CHP beslenme çantasını Erdoğan’a kargoladı: ‘Kaç liraya doluyor?’

CHP'li Aylin Nazlıaka, okullarda ücretsiz yemek verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrı yaptı. ’Bu imkan bir lüks değildir, bu bir zorunluluktur’ diyen Nazlıaka, bir beslenme çantasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kargoladı, “Kaç liraya doldurduğunuzu açıklamanızı bekliyorum” dedi.

Siyaset 21 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye’deki okullarda geçen eğitim-öğretim yılında başlatılan ancak yaklaşık 19 milyon öğrenciden sadece 1,8 milyonunu kapsayan “ücretsiz okul yemeği” uygulaması deprem bölgesi dışındaki okullarda “geçici olarak” durduruldu.B

Bir öğün ücretsiz yemekle ilgili açıklama yapan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “İktidar çocuklara en az bir öğün ücretsiz yemek vermek zorundadır. Bu imkan bir lüks değildir, bu bir zorunluluktur” dedi.

Nazlıaka, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bugün 81 il ve 973 ilçede CHP Kadın Kolları olarak “ücretsiz öğün” talebiyle eş zamanlı açıklama yaptıklarını belirtti. Türkiye’nin acil çözülmesi gereken sorunlarından birinin “çocuk yoksulluğu” olduğunu ifade eden Nazlıaka, gıda fiyatlarındaki artışın çocukların sağlıklı, dengeli beslenmesini engellediğini söyledi.

Nazlıaka, yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranının yüzde 10 olduğunu aktardı ve eleştirilerde bulundu.

7 milyon 600 bin çocuk dengeli beslenmiyor

TÜİK’e göre 7 milyon 600 bin çocuğun dengeli beslenmediğini belirten Nazlıaka, “Çocuklar okulda açlıktan bayılırken, çocuklar okulda açlığını su içerek bastırmaya çalışırken, bizler ücretsiz öğün konusunun rafa kaldırılmasını asla kabul etmiyoruz, buna asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Günlük beslenme maliyeti 100 lirayı geçtiGünlük beslenme maliyeti 100 lirayı geçti

Beslenme çantasının haftalık maliyeti 175 lira

Toplantı sırasında yanında getirdiği beslenme çantasını gösteren Nazlıaka, okullardan verilen listeye göre bir beslenme çantasını doldurmanın haftalık maliyetinin 175 lirayı bulduğunu, bir evden 3 çocuğun okula gitmesi halinde maliyetin 525 liraya çıktığını söyledi. Aylin Nazlıaka, şunları kaydetti:

“Elektrik düğmesine bastığımızda 4 çeşit, musluğu açtığımızda 5 çeşit vergi ödüyoruz. Bizden bu vergiyi almasını bilen iktidar çocuklara en az bir öğün ücretsiz yemek vermek zorundadır. Bu imkan bir lüks değildir, bu bir zorunluluktur. Bu giderek derinleşen yoksulluğun olduğu bir ülkede sosyal devlet olmanın da getirdiği bir zorunluluktur, bir sorumluluktur, anayasal bir haktır.”

Nazlıaka basın toplantısının ardından beslenme çantasını kargo ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdi ve “Bu çantayı kaç liraya doldurduğunu açıklamasını bekliyorum” dedi.

 

Okullarda beslenme yardımı teklifi reddedildi, Kılıçdaroğlu isyan ettiOkullarda beslenme yardımı teklifi reddedildi, Kılıçdaroğlu isyan etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.