Anayasa Mahkemesi’nin ilginç kararı: Madımak katliamı hükümlüsü için ‘Terör örgütü üyesi değil’ diyerek şartlı tahliye yolunu açtı
Sivas Katliamı davasında kaç tutuklu olduğuna dair sorular yanıtsız bırakılıyor. CHP'li vekil Sarıbal Meclis'e soru önergesi vererek hem affedilen hükümlü Hayrettin Gül'ü hem de hüküm giyen diğer kişilerin sayısını ve ceza sürelerini sordu. Zeynep Altıok da 2017'de sormuştu ancak cevap alamamıştı.
Sivas Katliamı’nın 30’uncu yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir Sivas hükümlüsünü daha affetti. Sağlık gerekçesiyle affedilen Hayrettin Gül’den önce Ahmet Turan Kılıç da aynı sebeple affedilmiş ve tahliye edilmişti. 14 Eylül’de ise Sivas Katliamı davasının duruşması görülecek. Duruşma öncesi 10Haber’e açıklamalarda bulunan Sivas Katliamı davasının avukatlarından Şenal Sarıhan, tutuklular hakkında bilgi alamadıklarını söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Meclis’e soru önergesi verdi ve “Bugüne kadar serbest bırakılan iki hükümlü için af süreci hangi kişi ya da kurumların hangi makama başvurusu ile gerçekleşmiştir? Bu başvuru hangi makamlarca incelenmiş ve kimler tarafından gerekçelendirilmiştir? İnceleme sonucu gerçekleşen salıverme kararının gerekçesi nedir?” diye sordu.
Hayrettin Gül’ün 2003 yılında Almanya’dan sınırdışı edildikten sonra tutuklandığını hatırlatan Sarıbal, sadece 20 yıl hapis yattığını vurguladı ve 10 soru daha sordu. O sorular şu şekilde:
2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Katliamı’nın ardından kaç kişi yargılanmıştır?
Yargılananların hüküm giydiği cezalar ve süreleri nelerdir?
Hükümlülerden kimler ceza sürelerini tamamlamış ve serbest kalmıştır?
Ceza süresi tamamlanmadan serbest bırakılan var mıdır? Varsa kimlerdir? Serbest bırakılma gerekçeleri nedir ve serbest kalışlarına ilişkin hukuki süreç nasıl gerçekleşmiştir?
Hükümlülerden kaçı halen tutukludur?
İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan firari sanıklar ile ilgili yakalama ve/veya iade talebi uluslararası yazışmalarda hangi gerekçe ve hukuki talebe dayandırılmaktadır?
Bugüne kadar dış ülkelerde bulunduğu tespit edilen hükümlüler hakkında istihbarat, yakalanma ve/veya iade gündemi oluşmuş mudur? Oluştuysa kimler hakkında ve kaç kez hangi ülkelerle istişare gerçekleşmiştir? Bu süreçler nasıl ilerlemiş, nasıl sonuçlanmış ve iade neden gerçekleşememiştir?
Sivas Katliamı davası başladığı günden bu yana 30 yılda ana dava ve firari sanıklar üzerinden sürmekte olan davalarda kaç hakim değişmiş, kaç ara karar alınmıştır?
Önümüzdeki günlerde serbest bırakılması gündemde olan hükümlü var mıdır? Varsa hangi gerekçe ile hangi kişi ya da kurumlarca başvuru yapılmıştır?
Bugüne kadar serbest bırakılan iki hükümlü için af süreci hangi kişi ya da kurumların hangi makama başvurusu ile gerçekleşmiştir? Bu başvuru hangi makamlarca incelenmiş ve kimler tarafından gerekçelendirilmiştir? İnceleme sonucu gerçekleşen salıverme kararının gerekçesi nedir?
Öte yandan Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Şair Metin Altıok’un kızı ve 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da aynı soruları sormuştu. 6 Haziran 2017’de Adalet Bakanı Bekir Özdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zeynep Altıok, “Son dönemde yazılı ve görsel medyada Sivas Katliamı hükümlülerinin cezaevinden gönderdiği mektuplarla “masum olduklarına” ilişkin yaygın bir algı operasyonu yürütüldüğüne tanıklık etmekteyiz. Ayrıca Temmuz 2014 tarihli Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu Raporu’nda da sanıkların sorumluluğu perdelenmiş ve tüm kusur kamu yönetimine yüklenmek istenmiştir. Bu çerçevede Bakanlığınız Sivas Katliamı hükümlülerinin daha önce başka katliamların sanıklarının, suikastların katillerinin sessizce torba yasalarla serbest bırakıldığı gibi serbest bırakılmasına dair bir çalışma mı yürütmektedir? Bu algı operasyonlarıyla kamuoyu buna alıştırılmak mı istenmektedir?” demişti.
Altıok’a verilen yanıt ise “TBMM İç Tüzüğünün 96. Maddesine göre soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi edinmekten ibarettir” olmuştu.