Erdoğan 31 Mart için ‘final’ dedi: Yasaya göre bu benim son seçimim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlere ilişkin, "Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim" dedi. Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan 2028'de aday olamayacak. Adaylığı için erken seçim şartı var.

Siyaset 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere ilişkin, “Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak” dedi.

Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı’nın gençlik buluşması öncesinde vakfın 81 il temsilcisiyle buluştu.

Çok önemli bir dönemin arifesinde olduklarını kaydeden Erdoğan şunları söyledi: “Malum 31 Mart Türkiye’de bir dönüm noktası. Ve bu dönüm noktasında tüm İslam dünyasının gözleri Türkiye’de. Türkiye’de ne olacak? Her ne kadar bu bir genel seçim değilse de yerel seçimde gözler, AK Parti’nin bu seçimlerden alacağı netice ne olacak? Onun için tabii çok güçlü bir gençliğe sahip olan davamız, inşallah sandıkları adeta patlatırcasına 31 Mart akşamında o farklı bakanlara gereken cevabı verecektir diye inanıyorum.”

‘Bu benim için bir final’

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ardı arkası kesilmeyecek şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum. Adeta nefes almaksızın koşturuyoruz. Çünkü benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak. Onun için de hazırlıklarımızı buna göre yapıp, adımı da buna göre atmamız lazım ki çok farklı bakanlara karşı gereken cevabı istiyoruz ki 31 Mart akşamı verelim. 1 Nisan’dan itibaren de yeni bir dönemi inşallah başlatalım.”

Daha önce de ‘son’ demişti

Cumhurbaşkanı daha önce de Aralık 2022’de Samsun’da yaptığı konuşmada ”2023’te milletten kendi adımıza son kez istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlere teslim edeceğiz” demişti.

Anayasaya göre bu 5 yıllık dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemi; çünkü Anayasa başkanlık sisteminde bir kişinin en fazla iki dönem Cumhurbaşkanı olmasına izin veriyor. Erdoğan’ın görev süresi 2028 yılı Haziran ayında doluyor, normal şartlarda ondan önce Mayıs 2028’te seçim yapılacak ve yeni Cumhurbaşkanı belirlenecek.

Erdoğan’ın bir kez daha cumhurbaşkanı olabilmesi için iki olası yol var. Bunlardan biri, Anayasa değişikliği yapılarak iki kez seçilme kısıtının kaldırılması. Bunun için Meclis’te en azından beşte üç çoğunlukla karar verilmesi lazım ama bu durumda bir de referandumdan evet oyu çıkması lazım. Anayasanın referandumsuz değişmesi için ise üçte iki çoğunluk, yani 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.

İkinci yol ise Meclis kararıyla erken seçime gidilmesi. Başkanlık sisteminde Meclis’in erken seçime gitmesi demek, Cumhurbaşkanını bir yerde görevden alması demek. Meclis tarafından görevden alınan Cumhurbaşkanı ise o dönemini hiç yapmamış kabul ediliyor ve yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olabiliyor. O yüzden erken seçime de ancak nitelikli oyla gidilebiliyor ve burada da şart beşte üç çoğunluk, yani en azından 367 milletvekilinin erken seçime oy vermesi lazım. Şu anki şartlarda Cumhur İttifakı’nın Meclis’te böyle bir çoğunluğu yok.

Gündemi İsrail’di

TÜGVA Gençlik Buluşması’nda konuşan Erdoğan yine İsrail’e yüklendi. Erdoğan, ”İsrail’in soykırım politikasına karşı insanlığın yekpare bir şekilde eyleme geçmesi gerekiyor. Netanyahu yönetimiyle yan yana anılmak bile başlı başına ağır bir cezadır, utanılacak bir ayıptır” dedi.

İsrail’e destek veren Batılı ülkelere de yüklenen Erdoğan, şunları söyledi: ”İsrail’e cesaret ve destek veren Amerika ve Avrupa devletleri, tarihe kadın ve çocuk katillerinin hamisi olarak kaydolmuşlardır. Netanyahu’nun başında yer aldığı İsrail yönetimi katildir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.