Bakırhan Van’ı örnek gösterdi: Hakkari’yi de savunacağız

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan partisinin Meclis'teki grup toplantısında Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasını eleştirdi. Van'ı örnek gösteren Bakırhan 'Hakkari’yi de savunacağız' dedi.

Siyaset 4 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Tuncer Bakırhan.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin Meclis’teki haftalık grup toplantısında konuştu. Hakkari Belediyesi’ne sabah saatlerinde polis baskın düzenlemişti ve eş başkan Mehmet Sıddık Akış Van’da gözaltına alınmıştı. Önce yüzlerce polis gece saat 23:00 sıralarında belediye binası ve çevresini ablukaya almış ve sokak da trafiğe kapatılmıştı. Sabaha karşı bunların yaşanacağı geceden belliydi ve CHP ile DEM Parti hemen tepki gösterdi. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bakırhan’ın da gündeminin ana başlığı kayyımdı. “Dün yine Türkiye’nin değişmeyen gerçeği olan bir darbe ile uyandık. Hakkari Belediyemiz alçakça gasp edildi. 31 Mart seçimlerinde çok yoğun bir mücadele verildi. Sistem bütün gücüyle Hakkari’ye yöneliyordu, orayı zaten bir garnizon yapmışlardı. Hakkari neredeyse Soylu’nun düzenli ziyaret ettiği, birçok kirli işin yapıldığı merkezlerden biri haline gelmişti. Biz Hakkari’de siyasi partilerle yarışmadık, korucularla, Beşli Çeteyle, kirli sermayeyle, itirafçılarla, devletin bütün kurumlarıyla, bürokrasiyle, AKP-MHP iktidarıyla ve JİTEM ittifakıyla yarıştık” diyen Bakırhan 31 Mart’taki yerel seçimde Hakkari’nin emekçilerinin, yoksullarının, baskıya boyun eğmeyenlerinin, kadınlarının, gençlerinin irade beyanında bulunduğunu söyledi.

Hükümetin geçmişte olduğu gibi kayyum atadığını söyleyen Bakırhan buna sessiz kalmayacaklarını ifade etti. Van’da olduğu gibi Hakkari’de de halkın iradesini savunacaklarını belirten Bakırhan “Yerel yönetimleri alıncaya kadar da Hakkari’den ayrılmayacağımızı bir kez daha buradan belirtmek istiyorum. En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: Êdî bes e, artık yeter! Bu haksızlığa, bu hukuksuzluğa, bu düşman hukukuna artık yeter! Nereye kadar bu düşmanlık? Hakkarili seçecek kayyum atayacaksınız, başka yerlerde başka bir hukuk uygulayacaksınız ve buna da demokrasi diyeceksiniz” dedi.

Trol medya tetikçilerinin harekete geçtiğini savunan Bakırhan şunları söyledi:

“Neymiş, Belediye Başkanımızın üstünde 50 bin TL varmış. 50 bin TL! THY Yönetim Kurulu üyelerinin aldığı gibi 1 milyon 200 bin değil, sadece 50 bin lira. 50 bin lira ile İran’a kaçacakmış. Yahu siz bizim kaçtığımızı nerede gördünüz? 50 bin lirayı zaten pul ettiniz. Artık kimin cebine bakarsanız 50 bin lirayı rahatlıkla bulabilirsiniz. Saçma sapan algılarla Türkiye kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Terör demekle, saçma sapma gerekçelerle durumu çarpıtamayacaksınız. Yıllardır hangi Kürt’ü, muhalifi terör yaftasıyla yargılamadınız ki! Bu salondaki insanlarımızın, kurum temsilcilerinin en az 80’i terör yaftasıyla yargılandı. Türkiye’de yargılanmayan, hakkında soruşturma açılmayan kimse bıraktınız mı? Belediye Eş Başkanımız YSK’ya başvurdu mu, vurdu. YSK kimdir? Türkiye’de AKP’in etkin olduğu, her üyesini özenle seçtiği bir kurum değil mi? Sizin kurumunuz “Mehmet Sıddık Akış aday olabilir” dedi mi, dedi. Peki, şu ana kadar herhangi bir sorun var mıydı? Yok. Örgüt yöneticisi diyorlar. Bir örgüt yöneticisine YSK nasıl izin verdi? Bir anda ne oldu da ortada bir karar yokken, dosyada gizlilik kararı varken Belediye Eş Başkanımız suçlu gösteriliyor.”

Akış’ın gözaltına alınmasının nedeni 10 yıldır süren bir dava. Avukatları 61. duruşmanın 5 Haziran’da saat 10:30’da Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceği belirtmişti. Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına gerekçe yapılan ve 10 yıldır süren davada iddianameyi yazan savcı D.Y.’nin de gri kategoride ‘terörden arananlar’ listesinde ‘FETÖ’ firarisi olduğu ortaya çıktı. Bakırhan konuşmasında bu duruma dikkat çekti ve “10 yıl önce, 2014’lerde dosyayı açan savcı en üst düzey FETÖ yöneticilerinin arandığı gri listede aranan biri. ‘FETÖ’ diyeceksiniz, ‘hain darbe girişimi’ diyeceksiniz ama gri listede aranan bir FETÖ’cü savcının hazırlamış olduğu iddianameyle kesinleşmeyen ilk derece mahkemede bulunan bir dosyayı gerekçe göstererek belediyemize kayyum atayacaksınız, gasp edeceksiniz. Hangi cüretle mahkeme kararı olmadan, soruşturma bile değilken kendinizi mahkeme yerine koyup bu kararı veriyorsunuz? Bu soruyu bir kez daha sormak zorundayız. İçişleri Bakanını da buradan uyarıyorum: Bugün MHP’nin, Ergenekon’un kayığına binerek gideceğiniz yol Soylu gibi tarihe ‘Suç İşleri Bakanı’ olarak geçmenizi sağlayacaktır” dedi.

Van’da ne olmuştu?

Dünden bu yana Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, belediye eş başkanlarının Hakkari’de olduğunu söyleyen Bakırhan, halkın iradesi için oturduklarını belirtti. Bugün de TİP Genel Başkanı, EMEP yöneticileri, CHP heyeti ve onlarca kurum temsilcisinin Hakkari yolunda olduğunu ifade eden Bakırhan “Van’ı nasıl sahiplendiysek ve savunduysak en geniş demokrasi güçleriyle birlikte Hakkari’yi de savunacağız” diye konuştu.

DEM Parti geçen dönem kayyım atanan Van’ın tüm ilçelerinde seçimi kazandı. Ancak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararı iptal edildi ve mazbata AK Partili adaya verildi. Van’da binlerce insan sokağa döküldü ve kriz YSK’nın mazbatayı Zeydan’a vermesiyle çözüldü.

Özgür Özel'den DEM'e 'Hakkari' desteği: CHP'li belediyeye kayyım atanmış gibi tepki veriyoruzÖzgür Özel’den DEM’e ‘Hakkari’ desteği: CHP’li belediyeye kayyım atanmış gibi tepki veriyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.