Bakan Özhaseki: Cumartesi günü İstanbul’un depreme hazırlığını başlatacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Cumartesi günü İstanbul için deprem dönüşüm sürecini başlatacaklarını söyledi: 100 binlerce yeni bina yapılacak.

Siyaset 22 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Yapay zeka ile oluşturulmuş olası İstanbul depremi.

Beklenen İstanbul depremi için verilen süre doldu, deprem geliyor. 1 milyon 600 bin bina bulunan İstanbul’da olası bir 7.4’lük depremin ilk anda en az 50 bin binayı yıkması bekleniyor. 17 Ağustos 1999’daki 7.6’lık depremin üzerinden 34 yıl geçti. Arada çok sayıda büyük depremde binlerce insan hayatını kaybetti. 6 Şubat’taki 7.8’lik Kahramanmaraş depremde hayatta kalmayı başaranlar kışa yine barınaksız girdi. Deprem ülkesi Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den itiraf gibi bir açıklama geldi. Bakan Özhaseki cumartesi günü Cumhurbaşkanı’nın da katılımıyla İstanbul için deprem hazırlığını başlatacaklarını söyledi.

Özhaseki: Yeni rezerv alanları oluşturduk.

Yüzbinlerce yeni konut yapılacak

Bakan Özhaseki “21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi”ne katıldı. İstanbul’da deprem riskine karşı atılacak adımlarla ilgili konuşan Özhaseki “Cumartesi günü nasip olursa sayın cumhurbaşkanımızın katılacağı programda açıklayacağız” dedi, hazırlıkları süren önemli başlıklardan söz etti. Bakan Özhaseki “Daha önce açıklanmış yarısı bizden kampanyasını et ve kemiğe büründürdük. Ekonomi kurmayları ile oturduk, ne vaat edeceğimizi, insanlara ne söyleyeceğimizi tek tek ayarladık. İkincisi ciddi bir rezerv alan tespitimiz oldu. İlgilileriyle de görüşerek son haline getirmek üzereyiz. Orada 100 binlerce konut yapacağız nasip olursa inşallah. Sonra sosyal konut projelerimiz var. Bir de kentsel dönüşüm yasasına çok emek verdik. Önümüzdeki engelleri kaldırarak yolumuza devam edelim istedik” diye konuştu.

‘Kul üzerine düşeni yapmak durumunda’

Cumartesi günü İstanbul’a büyük müjdeler vereceklerini söyleyen Özhaseki “İstanbul’un depreme hazırlığı noktasında ilk adım gibi olayı görüyoruz. İnşallah 600 sene sonra olur, 700 sene sonra olur ne bileyim ben ama orada gözüktüğü kadarı ile birikmiş bir enerji var. Bir türlü kırılacak gibi gözüküyor. Böyle bir ortamda siz yerinizde duramazsınız, ya bir şey olmaz mantığı çok gerilerde kaldı. Kader, elbette kader ya, her şey kader ama kul üzerine düşeni yapmak durumunda” diye konuştu.

Marmara’yı inceleyen profesör uyardı: ‘Son depremler büyük deprem beklenen faya yakın’Marmara’yı inceleyen profesör uyardı: ‘Son depremler büyük deprem beklenen faya yakın’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.