “İçişleri Bakanı size de bir operasyon yapıldığını söyleyerek bir sosyal medya mesajı paylaştı…” sözleri üzerine yürüyüşünü sürdüren Erdoğan jest ve mimikleriyle soruya yanıt vermeyeceğini işaret etti. Bunun üzerine soru-cevap faslı sonlandırıldı.

Yerlikaya’ya randevu yalanı

Erdoğan’ın konuşması sonrasında bir ilginç olay daha yaşandı. Kimi haber siteleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı Beştepe’ye davet ettiğini söyleyen haberler yayınladı. Buradaki ima Yerlikaya’nın görevden alınacağı veya en azından Cumhurbaşkanı tarafından sigaya çekileceğiydi.

Ancak bu haberler İçişleri Bakanlığı tarafından neredeyse anında yalanlandı, Cumhurbaşkanı’ndan İçişleri Bakanına böyle bir görüşme daveti gelmediği açıklandı.

Ankara Savcılığı harekete geçti

İçişleri Bakanı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın söz konusu komplo iddiaları konusunda Mülkiye Müfettişleri’nin vereceği raporun beklenmesinden yana tavır almasına karşın Ankara Cumhuriyet Savcılığı üç polis müdürüne karşı kendi başlattığı soruşturmada dün yeni bir adım daha attı ve polisleri gözaltına aldı.

Savcılığın Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan dün gözaltına alındı. Gözaltılar bu sabah da devam etti, üç sivil şahıs ile bir komiser daha gözaltına alındı.

Savcılığın müfettiş raporunu beklemeden ve gazete/TV haberlerine dayanarak açtığı soruşturma ‘hükümete isyan’ suçlamasına dayanıyor. Bu amaçla önceki gün söz konusu polislerin evlerinde arama yapılmış ama polisler gözaltına alınmamıştı. Oysa genellikle arama kararlarına gözaltı kararı da eşlik eder. Siyasette dün yaşanan gelişmeler savcılığın gözaltı uygulaması yapmasını hızlandırmış olabilir.

Açığa alınan emniyet müdürleri gözaltındaAçığa alınan emniyet müdürleri gözaltında

Yerlikaya sessizliğini bozdu: Oyun kurmaya çalışanları yerle bir edeceğizYerlikaya sessizliğini bozdu: Oyun kurmaya çalışanları yerle bir edeceğiz

Ankara Savcılığı sonunda Ali Yerlikaya’yı da soruşturur mu?Ankara Savcılığı sonunda Ali Yerlikaya’yı da soruşturur mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.