Galiba ‘Siyasi yumuşama’dan geriye sadece polemikler kalacak

Devlet Bahçeli'nin muhtıra gibi sert çıkışı sonrası başlayan yumuşama polemiği bayramda bile devam ediyor. Gerçi CHP lideri Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan telefonla bayramlaşıp yumuşama ruhunu sürdürdü ama laf savaşı bitmedi.

Siyaset 16 Haziran 2024

Yerel seçim sonrasında iç politikada, özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasında başlayan ve ‘yumuşama’ veya ‘normalleşme’ süreci adı verilen süreç yaşıyor mu, öldü mü? Bir bakış açısına göre hala yaşıyor, çünkü örneğin dün CHP lideri Özgür Özel bayramlaşmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı ve bayramlaştılar. Ama bir başka bakış açısına göre ‘öldü’ çünkü hem Cumhurbaşkanı ile CHP lideri arasında bir ‘suç ortaklığı’ polemiği var, hem de Devlet Bahçeli yumuşamayı ‘safsata’ olarak niteledi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP lideri arasında ufukta yeni bir görüşme ihtimali de en azından şimdilik yok, çünkü iki lider yeni bir randevuyu aralarında hiç konuşmadı.

Kurban Bayramına CHP lideri Özgür Özel’in, daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından yapılan bir yazılı açıklamayı yorumlarken kullandığı ‘suç ortaklığı’ kelimelerinin doğurduğu polemikle girildi. Önce Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik, ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu sözlerinden ötürü Özgür Özel’e eleştiriler yöneltti. Erdoğan, Özgür Özel için ‘Hazımsızlık yaptı’ dedi.

Erdoğan kendisinden ‘suç ortağı’ diye bahseden CHP liderine “Biz iade-i ziyareti yapmak suretiyle ‘siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim’ dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar İstanbul’da basın toplantısı yaptı ve orada belli ki birilerinin etkisi altında kaldılar” tepkisini gösterdi. Ancak yine de ‘siyasetteki normalleşmenin milletin kucaklaşmasına katkı sağladığı’ görüşünü dile getirdi.

Özel üstüne alınmadı

Erdoğan’ın bu sözlerine Özgür Özel’in cevap verip vermeyeceği merak konusuydu; Özel merakın çok da uzun sürmesine izin vermedi. CHP lideri ‘hazmedemediler’ sözünü hiç üstüne alınmadığını belirterek şunları kaydetti:

“Benim işim gerilim yaratmak değil; aç olan ürünü para etmeyen insanların derdine deva olabilmek için onların sorunlarını dile getirmek. Sayın cumhurbaşkanının “hazmedemedi” sözlerini üstümüze hiç almıyoruz. Bu işi başlatan biziz. Herhalde onu yine ittifak ortağına söylüyor. Cumhur İttifakı’nın ortakları bizim üstümüzden iletişim kuruyor. Ramazan ve Kurban bayramlarında yaptığımız gibi doğrudan iletişim kursunlar. Birbirlerine iyi söz de kötü söz de söyleyeceklerse birbirlerine söylesinler.”

CHP Genel Başkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili izlenimlerini ve AK Parti – MHP ittifakına dair eleştirilerini de şöyle sıraladı:

“Onların birlikteliği maalesef işsizlik ve yoksulluk getirdi. Bugün memlekette maliyetin altında buğday fiyatı veren çay fiyatı veren endişe ederiz ki maliyet fiyatının altında fındık fiyatı açıklayacak olan endişe ederiz ki maliyetinin altında kuru üzüm açıklayacak olan bir birliktelikleri var, sorun burada. Yoksa onlar iyi geçinsinler birlikte olsunlar, onların birlikteliğine laf eden yok ama bu birliktelik açlık yoksulluk sefalet ve işsizlik üretiyorsa sorun burada. Ben bu sorunları çözmenin derdindeyim. Bugün bir kez daha tüm siyasi partilerin hem liderlerine hem mensuplarına oy verenlerine hayırlı bayramlar diliyorum. Bayram küslerin barıştığı kavgaların bittiği günlerdir. Ümit ediyorum ki herkes bayramın ruhuna uygun bir bayram geçirir. Bayramdan sonra da güzel işleri hep birlikte yaparız.”

Özel bir muhabirin “Erdoğan’la görüşmede emekli ve asgari ücrete zam konuşuldu mu” sorusuna yanıt vererek, “Konuşuldu ama bu konuda umutlu olabileceğimiz bir işaret almadığımı ifade etmeliyim” dedi.

Bahçeli: Bizde çatlama olmaz

Aynı gün Bahçeli de Alparslan Türkeş’in kabrini ziyaret ettikten sonra gazetecilere demeç verdi.

“Bizde çatlama olmaz. Biz ne kerpiciz ne toprağız, ittifakımız kaya gibidir” diyen MHP lideri şöyle devam etti:

“Kayaların parçalanması sonuç vermez. Cumhur ittifakı devam edecektir. Siyasiler dayanışmada samimi olmalıdır. MHP bu anlayışla sayın cumhurbaşkanımızın yanındadır. Uluslararası gelişmeleri takip etmektedir.”

Erdoğan’ın gündeminde siyaset yok

Tüm bunlara karşın Erdoğan’ın gündeminde ise siyaset yoktu. Bayram namazını Muğla’nın Marmaris ilçesinde kılan Cumhurbaşkanı cami cemaatine şöyle seslendi:

“Nasıl bizim için Ayasofya Cami Şerifi’nin kutlu açılışı müyesser olduysa, Haremi Şerif’in de açılışını bu millete nasip eylesin. Değerli kardeşlerim Kurban Bayramı’nın bildiğimiz gibi hakikati Hazreti İbrahim Aleyhisselam ile Hazreti İsmail Aleyhisselam’ın arasındaki münasebet neyse inşallah bizler arasında da münasebet aynı şekilde tecelli eder. Birbirimizi sevmeliyiz. Bir beraber olarak bu millet yoluna devam etmeli.”

Bayramlaştılar, Babalar Günü’nü kutladılar

Öte yandan dün Bayramın birinci günüydü ve CHP lideri Özgür Özel, Ramazan Bayramında başlattığı alışkanlığını sürdürüp bayramını kutlamak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı.

İki lider hem bayramlaştı, hem de birbirlerinin Babalar Günü’nü kutladı. Özel ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu’yla bayramlaştı.

Bir diğer telefonlaşma ise Erdoğan ile Bahçeli arasında yaşandı. Cumhur İttifakı ortakları birbirlerinin bayramını tebrik etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.