AK Parti’de Aydın Ayaydın isyanı

AK Parti tarafından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen ancak seçilemeyen Aydın Ayaydın'ın bakanlık beklediği ileri sürüldü. Ayaydın'ın tutumunun parti içinde rahatsızlığa yol açtığı iddia edildi.

Siyaset 5 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin 2019’la kıyaslandığında Türkiye genelinde yüzde 8.85 oranında oy kaybettiği, 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde yenilgiye uğrayan ana muhalefetin ise sürpriz bir şekilde haritayı neredeyse ‘kırmızıya’ boyadığı 31 Mart’ın ardından iktidar kanadında iç tartışmalar başladı.

Özellikle Van krizi, genel merkez ile cumhurbaşkanlığı ekibi arasındaki ‘gerilimi’ görünür hale getirdi. Herhangi bir isim verilmeden yapılan, ancak hedefi belli birçok açıklama, partinin eski kurmaylarıyla danışman kadrosu arasındaki tutum farkını ortaya koydu.

(Tartışmaya ilişkin haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Dikkati çekenlerden biri de, eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner’in kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı mesajdı. Metiner, ‘bir büyükşehirin belediye başkan adayının sadece kaybetmekle kalmadığını, daha önce kazanılan birden fazla ilçe belediyelerinin kaybedilmesine de sebebiyet verdiğini’ söylüyor, ayrıca adını anmadığı bu kişinin bir akrabası üzerinden “Yakında bakan olacağım” diye haber yaydığını ileri sürüyordu:

“Bir Büyükşehrimizin belediye başkan adayı sadece kaybetmekle kalmadı, daha önce kazanılan birden fazla ilçe belediyelerinin kaybedilmesine de sebebiyet verdi. Kalkıp kenara çekileceğine şimdi de kendisiyle aynı soy ismi taşıyan ve seçim döneminde de yanında taşıyan birinci derecedeki akrabası üzerinden ‘Ben çok yakında bakan olacağım’ diye bir haberi tedavüle sokuyor.

‘Bu kadar pişkinliğe pes vallahi’

Bu kadar pişkinliğe pes vallahi. Şimdi o şehir bu iddiayla çalkalanıyor. Biz nerde hata yaptık, bundan sonra nasıl ders alırız, partimizi eskisinden daha nasıl güçlü kılarız diye düşünürken birileri şahsi ikballerinin peşinde koşuyor hala. Sanki çok başarılı da.

Narsisizme varan egosuyla kaybettirdiği yetmiyormuş gibi şimdi de ya kendini gündemde tutmak ya da ‘Ben bakan olarak geliyorum, Cumhurbaşkanı benden vazgeçmez, ayağınızı ona göre denk alın’ yollu aba altından sopa göstermek istiyor. Parti geçmişi ve dava anlayışı olmayanın birilerinin bizi düşürdüğü hale mi yanalım yoksa hala ona itibar gösteren içimizdekilerin haline mi? Bir düşün yakamızdan artık.”

İktidar partisi kulislerinde Metiner’in bahsettiği kişinin, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın olduğu konuşuluyor. Ayaydın’ın seçim dönemi ve sonrasında takındığı tavrın AK Parti içinde rahatsızlığa yol açtığı ileri sürülüyor.

Ayaydın, CHP adayı Ahmet Aras’la yarıştığı seçimi yüzde 32.69 oranında oy alarak ikinci sırada bitirmişti. AK Parti Muğla’da 2019’da kazandığı altı ilçenin dördünü kaybetmiş, yalnızca Kavaklıdere ve Seydikemer’deki hakimiyetini koruyabilmişti. CHP ise 13 belediyenin 11’inde yarışı önde tamamlamıştı.

Aydın Ayaydın kimdir?

1999 – 2002 yılları arasında Anavatan Partisi’nden milletvekili seçilen Ayaydın, 2011’e gelindiğindeyse CHP tarafından İstanbul’dan aday gösterilerek Meclis’e girdi. Kamuoyu ise onu ağırlıklı olarak 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimine giden süreçte verdiği bir demeçle tanıdı.

Henüz ana muhalefet partisi üyesiyken dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasına dair tartışmaya ilişkin “Sayın başbakanın 4 yıl boyunca hem derslerine girdim, hem sınavlarını yaptım, dolayısıyla sayın başbakan 4 yıllık üniversite mezunudur” ifadesiyle gündeme gelen Ayaydın, bundan sekiz yıl sonra ise bahse konu sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“Tayyip Beyin okuduğu dönemde asistan olduğum için 4 yıl boyunca hem derslerine girdim hem de sınavlarını yaptım. Okula devam zorunluluğu yoktu. Tayyip Bey zaten gece dönemi öğrencisiydi. Okula sınavdan sınava gelirdi. O dönem sağ sol çatışması vardı. Ben sadece bunları söyledim. Ben hiçbir zaman Erdoğan’ın diplomasını gördüm demedim.”

Erdoğan özel karar çıkardı

2023 yılına gelindiğinde ise dikkati çeken bir gelişme yaşandı.

Bodrum’un gözde sitesi Mandarin’de eski ANAP ve CHP milletvekili Aydın Ayaydın’ın aldığı evin tuvaleti ve müştemilatı orman arazisine taşıyordu.

26 Ocak 2023’teki Resmi Gazete’ye bakanlar ise, bu anlaşmazlığın bizzat ‘tepeden çözüldüğünü’ gördü. Erdoğan’ın anlaşmazlığı gidermek için özel bir cumhurbaşkanlığı kararı alıp eve komşu 117 metrekareyi orman olmaktan çıkardığı ortaya çıktı.

Bir keyfi yönetim şahikası: Cumhurbaşkanı 117 metrekareyi ormandan çıkardı; peki neden?Bir keyfi yönetim şahikası: Cumhurbaşkanı 117 metrekareyi ormandan çıkardı; peki neden?

2024’te AK Parti’den aday oldu

2024’e gelindiğindeyse Ayaydın, AK Parti tarafından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Bu süreçte “Bütün emeklilerimize 5 bin lira ödeyeceğim” gibi vaatlerle öne çıkan Ayaydın, son düzlükte ise Akbelen Ormanları’na dair sözleriyle bir kez daha gündeme geldi.

Hatırlandığı üzere geçen sene Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve nöbet tutmaya başlamıştı.

Seçimden 15 gün önce ise Akbelen mücadelesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

11 Mart 2024 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan; Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik arazinin linyit madeni sahası olarak kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, iki gün sonra bugün yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla iptal edildi.
Ayaydın, katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili şunları söyleyecekti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızı telefonla aradım, kamulaştırma kararıyla ilgili görüşlerimi ve vatandaştan edindiğim izlenimleri aktardım. Bölgedeki yansımaları olduğu gibi net olarak Sayın Cumhurbaşkanıma aktardım. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu yönünü bilmeyenler yanlış düşünüyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın önüne olayları objektif olarak götürdüğünüz vakit onu tetkik eder, danışmanlarıyla, uzmanlarıyla araştırır. Hiç çekinmeden kararından döner.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.