Balıkesir’de seçim ‘borçla’ başladı, zaferle bitti: ‘Feda’dan başkanlığa bir Ahmet Akın portresi

CHP gerçek anlamda çok partili siyasi hayatın başladığı 1950’den bu yana seçim kazanamadığı Balıkesir’de bu sefer sandıktan birinci çıktı. Büyükşehir belediye başkanlığına seçilen Ahmet Akın’ın siyasi yolculuğu dikkat çeken bir öykü.

Siyaset 2 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

“Bizim size borcumuz var. Bu süreçte çok istedik ki bu borcu Ankara’daki ittifakla, işbirliği ile hep birlikte halledelim. Ankara’da halledemedik, olmadı. Ankara’da belki olmaz ama Balıkesir’de sandığın başında vicdan ittifakı olacak kardeşim, bunu göreceksin.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel son düzlükte eski ittifak ortaklarına bu sözlerle sesleniyordu.

Geçen yıl 14 – 28 Mayıs’ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde aday tercihinden izlediği politikalara dek birçok adımı tartışma konusu olan, yenilginin ardından gittiği ilk kurultayda ‘değişim’ iddiasıyla tepe yönetimini değiştiren CHP 31 Mart’ta Türkiye’de birçok şehri ‘kırmızıya boyadı.’

İstanbul, Ankara gibi özellikle iktidar cenahı için özel anlam atfedilen kentlerde varlığını güçlendiren ana muhalefet partisi bununla birlikte ‘sürpriz’ olarak Adıyaman, Afyon ve Amasya gibi birçok yerel yönetimi hanesine ekledi.

Bu süreçte gözlerin çevrildiği şehirlerden biri de sakinlerinin ‘Kuvayı Milliye’nin başkenti’ olmasıyla övündüğü Balıkesir’di.

Burada gerçek anlamda çok partili hayatın başladığı 1950’den beri seçim kazanamayan CHP 2019’da İYİ Parti ile kurduğu ittifak nedeniyle ‘son dakika’ denebilecek bir zamanlamayla yarıştan çektiği Ahmet Akın’ı yeniden sahaya sürdü.

Akın 31 Mart’ta oyların yüzde 51.10’unu alarak kentin 74 yıl sonra CHP’ye geçmesini sağladı. AK Parti adayı Yücel Yılmaz ise yarışı yüzde 40.54’le ikinci sırada bitirdi.

Peki Ahmet Akın kim ve CHP lideri Özgür Özel’e göre İYİ Parti’yle birlikte neden ona ‘borçları’ vardı?

Grup kurabilsinler diye İYİ Parti’ye geçen 15 vekilden biriydi

Bu noktada yedi sene önceye dönüp adım adım ilerleyelim;

MHP’de Devlet Bahçeli’ye bayrak açarak genel başkanlığa aday olan, ancak olaylı geçen kongre sürecinin ardından ihraç edilen Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Koray Aydın gibi ülkücü camianın önde gelen isimleriyle İYİ Parti’yi kurdu.

Siyasi hayatına Ekim 2017’de başlayan parti o dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli’nin anlaşarak tarihini öne çektiği Haziran 2018 seçimlerine katılma hakkı elde edemiyordu.

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesine göre seçime katılabilmek için, ‘illerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grubunun (en az 20 milletvekili) bulunması’ gerekiyor.

Tartışmalar sürerken CHP, ‘demokrasinin kazanması adına’ 15 milletvekilini İYİ Parti’ye transfer etti. Parti böylece Meclis’te grup kurarak oy pusulasındaki yerini almış oldu.

Kamuoyunda ’15’liler’ olarak anılan ekipteki isimlerden biri de Ahmet Akın’dı. Mayıs 2018’de diğerleriyle birlikte partisine geri döndü ve genel seçimlerde birinci sıradan aday gösterilerek yeniden milletvekili seçildi.

Son anda adaylığı geri çekildi

2019’a gelindiğinde Ahmet Akın’ın adı bu sefer Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak adaylığı İYİ Parti’yle ittifak şartları gereği seçime iki ay kala geri çekildi. Siyasetçi kararın ardından yaptığı ilk açıklamada şunları söylüyordu:

“Milletimiz için hayırlı olsun. Benden fedakarlık yapmam isteniyorsa, ülkem için, milletim için, vatanım için gözümü kırpmadan fedakarlık yapacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Adaylık benim şahsi meselem olamaz. Meselemiz, memleket meselesidir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığım açıklandığı günden bu yana, parti örgütümüzün her kademesindeki mücadele arkadaşlarım başta olmak üzere bana kucak açan, sahip çıkan tüm hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum.”

Kısa bir not olarak eklemek gerekirse Akın’ın yerine İYİ Parti’nin adayı olarak yarışa giren ve yerel seçimi kaybeden İsmail Ok daha sonra AK Parti’ye geçti. Ok halen halen AK Parti Balıkesir Milletvekili.

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan yardımcıları Ahmet Akın ve Muharrem Erkek’le birlikte.

Bakan olması konuşuluyordu

14 – 28 Mayıs seçimlerine giden günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Akın’ın muhalefetin seçimi kazanması durumunda kabineye girecek isimler arasında olduğu konuşuluyordu.

Millet İttifakı’nın o dönemki cumhurbaşkanı adayı, eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu iddiayı isim anmasa da ‘adrese teslim’ sözlerle doğrular nitelikle ifadeler kullanıyordu.

Son olarak Nisan 2023’te Çanakkale’de düzenlediği mitingde “Balıkesir’in ve Çanakkale’nin birer bakanı olacak” sözleriyle işaret ettiği isimler milletvekili aday listesine koymadıkları Akın ve bir diğer genel başkan yardımcısı Muharrem Erkek’ti.

2024’te yeniden aday

Akın 31 Mart 2024’teki yerel seçimde CHP tarafından bir kez daha Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Muhalif kamuoyu İYİ Parti’nin ‘vefa borcunu ödemek’ adına aday çıkarmamasını beklese de gelişmeler beklendiği gibi olmadı.

Eski ittifak ortağı Akın’ın karşısına çoğu siyaset gözlemcisinin ‘dişli rakip’ olarak tanımladığı Turhan Çömez’i çıkardı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel İYİ Parti lideri Meral Akşener’e şu sözlerle sitem etti:

“(…) “Aslında çok değer verdiğim, ‘ablam’ dediğim sevgili Meral Akşener bir gün Ahmet Akın’ın olduğu bir ortamda, ‘Bunların hiçbirine bir borcum yok ama sana borcum var Ahmet. Ben o borcu bir gün öderim’ demişti. Ahmet Akın 2019’da kazanmakta olduğu belediye başkanlığı adaylığından ağlayarak geri çekilmişti. İYİ Parti’nin aday yaptığı kişi çok kötü bir kampanya yapıp resmen seçimi AK Parti’ye hediye etmişti. Sonra da AK Parti’ye katılmıştı. (…)”

Akşener ise buna yanıt olarak ‘CHP’nin jest istemesinden bıkıp usandığını, artık midesinin bulandığını’ öne sürerek “Sayın Ahmet Akın’a karşı zarif bir cümle kurdum. Çünkü şöyle bir beyanat verdi, Sayın Ok gidince; ‘Ben artık İYİ Parti’nin de milletvekiliyim’ dedi. Ben de ‘çok teşekkür ediyorum beni borçlandırdın’ dedim. Ama Balıkesir bize bırakıldığında Antalya’yı da CHP’ye bıraktık” yanıtını verdi.

Sahte Ahmet Akın ‘sürprizi’

Akın’ın seçim kampanyasında karşılaştığı ‘sürprizlerden’ biri de, aynı isimli bir başka adayın da pusulada yer almasıydı. Seçmenlere ‘Ahmet Akın’ olarak mesaj gönderen, hatta kentte kimi iş insanlarını tehdit ettiği ileri sürülen sahte adayın direkt olarak ‘oyları bölme projesi’ olduğu konuşuluyordu:

“Balıkesir ailem, Seçimi kaybedeceğini anlayanlar, çaresizlik içinde ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Yalan ve iftiralarla dolu gazeteleri belediyenin imkanlarıyla her yerde dağıtıyorlar. Yetmedi, daha önce hiç ortada gözükmeyen sahte ama benimle aynı ismi taşıyan bağımsız aday Ahmet Akın’a, benim cümlelerimle mesaj attırıyorlar. Korkunun ecele faydası yok. Pazar akşamı Balıkesir’de yeni bir dönem başlayacak. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın olarak karşınızdayım. Kuvayi Milliye’nin başkentinde, yiğit ve mert Balıkesirli hemşerilerim beni çok iyi tanır.”

Bu arada CHP adayı Ahmet Akın’ın 407 bin 306 oy aldığı seçimde ‘sahte Ahmet Akın’ da 2 bin 304 seçmenin desteğini alarak oylamayı yedinci sırada bitirdi.

‘Sahte Ahmet Akın’ bu sonuçla BTP, Memleket, EMEP, Vatan Partisi, TKP, DSP ve HÜDA Par adaylarını geride bıraktı.

Zaferini şükür namazıyla kutladı

Balıkesir’de yaşayanların yarısının oylarını alarak sandıktan birinci çıkan Akın, zaferini Zağnos Paşa Camii’de şükür namazı kılarak kutladı.

Zağnos Paşa Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün hutbe okuduğu cami olarak da biliniyor.

Akabinde cemaatle sohbet eden Akın mevcut durumda belediyede çalışan ‘arkadaşların’ içlerinin rahat olması gerektiğini belirterek “Sıkıntı korku olmasın. Onları rahatlatalım. Bir yola çıktık, yolumuza devam edelim. Hayır duamızı yaptık. Memleketimize mahcup olmayacağız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.