Bakan Güler’den ‘Eurofighter’ sorusuna: Adam döner kesiyor, sonra soracağız

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Eurofighter ile ilgili Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir görüşme olup olmayacağına ilişkin soru üzerine "Adam döner kesiyor, döner işi bittikten sonra soracağız" dedi.

Siyaset 24 Nisan 2024

Türkiye ABD ile son iki senedir müzakere edilen 40 adet F-16 savaş uçağı alımına alternatif olarak dört Avrupa ülkesinin geliştirdiği Eurofighter’lar için de diplomasiye başlamıştı.

Bu dört ülkeden İspanya ile İngiltere Türkiye’nin talebine olumlu bakıyor. Ancak Eurofighter savaş uçaklarının alınması için en büyük sorun Almanya. Uçaklarla ilgili Almanya Türkiye’ye sessiz bir ambargo uyguluyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise iki gündür Türkiye’de. İlk olarak İstanbul’da temaslarda bulunan Steinmeier İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla görüştü. Steinmeier İstanbul’da döner de kesti. Döner Almanya’da Türklerin sembolü. Gaziantep’te de ülkesinin inşa ettiği tren istasyonunu ziyaret eden Alman lider daha sonra Ankara’ya gidip burada da temaslarda bulunacak.

Dün 23 Nisan törenleri için TBMM’de olan Bakan Güler’e ise Almanya Cumhurbaşkanı’yla Eurofighter’la ilgili görüşme olup olmayacağı soruldu. Güler “Adam döner kesiyor, döner işi bittikten sonra soracağız. Onlarla ilgili gelişmeler devam ediyor” yanıtı verdi.

Güler Irak ile ortak bir harekat merkezi kurulmasına ilişkin “Daha çalışacağız. Onlarla beraber ortak çalışacağız, neler yapabiliriz diye. Ondan sonra ortak harekat merkezinin sorumlulukları belli olacak. Şimdi sadece kurulma konusunda iki taraf da ortak karar aldı” dedi.

MSB Bakanı ABD’den F-16 savaş uçaklarının alımına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: “Konuşuyoruz. Yakında her şeyle ilgili neredeyiz, bütün hepsini öğreneceksiniz. Çalışıyoruz.”

F-16 'dalaşı'nda son perde: Blokeye ret, satışa yeşil ışıkF-16 ‘dalaşı’nda son perde: Blokeye ret, satışa yeşil ışık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.