CHP yönetimi ile Halk TV’nin kavgası büyüyor

CHP’nin Halk TV ile sözleşmesini feshetmesinin ardından yeni bir gelişme yaşandı. Halk TV ekranlarında haftasonu yayınlanan Görkemli Hatıralar programının çekiminin CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’in talimatıyla engellenmeye çalışıldığı iddia edildi.

Siyaset 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

CHP’nin Halk TV ile yaptığı sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi gündemdeki yerini koruyor. Son olarak bu kanalın CHP’li bir belediyeye ait bir mekanda yapacağı bir programın yapılması engellendi. Engellemenin yaşandığı gün CHP Genel Başkanı’nın uzun süredir Demirören Medya’ya uyguladığı ambargoyu kaldırıp Hürriyet gazetesi yazarlarıyla söyleşi yapması dikkat çekti.

6 Şubat 2020’de Demiören Medya Grubu’na ait televizyon kanallarına ve gazetelere karşı boykot kararı alan CHP, yasağı delen partilileri disipline sevk etmişti. Şimdi benzeri bir boykot HalkTV için geçerli.

Halk TV ekranlarında haftasonu yayınlanan Görkemli Hatıralar programının CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’in talimatıyla engellenmeye çalışıldığı öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu Demirören Medya'ya konuştu: 10 cephede yara almış bir komutan savaşa devam eder mi? Evet, ederKılıçdaroğlu Demirören Medya’ya konuştu: 10 cephede yara almış bir komutan savaşa devam eder mi? Evet, eder

Engellemeyi programın sunucusu Serhan Asker duyurdu. Asker’in sosyal medyada yaptığı paylaşım şöyle:

“Sevgili Görkemli Hatıralar izleyicileri. Bugün Antalya Döşemealtı’nda tarihi Kırkgöz Hanı’nda büyük hazırlıkları yapılan program ne yapmaya çalıştığı belli olmayan bir CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın talimatıyla iptal edildi.”

‘Kılıçdaroğlu yaşanan bu olayla ilgili bir açıklama yapacak mı?’

Serhan Asker’in program başlarken şunları söyledi:

”CHP Genel başkan yardımcısı Eren Erdem’in belediye başkanına verdiği talimat doğrultusunda ‘orada program yapmıyorsunuz, planlanan o programı iptal ediyorsunuz’ dedi ve bu sabah belediye başkanı programı iptal ettiklerini, genel Merkezin kararı ile iptal ettiklerini söyledi. Biz de o zaman dışarda yaparız programı dedik, ve öyle de yaptık. Her tarafta yasaklar, yasaklar, yasaklar.

Merak ediyorum Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yaşanan bu olayla ilgili bir açıklama yapacak mı, bu olayda onun bir talimatı var mı? Ben onun böyle bir karar almayacağını düşünüyorum ben. Ama Genel başkan Yardımcısı bu talimatı dün akşam verdi. Bu programı yapmayacaksınız dedi, belediye başkanı da çaresiz kaldı.

Daha önce iktidar bizi engelliyordu, şimdi de CHP’nin Genel Başkan yardımcısı Eren Erdem talimat vererek; ‘bu program yapılmayacak, iptal edin diyerek’ bizim Kırkgöz Han içinde yapacağımız programı engelledi. Döşemealtı Belediye Başkanı tam 3 hafta önce beni arayarak, program yapmak, bölgemizi, Kırkgöz Han’ı daha iyi anlatmak, tanıtmak istiyoruz dedi. Hazırlıklar yapıldı, binlerce halı serildi. Ama dün akşam bir talimatla program yapılmayacak denildi. Ben katılmayayım program yine de yapılsın dedik ama yine de kabul etmediler. Yüzlerce insan şuan burada, toplanmaya da devam ediyorlar, bize desteklerini bildiriyorlar.”

‘Sayın Genel Başkan, bu talimattan haberiniz olduğunu düşünmüyorum’

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu ise yasak kararına ilişkin şu paylaşımı yaptı:

”Şu an duyduklarına inanmakta zorlanıyorum. CHP’nin geleneğinde yasak, sansür yoktur. Bunları yapacak insanları da bünyesinde barındırmaz. Görkemli Hatıralar’ın belediye mekanında yapılmasını yasaklama talimatının kime hizmet ettiği belli olmayan bir genel başkan yardımcısı tarafından verildiği söyleniyor. İnanmakta zorlanıyorum. Sayın Genel Başkan, bu talimattan haberiniz olduğunu düşünmüyorum. CHP’yi ve sizi tanıyorum. Böyle bir karara imza atmayacağınıza, iktidarın yasakçı ve sansürcü zihniyetini hatırlatan politikalara tevessül etmeyeceğinize inanıyorum. Lütfen Görkemli Hatıralar’ın halka açık bir mekanda yapılmasına getirilen yasaktan haberiniz olmadığını söyleyin.”

Belediye Başkanı’ndan açıklama

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“CHP Genel Merkezimiz tarafından gönderilmiş olan genelge doğrultusunda HALK TV’de bugün yayınlanacak olan Görkemli Hatıralar programımız iptal edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Eren Erdem’den yeni açıklama

CHP’nin Halk TV ile yaptığı anlaşmayı iptal etmesi üzerine başlayan tartışmaya Eren Erdem yeni açıklama yaparak yanıt verdi.

Erdem’in paylaşımı şöyle:

Bu sabahtan itibaren Halk TV’de başlayan yayınlar doğrultusunda açıklama yapmak zorunlu hale gelmiştir.

Halk TV ile kurumsal ilişkimiz sonlanmıştır. Cumhuriyet Halk Partisinin kurumsal kararları kişiselleştirilmemelidir. Halk TV’nin kj bölümüne “Eren Erdem sözleşmeyi feshetti” şeklinde ifadeler koyulması makul bir yaklaşım değildir.

Kurucu Parti olarak kurumsal kimliğimiz, merkez ve yerel temsilcilerimizi kapsar. Elbette Halk TV, program yapmak maksadıyla “her TV kanalı” kadar Belediyelerimizden yer tahsis talebinde bulunabilir. Bu tahsisleri gerçekleştirmekte bir beis yoktur. Ancak, kurumsal olarak ilgili programlara katılmak yahut katılmamak tercihimiz, medya tutum belgemiz doğrultusunda tümüyle partimizin inisiyatifindedir. Partimizin yayınladığı genelge açıktır. Bu genelgede hiçbir koşulda Halk TV kanalının iddialarının aksine, “SANSÜR uygulama ifadesi” yoktur. Ajanslar, yayın organları ve benzer kuruluşlar ile reklam anlaşmaları yapmayı tercih etme yahut etmeme hakkımız saklıdır. Elbette ne sansür getiririz, ne yasaklarız. İletişim çerçevemiz budur. Bu bağlamda; almış olduğumuz “tüm reklam ve canlı yayın hizmeti alımı anlaşmalarımızı sonlandırma” kararına oluşan tepkiden kaynaklı olduğunu düşündüğüm, gerçekle bağdaşmaz haberler doğru değildir. Halk TV’de çalışan basın emekçisi arkadaşlarımız kararımızın hedefi değildir. Türkiye’de bu kadar yakıcı gündem varken bu tartışmanın odağı haline gelmeyi uygun bulmuyor, halkımızın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.”

Küçükkaya ve Babaeker’den açıklama

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Bengü Şap Babaeker, fesihten sonra herkesin konuştuğu ve merak ettiği anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı. Babaeker anlaşmanın gizli olmadığını, Sayıştay denetiminden geçtiğini belirtti. Anlaşmanın CHP’nin grup toplantılarının, açıklamalarının baştan sona yayınlanmasını ve parti reklamlarını içerdiğini vurgulayan Babaeker “Bu anlaşma CHP’nin yayın politikasına haberlere müdahalesini içermiyor” dedi.

Halk TV programcısı İsmail Küçükkaya ise “Eren Erdem’in Kılıçdaroğlu ve CHP’ye büyük bir yanlış yaptırdıklarını düşünüyorum. Halk TV, kuru gürültüye pabuç bırakmaz” dedi. Küçükkaya, şunları söyledi:

“Bir yıldır Halk TV ailesindeyim. Ben Eren Erdem’in ve başkaları da var mı onun gibi düşünen, Kılıçdaroğlu ve CHP’ye büyük bir yanlış yaptırdıklarını düşünüyorum. Medyanın yüzde 90’ı iktidar kontrolünde. Satın alınmasında, gündelik hayattaki işleyişinde nasıl desteklendiğini, devletin bankası tarafından nasıl finanse edildiğini görüyoruz.”

Halk TV programcısı Gözde Şeker ise CHP’ye bir çağrıda bulunarak, “Halk TV’nin CHP’den aldığı reklamları açıklayın” dedi.

‘Kılıçdaroğlu izletti ve kararını verdi’

HalkTV ile anlaşmaların feshedilmesi kararının partililere iletildiği tebliğnamede partinin genel sekreteri Neslihan Hancıoğlu ve genel başkan yardımcısı Eren Erdem’in imzası yer aldı.

Diken’in parti kaynaklarından edindiği bilgilere göre CHP’nin seçim sonrası oluşan MYK’sının bazı toplantılarında konu gündeme geldi, durumun izlenmesi kararlaştırıldı.

Ancak son toplantılarda Kılıçdaroğlu, partinin hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Zeynel Emre’ye bu konuda talimat verdi.

Emre, ‘gerekli prosedürleri’ inceledikten sonra karar alındı ve Erdem’e iletildi. Konuya ilişkin genelgeyi hazırlayan Erdem, tüm partililere belgeyi gönderdi.

Diken’e bilgi veren partinin üst yönetiminden bir isim “Bu karar genel başkan onayı olmadan alınamaz. Kendisinin onayı ve talimatıyla alındı ve partililere iletildi. Zaten kendisi de durumdan rahatsızdı. Buna uymak da partililerin görevi” dedi.

CHP, HalkTV ile köprüleri attı: Belediyelere kadar talimatCHP, HalkTV ile köprüleri attı: Belediyelere kadar talimat

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.