Bahçeli’den seçim matematiği: Oy oranımız yüzde 16

MHP lideri Devlet Bahçeli, MHP’nin 31 Mart’ta oy kaybettiği iddialarına karşı çıktı ve partisinin yüzde 16.62 oy aldığını savundu. Bahçeli bu orana büyükşehir olmayan 51 ildeki il genel meclisi oylarını hesaplayarak ulaştı.

Siyaset 16 Nisan 2024

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. Toplantının büyük bölümünü yerel seçimlere yönelik değerlendirmelere ayıran Bahçeli partisinin seçimlerden başarıyla çıktığını savundu.

Bahçeli “31 Mart’ı işlerine geldiği gibi okuyanlar zillettedir, kalpleri de kaskatı kesilmiştir. MHP seçimlerden başarı ile çıkmıştır. Kimse bu başarıyı karalamaya teşebbüs etmemelidir” dedi.

Bahçeli “Partimizin oy oranının düştüğünü, tabanımızın kaydığını, seçmen kaybettiğimizi, eridiğimizi, dibe çöktüğümüzü utanmadan yazanlar, televizyon televizyon gezip boş keseden sallayanlar oldu. Yerel seçimlerde parti oylarının doğru ve sağlıklı anlaşılması için il genel meclisi seçim sonuçlarına bakmak kaçınılmazdır. 51 ili kapsamına alan il genel meclis seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin oy oranı yüzde 16,62’dir. Şimdi televizyon bülbülü olan bir profesöre sesleniyorum, hani nerede yüzde 5’in altına inen oy oranımız? Hani nerede zayıflayan seçmen desteğimiz? 31 Mart seçimlerini işlerine geldiği gibi yorumlayanlar ziyandadır. MHP, yerel seçimlerden başarıyla çıkmıştır” diye konuştu.

MHP lideri büyükşehir vasfında olmayan 51 il belediyesindeki il genel meclisi oylarını hesaplayarak 31 Mart’ta yüzde 16.62 oranında oy aldıklarını savundu. MHP 30 büyükşehrin 28’inde AK Parti adaylarını desteklemiş, Manisa ve Mersin’de ise MHP adayları yarışmıştı, ancak Bahçeli hesaba büyükşehirleri dahil etmedi. 31 Mart’ta partilerin Türkiye genelinde aldıkları oy il genel meclisi ve büyükşehirlerdeki ilçe belediye meclisindeki oylarının toplanmasıyla hesaplanıyor. Bu hesaba göre MHP’nin Türkiye genelindeki oyunun yüzde 6.58 olduğu görülüyor.

CHP’nin başarısının da “hasbelkader” olduğunu söyleyen Bahçeli “Yerel seçimlerin doğasıyla genel seçimlerin doğası farklıdır. İkisini birbirine karıştırmak yanlıştır. 31 Mart yerel seçimlerinden el değiştiren bir iktidar yoktur. Yerinde sayan hedeflerinden sapan bir Türkiye yoktur. Türkiye’de iktidar tektir, o da Cumhurbaşkanlığı Kabinesidir. Şımarıklığın alemi hiç yoktur. Bugün şımaranlar yarın milletten şamar yiyebilir” dedi.

31 Mart MHP için hüsran oldu: 96 belediyeyi kaybetti, oyu dört puan düştü31 Mart MHP için hüsran oldu: 96 belediyeyi kaybetti, oyu dört puan düştü

MHP lideri partisinin yerel seçimlerle ilgili değerlendirmesini üç madde halinde şöyle anlattı:

1-) Milletimizin hür iradesiyle verdiği demokratik karara saygılıyız. Sonuçların hayırlı olması da temennimizdir. Yerel seçimlerin doğasıyla, genel seçimlerin doğası farklıdır. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra el değiştiren bir iktidar yapısı yoktur. Rota değiştiren, hedeflerinden sapan, yerinde sayan bir Türkiye yoktur. ‘Yerel iktidar’ olduk diyenler hayal alemindedir. Türkiye’de iktidar tektir ve o da Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’dir. Fazladan üç beş belediye başkanlığı kazanmakla yerel iktidar tantanası koparanların siyasetin nesnel gerçeklerine vakıf olmadıkları ayan beyan ortadadır. Bugün şımaranların harın milletten şamarı yemeleri mukadderdir.

2) 31 Mart seçimlerine katılım oranı diğer seçimlerle mukayese edildiğinde düşüktür. 31 Mart’ta yaklaşık 13 milyon 300 bin vatandaşımızın sandığa gitmediği anlaşılmaktadır. Bundan dolayı milli irade tam ve eksiksiz olarak sandığa yansımamıştır. CHP genel başkanının yüzde 25’lik cam tavanı çatlatma masalı anlatmasının dayanağı da budur.

3) 31 Mart seçimlerine tesir eden olgulardan biri ekonomik sıkıntılar ve emeklilerimizin yaşadığı sorunlar, diğeri ise mahalli özellik ve şartlara muvafık adayların tespitindeki bazı açmazlardır. Parti olarak milletimizin mesajını aldık ve gerekli çalışmaları başlattık. MHP ile Cumhur İttifakı’nın çok güçlü bir şekilde millete hizmet yolculuğunu sürdüreceğinden herkesin emin olması başlıca arzumdur.

HDP kapatılmalı sıra DEM’e gelmeli

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin aksayan yönlerinin revize edilmesi gerektiğini belirten Bahçeli sözlerinin devamında DEM Parti’nin kapatılması gerektiğini söyledi. Bahçeli “Tavsayan ve kasten uzatılan HDP’nin kapatma davası sonuçlanmalı, arkasından sıra DEM’e gelmeli, nitekim bölücü partilerin kapısı kilitlenmeli, başka isimlerle açılmaları anayasal çerçevede engellenmelidir” dedi.

Saffet Sancaklı grup toplantısını dinledi.

Saffet Sancaklı yeniden MHP’de

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin daveti üzerine Bağımsız Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, MHP’ye katıldı.

Geçen yılın son günlerinde AK Parti’yi eleştirdiği için MHP’den istifası istenen Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, yeniden MHP’ye katıldı. Sancaklı, MHP TBMM Grup Toplantısı öncesi salona gelerek MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin konuşmasını dinledi.

Sancaklı’nın, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin daveti üzerine MHP’ye döndüğü bildirildi. Sancaklı’nın katılmasıyla, MHP’nin sandalye sayısı 50 oldu.

Sancaklı, yerel seçimleriyle ilgili yaptığı açıklaması sonrasında, önce MHP Genel Başkanı tarafından bu açıklaması eleştirilmiş ve bunun üzerine parti yönetimi tarafından istifası istenmiştir. Sancaklı, 9 Aralık 2023’te MHP üyeliğinden istifa etmişti.

Sancaklı ne demişti?

Sancaklı, yerel seçim sürecinde Cumhur İttifakı’nın Kocaeli adaylarının tamamının AK Parti’den gösterilmesi durumunda parti tabanında kızgınlık olacağını söylemişti.

TBMM’de Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni yönetimini ağırlayan Sancaklı, AK Parti’nin eski milletvekillerinden, yeni dönemde MKYK’ye giren İlyas Şeker’in geçen seçim döneminde yaptığı “Ne gerek var. Belediyeleri birlikte yöneteceğiz” sözlerini hatırlatmış, o dönem o sözleri anlayışla karşıladıklarının altını çizerek şöyle konuşmuştu:

“Geçen dönem yerel seçimlerde bize beraber yöneteceğiz dediler. Ama bizim hiçbir arkadaşımıza ne Büyükşehir’de daire başkanlığı ne de ilçe belediyelerinde başkan yardımcılığı verdiler. Türkiye’de de sadece Kocaeli’de bize belediye vermediler. Halbuki 1000 oyla, 800 oyla kazanılan belediyeler var. Demek ki MHP’nin burada katkısı var, artısı var. Bu dönem MHP’ye en azından bir belediye vermezlerse, beni seçim sürecinde ve seçim çalışmalarında Kocaeli’de göremezler. Tabanımız bunu anlar. Bunu çok iyi anlayacak olan teşkilatlarımız emin olun sahada olmayacaktır. Cumhur ittifakı Kocaeli’de en az 4-5 belediyeyi kaybeder. Bu sefer umdukları gibi olmaz. Bekliyoruz. Süreç nasıl olacak, bakacağız. Bizim arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Ben onlara gerekli bilgileri de verdim. Birkaç güne kadar çalışma bitecek. Sonrasını hep birlikte göreceğiz. Ama dediğim gibi şayet Kocaeli’de 13 adayın 13’ü de AK Parti’den olursa ben Kocaeli’ye gelmeyeceğim, seçim çalışmalarına destek vermeyeceğim.”

Bahçeli, Sancaklı’nın “Cumhur ittifakı Kocaeli’de en az 4-5 belediyeyi kaybeder” sözleri üzerine “Futbol hayatında 3 büyük kulüpte oynama geleneğini siyasette de mi sürdürmek istiyor? Tercih kendisinindir” demişti.

Bahçeli’nin tepkisinin ardından Sancaklı sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurdu. Sancaklı’nın paylaşımı şöyleydi:

“Mensubu olmaktan şeref duyduğum Milliyetçi Hareket Partisi üyeliğinden; yerel seçim sürecinde Cumhur İttifakını ve Partimizi her türlü tezvirat ve spekülasyondan uzak tutmak gayesiyle, Sayın Genel Başkanımızın talimatı doğrultusunda istifa ediyorum. Bu vesileyle; Milliyetçi Hareket Partisine ve Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beye bağlılığımın tavizsiz bir şekilde devam edeceğini bildirir, kamuoyuna saygılarımı sunarım. “

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.