CHP heyetinden tutuklu gazeteci Yanardağ’a ziyaret: Benden suçlu çıkmaz

Tutuklu Gazeteci Merdan Yanardağ'ı dün CHP heyeti ziyaret etti. Heyetle mesaj gönderen Yanardağ, 'Benden suçlu çıkmaz, hele terörist hiç çıkmaz" dedi.

Siyaset 2 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, İstanbul Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde ekranda söylediği sözler nedeniyle tutuklu bulunuyor. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan hakkında söylediği sözler sosyal medyada gündem olduktan sonra tutuklanan Yanardağ, sözlerinin çarpıtıldığını anlatmasına karşın tutuklanmıştı. Dün ise CHP Milletvekilleri Enis Berberoğlu, Utku Çakırözer ve Evrim Karakoz Yanardağ’ı ziyaret etti ve ardından cezaevi önünde açıklama yaptı.

Yaşananları oyun olarak adlandıran Berberoğlu, “Kendisi ile kısa bir görüşme yaptık, 40-45 dakika kadar süren bir görüşme yaptık. Kendisini son derece moralli, son derece sağlıklı, keyifli gördüm. Herkese, kendi direnişinin ilham vermesini beklediğini hissettim. Biz de dimdik ayakta olacağız, tıpkı Merdan Yanardağ gibi boyun eğmeyeceğiz, baskılara karşı direneceğiz. Bu bir oyun. Bu işin içinde mahkemelerin olması, hâkim, savcıların, cezaevlerinin olması bu oyunu değiştirmez” dedi.

Çakırözer ise “Bir bayram günü cezaevinde bir gazeteciyi ziyaret etmek zorunda kalmamız; Türkiye’de demokrasinin, basın özgürlüğünün, halkın haber alma hakkının ne durumda olduğunu başlı başına gösteren bir şey. Maalesef cezaevlerinde gazeteciler, aydınlar, hak savunucuları, aktivistler, siyasetçiler; yüzlercesi bayrama özgürlüğünden, ailelerinden, sevdiklerinden mahrum… Bunlardan sonuncusu da maalesef, Merdan Yanardağ” diye konuştu.

“Kendisi sizlere, kamuoyuna şunları aktarmamızı istedi” diyen Çakırözer, Merdan Yanardağ’ın mesajını okudu. Yanardağ’ın, Çakırözer’in aktardığı mesajı şöyle:

“Bu yaşadığım, bir demokrasi mücadelesi. Sözlerim hiçbir şekilde suç değil. Ama benim üzerimden bütün toplumu ve muhalif kesimleri sindirmeye, susturmaya çalışıyorlar. Anayasa ve uluslararası sözleşmeler tarafından teminat altındaki basın, ifade özgürlüğü ile haber alma hakkını yok etmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Antidemokratik hiçbir girişim karşısında boyun eğmeyeceğiz. TELE 1 ve muhalif medya kuruluşları bu tip antidemokratik baskılara alışkındır. Zorbalığa karşı mücadele etmesini bilirler.

Ben AKP mahkemelerinde ilk kez yargılanmıyorum. İlk kez hapis de yatmıyorum. Türkiye’de aydın ve muhalif olmanın bedelinin buralardan geçmek olduğunu gayet iyi biliyorum. Daha önce olduğu gibi hem adımı hem mesleğimi hem de felsefi tercihlerimin onurunu koruyarak, buraya girdiğim gibi buradan dimdik çıkacağım. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Çünkü benden suçlu çıkmaz, hele terörist hiç çıkmaz. Bu süreçte dayanışma gösteren tüm dostlarıma, tüm vatandaşlara ve medyadaki meslektaşlarıma teşekkür ediyor. Sevgi ve saygılarımı iletiyorum.”

CHP Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle Yanardağ’ı ziyaret ettiklerini söyleyen Karakoz ise yurt dışına çıkma yasağı olan birinin ‘kaçma şüphesi’ ile tutuklanmasını eleştirdi ve “Ne CHP’lilerden ne de muhaliflerden terörist çıkmaz. Merdan Bey’in avukatları itiraz süreçlerini başlattılar. Muhtemelen önümüzdeki hafta itirazda bulunacaklar. Biz de hafta içi Genel Merkez’e durumu raporlayacağız. CHP olarak bu süreci hukuken de yakından takip edeceğiz” dedi.

“Bu, Merdan Yanardağ şahsına, sadece Tele 1’e yönelik bir operasyon değil” diyen Çakırözer, “Aslında Merdan Yanardağ’ın özgürlüğü, 85 milyonun özgürlüğü demek. 85 milyonun haber alma hakkını savunmak demek. Onun içeride geçirdiği her dakika, her gün de 85 milyonun özgürlüğünün alındığı, her dakika her gün demektir. Tüm kesimlere halkın haber alma hakkı için yayın yapan basın yayın kuruluşları ve gazetecilerle dayanışma; hem de sadece basına değil toplumun tüm kesimlerine yönelik bu susturma, sindirme, gözdağı operasyonlarına karşı da birlikte omuz omuza mücadele etme çağrısında bulunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Gazeteci Merdan Yanardağ tutuklandıGazeteci Merdan Yanardağ tutuklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.