Beklenen oldu, AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün İstanbul’da yapılan aday tanıtım toplantısında 11 büyükşehir ile 15 il belediye başkanı adaylarını açıkladı. İstanbul adayı Murat Kurum oldu. Ak Parti Muğla adayı eski CHP'li Aydın Ayaydın.

Siyaset 7 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

AK Parti İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği aday tanıtım toplantısında 11’i büyükşehir olmak üzere 26 ilin belediye başkan adayını açıkladı. Merakla beklenen İstanbul adayı eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve mevcut İstanbul Milletvekili Murat Kurum oldu.

Murat Kurum adaylığı kendisine bildirildikten sonra ekibi ile bir araya geldi ve “16 milyon İstanbullu için yola çıkacağız” mesajı verdi.

Sosyal medyada yer alan videoda Kurum, “İstanbul’un karmaşasını düzensizliğini, insanlarımızın deprem riski kaygısını hep birlikte ortadan kaldırmak için yola çıkacağız” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında “İstanbulumuz Muradına kavuşacak” diyerek işaret ettiği Murat Kurum’un ismini konuşmasının en sonunda resmen açıkladı.

Haliç Kongre Merkezi’nde programda seçim sloganları da ilk kez tanıtıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada “Yeniden AK Parti, Yeniden İstanbul” sloganını kullanacaklarını söyledi.

Erdoğan adayları için “Keyfini değil kentini düşünen, bahane üreten değil hizmet üreten adaylarla halkımızın karşısına çıkıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı, İstanbul’un beş yıldır ‘Fetret Devri’ yaşadığını savundu ve “İstanbul’un bir 5 yıl daha kaybetmeye artık tahammülünün kalmadığını tüm İstanbullular gibi biz de çok net görebiliyoruz. İsmini paylaşacağımız adayımızla, layık olduğu şehreminine yeniden kavuşmasını sağlayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı 15 Ocak’ta seçim mitinglerine başlayacaklarını da söyledi.

Erdoğan’ın Kurum’u, TOKİ deneyimi ve uzun süre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı uzun süredir yürütüyor olması nedeniyle tercih ettiği kaydediliyor.

1976’da Ankara’da doğan Kurum, 2005-2018 yılları arasında TOKİ’de ve iştiraki Emlak Konut GYO AŞ’de çeşitli görevler üstlenmiş; 10 Temmuz 2018-4 Haziran 2023 tarihleri arası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapmış, 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimde AK Parti İstanbul Milletvekili seçilmişti.

Murat Kurum’dan adaylık sonrası ilk sözler: Rakibimiz İstanbul’a karşı ilgisizliktirMurat Kurum’dan adaylık sonrası ilk sözler: Rakibimiz İstanbul’a karşı ilgisizliktir

‘Riyad’dan size ekmek çıkmaz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday tanıtım toplantısında siyaset gündemine dair de açıklamaları oldu.

Suudi Arabistan’daki kupa krizi sonrası yaşanan tartışmalara değinen Erdoğan, 28 Şubat sürecine gönderme de bulundu ve “Yine hayat tarzı, köken, mezhep, inançlar ve semboller üzerinden pis bir oyun oynanmaktadır” dedi. Erdoğan, “Milletin Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’le bir sorunu, sıkıntısı, derdi, problemi yoktur. Her karışı terle ve kanla sulanmış vatan toprakları üzerinde meydanın boş olmadığını göstermek boynumuzun borcudur. Riyad’dan size ekmek çıkmak. Tişörtleri farklı bir şekilde boyamak size ekmek kazandırmaz. Samimiyseniz bunu ülke genelinde yerli ve milli olarak ifade edin. Bizi üzen ülkemizin 2. büyük partisi hüviyetine sahip CHP’nin Türkiye düşmanlarına kuyruk olmasıdır. Bu partinin emanetçi genel başkanı milleti tahrik ederek, parti içi iktidar kavgasını unutturmaya… Bundan başka bir işe yaramıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması salonu dolduranların sloganlarıyla sık sık kesildi.

‘Özgür efendiyi de özgürleştireceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’in de “vesayet gölgesi” altında olduğunu savundu ve “Bu seçimlerle elde edeceğimiz zaferle aynı zamanda Özgür Efendi’yi de özgürleştireceğiz” dedi.

Erdoğan, Can Atalay’ın tahliyesi tartışmalarında da Özel’i hedef aldı ve “Özgür efendi, anayasal düzene muhalefet ederek 18 yıl ceza alan bir teröristi adeta tünel kazarak Meclis’e getirmeye çalışıyor” dedi.

CHP, Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararına da uyulmaması üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması açılmasını ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerinin de görevden alınmalarını istemişti.

Diğer adaylar kim?

AK Parti’nin Artvin adayı eski belediye başkanı Mehmet Kocatepe oldu. Artvin’i son seçimde CHP adayı Demirhan Elçi kazanmıştı.

Aydın belediye başkan adayı ise halihazırda kentin milletvekili olan Mustafa Savaş oldu. Savaş aynı zamanda TBMM KİT Komisyonu’na başkanlık ediyordu.

Balıkesir’de mevcut belediye başkanı Yücel Yılmaz yeniden aday gösterildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklanan 26 ilin 13’ünde mevcut başkanları yeniden aday olarak açıkladı.

Mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterildiği diğer iller şöyle:

Bursa: Ali Nur Aktaş (Mevcut Belediye Başkanı)

Denizli: Osman Zolan (Mevcut Belediye Başkanı)

Düzce: Faruk Özlü (Mevcut Belediye Başkanı)

Elazığ: Şahin Şerifoğulları (Mevcut Belediye Başkanı)

Erzurum: Mehmet Sekmen (Mevcut Belediye Başkanı)

Giresun: Aytekin Şenlikoğlu (Mevcut Belediye Başkanı)

Isparta: Şükrü Başdeğirmen (Mevcut Belediye Başkanı)

Kocaeli: Tahir Büyükakın (Mevcut Belediye Başkanı)

Ordu: Hilmi Güler (Mevcut Belediye Başkanı)

Rize: Rahmi Metin (Mevcut Belediye Başkanı)

Tokat: Eyüp Eroğlu (Mevcut Belediye Başkanı)

Yalova: Mustafa Tutuk (Mevcut Belediye Başkanı)

AK Parti mevcut başkanları CHP’li olan iki ilde ise kadın aday tercih etti. Çanakkale’de eski milletvekili Jülide İskenderoğlu, Edirne’de ise AK Parti İl Başkanı Belgin İpa aday gösterildi.

Çankırı’da da eski milletvekili Hüseyin Filiz aday olarak gösterildi. Kastamonu adayı ise eski belediye başkanı Tahsin Babaş oldu.

Samsun’da ise AK Partili mevcut başkan Mustafa Demir yeniden aday gösterilmedi. Aday mevcut Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan oldu. Sinop’da ise İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu aday olarak açıklandı.

En dikkat çeken adaylar ise Eskişehir ve Muğla adayları oldu.

‘AK Parti’de ne işim var’dan adaylığa

Eskişehir adayı İYİ Parti’den AK Parti’ye geçen Nebi Hatipoğlu oldu. Hatipoğlu, 2023 genel seçimlerinde İYİ Parti’nin 1. sırada Eskişehir milletvekili adayı oldu. 28. dönem TBMM’ye İYİ Parti milletvekili olarak girdi; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görev aldı. İYİ Parti’den 2 Kasım 2023 tarihinde istifa etti ve 7 Kasım 2023 tarihinde AK Parti’ye katıldı.

Hatipoğlu’na seçim öncesi ES TV’de katıldığı bir programda ise “AKP iktidar olursa AK Parti’ye geçer misiniz?” sorusu yöneltilmiş, Hatipoğlu ise “Tabii ki geçmem. Ne işim var. Türkiye’de iki tip siyasetçi var. Siyaseti iş olarak yapanlar ve hizmet olarak yapanlar. Biz siyaseti hizmet olarak yapacağız. İş kolu olarak yapmayacağız. Allah siyaseti iş kolu olarak yapmayı nasip etmesin” ifadelerini kullanmıştı.

Eski CHP’li Ayaydın Muğla adayı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ise eski CHP Muğla Milletvekili Aydın Ayaydın oldu. Ayaydın geçen mayıs ayında Bodrum’un gözde sitesi Mandarin’de aldığı evin tuvaleti ve müştemilatının orman arazisine taşmasıyla gündeme gelmişti. Anlaşmazlığı gidermek için Cumhurbaşkanı Erdoğan özel bir Cumhurbaşkanlığı kararı alıp eve komşu 117 metrekareyi orman olmaktan çıkarmıştı.

Ayrıca Ayaydın 2022 yılında “22 yıldır AKP’ye oy vermedim” açıklaması yapmıştı. Ayaydın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diplomasıyla ilgili tartışmaya da “Tayyip Beyin okuduğu dönemde asistan olduğum için 4 yıl boyunca hem derslerine girdim hem de sınavlarını yaptım. Okula devam zorunluluğu yoktu. Tayyip Bey zaten gece dönemi öğrencisiydi. Okula sınavdan sınava gelirdi. O dönem sağ sol çatışması vardı. Ben sadece bunları söyledim. Ben hiçbir zaman Erdoğan’ın diplomasını gördüm demedim” diye katılmıştı.

Adaylığının ilk gününde Murat Kurum’a TOKİ protestosuAdaylığının ilk gününde Murat Kurum’a TOKİ protestosu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.