Çakıcı’nın ‘lekelenmeme hakkı’ küfür serbestisi sayıldı

Alaattin Çakıcı’nın HEDEP milletvekili Gergerlioğlu’na, sosyal medya üzerinden isim vererek hakaret etmesine ilişkin kovuşturmaya yer görülmedi. Kararda suç örgütü yöneticiliğinden hükümlü Çakıcı’nın ‘lekelenmeme hakkı’na vurgu yapıldı.

Siyaset 30 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki atışmaya suç örgütü yöneticiliğinden hüküm giyen ve Bahçeli’ye yakınlığıyla bilinen Alaattin Çakıcı da dahil olmuş, sosyal medya üzerinden hakaretler savurmuştu.

Bahçeli AYM’nin Gergerlioğlu’nun da aralarında olduğu bazı siyasetçiler için verdiği ihlal kararlarını partisinin grup toplantısında eleştirmiş, “teröristler” ifadesini kullanmıştı.

Bahçeli’nin bu sözlerine Gergerlioğlu X sosyal medya hesabından yanıt vermiş, Bahçeli’ye “Haddini bil” diyerek Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin sorular sormuştu.

‘Yüreğiniz yetiyorsa’ deyip meydan okumuştu

15 Kasım’da tartışmaya Çakıcı da girmiş ve sosyal medya hesabından şu paylaşımı yapmıştı:

“Kandil uzantısı Osman Ömer Faruk Gergerlioğlu lafını bilmeyen densiz benim de ismimi katarak ‘mafya ile niye resim çektirdin?’ demiş. Sokakta herkes herkesle fotoğraf çektiriyor. Bu suç değildir. Densiz herif aklını başına al, sakın bir daha boyundan büyük laflar etme. Yüreği olmayan Kandil’in Meclisteki kudurmuş çakalları; yüreğiniz yetiyorsa Türkiye’nin her yerine gidip geliyorum adamsanız benim ile yüzsüze gelin. Konuşacak yüreğiniz var mı?”

İsim yazan paylaşım için ‘isim yok’ kararı

Çakıcı’nın paylaşımı üzerine Gergerlioğlu’nun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na “hakaret ve tehdit” gerekçesiyle yaptığı suç duyurusunda yedi gün içinde şok eden bir karar çıktı.

Takipsizlik kararı veren savcılık söz konusu paylaşımda Gergerlioğlu’nun tüm ismi açıkça yazıldığı halde “paylaşımda isim zikredilmediğini ve kovuşturma açılırsa Çakıcı’nın lekelenmeme hakkının ihlal edileceğini” gerekçe gösterdi.

Takipsizlik kararında ayrıca “müşteki vekili tarafından yorumun müvekkiline yönelik yapılmış bir hakaret olduğu iddiası dışında delil bulunmadığı, tahmin veya varsayım ile suç isnat edilerek kamu davası açılmasının hukuki olmadığı” notu düşüldü.

Gergerlioğlu’ndan ‘savcı tanıdık’ iddiası

HEDEP’li Gergerlioğlu takipsizlik kararını şöyle yorumladı:

“Biz hakaret ve tehdit ile ilgili başvuru yaptık, sadece hakaret açısından değerlendirmiş. Tehdit ile ilgili değerlendirme yapmamış. Buna itiraz edeceğiz. Olacak iş değil. Bu kadar apaçık yanlış karar ve yanlış ötesi bir karar olacak şey değil. Savcı İ.A. bu kararı vermiş. Kamuoyu dikkatine sunmak istiyorum bu kararı. Nasıl olup da apaçık ismim geçtiği halde matufiyet yoktur kararı verebiliyor. Bu olacak iş değil. Bu daha önceki kararlarında da kendisi hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayette bulunduğum bir savcı. Öncesinde kendisini şikayet ettiğim bir savcıya suç duyurusu metni iletilmiş ve kararı o savcı vermiş.”

Çakıcı'nın 'Yumruğumuzla adam öldürürüz' tehdidine savcı beraat istediÇakıcı’nın ‘Yumruğumuzla adam öldürürüz’ tehdidine savcı beraat istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.