Bozdağ ‘final’ diyen Erdoğan’ın ‘uzatma’ hakkını hatırlattı

AK Partili Bekir Bozdağ seçimlerin yenilenmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üçüncü dönem' kuralına takılmayacağını hatırlattı.

Siyaset 10 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ seçimlerin yenilenmesi halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘üçüncü dönem’ kuralını aşacağını hatırlattı.

Erdoğan iki gün önce Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) toplantısında yerel seçimlere ilişkin şöyle demişti: “Benim için bu bir final, yasanın verdiği yetkiyle bu seçim benim son seçimim. Çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak.”

Bu ilk ‘son’ açıklaması değil, ancak Bekir Bozdağ Meclis’in seçimleri yenilemesi halinde ‘üçüncü dönem’ kuralının aşılacağını ve Erdoğan’ın yeniden seçilebileceğini söyledi.

Bozdağ şunları söyledi: ”Anayasa’nın bu hükmüne göre TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olması anayasal hakkıdır. Yarınlar ne getirir bilinmez. Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayrola. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler…”

Daha önce de ‘son’ demişti

Cumhurbaşkanı daha önce de Aralık 2022’de Samsun’da yaptığı konuşmada ”2023’te milletten kendi adımıza son kez istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlere teslim edeceğiz” demişti.

Anayasaya göre bu beş yıllık dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemi; çünkü Anayasa başkanlık sisteminde bir kişinin en fazla iki dönem cumhurbaşkanı olmasına izin veriyor. Erdoğan’ın görev süresi 2028 yılı Haziran ayında doluyor, normal şartlarda ondan önce Mayıs 2028’te seçim yapılacak ve yeni cumhurbaşkanı belirlenecek.

Erdoğan’ın bir kez daha cumhurbaşkanı olabilmesi için iki olası yol var. Bunlardan biri anayasa değişikliği yapılarak iki kez seçilme kısıtının kaldırılması. Bunun için Meclis’te en azından beşte üç çoğunlukla karar verilmesi lazım, ama bu durumda bir de referandumdan evet oyu gerekiyor. Anayasanın referandumsuz değişmesi için ise üçte iki çoğunluk, yani 400 milletvekilinin oyu aranıyor.

İkinci yol ise Meclis kararıyla erken seçime gidilmesi. Başkanlık sisteminde Meclis’in erken seçime gitmesi demek cumhurbaşkanını bir yerde görevden alması demek. Meclis tarafından görevden alınan Cumhurbaşkanı ise o dönemini hiç yapmamış kabul ediliyor ve yeniden cumhurbaşkanlığına aday olabiliyor. O yüzden erken seçime de ancak nitelikli oyla gidilebiliyor ve burada da şart beşte üç çoğunluk, yani en azından 367 milletvekilinin erken seçime oy vermesi lazım. Şu anki şartlarda Cumhur İttifakı’nın Meclis’te böyle bir çoğunluğu yok.

Diğer yandan muhalefet partileri Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinde de aday olamayacağını söylemiş, çünkü bunun onun üçüncü dönemi olacağını öne sürmüşlerdi.

Ancak iktidar kanadı ve ittifak ortağı MHP, Erdoğan’ın 2014’te parlamenter sisteme göre koltuğuna oturduğunu 2018’deyse cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre ilk kez cumhurbaşkanı seçildiğini belirtiyor. Bu anlamda 14 Mayıs’ta seçilmesi halinde onun ‘ikinci’ dönemi olacağı savunulmuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.