Sivas davası düşürüldü: ‘Elini kolunu sallayarak gelebilecekler’

Madımak Katliamı'na ilişkin son dava dün görüldü ve zamanaşımından düşürüldü. 10Haber'e konuşan Avukat Piroğlu, bu kararla birlikte sanıkların rahatlıkla ülkeye gelebileceğini söyledi ve kararı temyize götüreceklerini belirtti.

Gündem 15 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 33 aydın yakılarak öldürüldü. Türkiye tarihine kara bir leke olarak düşen katliama ilişkin açılan davada 33 kişi idam cezasına çarptırıldı, cezalar daha sonra müebbet hapse çevrildi. Hapis cezası alanların kaçının cezasını tamamladığı ise bilinmiyor. Çünkü soru önergelerine de avukatlara da bu bilgi verilmiyor.

Dün Murat Songur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünden ilerleyen davanın son duruşması vardı. 2 Temmuz’da 30 yıl dolduğu için zamanaşımı riski taşıyan bir davaydı ve mahkeme kararı bekleniyordu. Sanıklar ise yıllardır yakalanmadığı için tutuklu yargılananın olmadığı davanın düşürülmesi yönünde bir karar verilmemesi için aylardır avukatlar çağrı yapıyordu. Önceki davalardan alınan öngörüyle birlikte beklenen oldu. Savcı zamanaşımı talep etti, mahkeme de kabul etti. Madımak Katliamı davası zamanaşımı nedeniyle düşürüldü. Sanıklar hakkındaki gıyabi tutuklama kararı ile iade taleplerinin geri alınmasına karar verildi. Ancak katliamda ölenlerin avukatları bunun insanlığa karşı suç olduğunu, insanlığa karşı işlenen suçlarda da zamanaşımı olmayacağını söylüyordu.

2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’ne saldıranlar sloganlarla oteli yaktılar ve 33 aydın 2 otel görevlisi öldü.

Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın abisi Hüseyin Karababa’nın avukatı Özgür Piroğlu, duruşmada yaptığı savunmada katliamın hedefinin Alevilik olduğunu, bu nedenle saldırının da Alevi soykırımı olduğunu savundu. Saadet Partisi lideri, dönemin Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun dinlenmesini talep eden Piroğlu, ittifak dolayısıyla CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da tepki gösterdi.

10Haber’e konuşan Avukat Piroğlu, “33 aydını, 2 otel çalışanını tüm Türkiye’nin gözü önünde saatlerce süren bir saldırıyla cayır cayır yaktılar. Etkinlik Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin etkinliği, saldırı Alevi kurumuna yapılıyor. Saldırganlar Pir Sultan Abdal’ın heykelini yerlerde sürüklediler, paramparça ettiler” diyerek hedefin Alevilik olduğunu söyledi. Davanın düşürülmesinin ardından sanıkların ellerini kollarını sallayarak Türkiye’ye gelebileceğini belirten Piroğlu, bu kararın başka bir davaya etki etmeyeceğini ifade etti. Ayrıca Piroğlu, kararı temyize götüreceklerini de sözlerine ekledi.

Kimse bir şey söylemiyor: Sivas Katliamı'nın 22 sanığı nerede?Kimse bir şey söylemiyor: Sivas Katliamı’nın 22 sanığı nerede?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.