CHP kurultayında ikinci gün: Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu belirlenecek

CHP’de birinci günü genel başkan değişimiyle tamamlanan 38. Olağan Kurultay’ı bugün de devam ediyor. İkinci gün Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçilecek. Yerel seçimlerde belediye başkan adayları da bu seçime göre şekillenecek.

Siyaset 5 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kurultay’ının birinci gününde çetin bir Genel Başkanlık yarışı yaşandı. Uzun saatler sonunda ikinci turda 812 oy alan Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı yarışı kazandı.

Birinci gününü genel başkan değişimiyle kapatan CHP 38. Olağan Kurultayı, bugün 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu’nun belirlenmesi için devam ediyor.

60 üyeli PM’nin 52 üyesi çarşaf liste ile 8 üyesi Bilim Yönetim Kurul Platformu kontenjanından seçilecek. CHP PM üyeliği için 400’ün üzerinde ismin aday olması bekleniyor.

Özgür Özel, 60 kişilik bir anahtar liste çıkaracak. Öte yandan kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı da anahtar liste hazırladı. Salıcı bir önceki MYK’da Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Salıcı’nın listesinde İstanbul milletvekili ve CHP Yurt Dışı Örgütlenme Koordinatörü Yüksel Mansur Kılıç da yer alıyor.

Özgür Özel’in yeni genel başkanlığı, PM’yi etkileyeceği kadar Merkez Yönetim Kurulu’na da yansıyacak. Aynı zamanda yerel seçimlerde belediye başkan adayları da bu seçime göre şekillenecek. Özel, kendisine destek veren ancak CHP’de “yıpranmış” olarak nitelendirildiği isimlere PM listesinde yer vermeyeceğini açıklamıştı.

Eski MYK üyeleri ve zoom toplantısındaki “değişimciler”den Bülent Tezcan ile Tekin Bingöl ve Seyit Torun da aralarında bulunduğu isimlere PM listesinde yer verilmeyeceği düşünülüyor.

‘Değişim’ kazandı: CHP’de Özgür Özel dönemi‘Değişim’ kazandı: CHP’de Özgür Özel dönemi

Kılıçdaroğlu’nun deneyiminden yaralanmayı sürdüreceğiz

Genel Başkan Özgür Özel, sabah saat 09.30’da Parti Meclisi adaylarını belirlemek için 81 il başkanını toplantıya davet etti.

Özel, toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu.

CHP’nin geçmiş genel başkanlarından Bülent Ecevit’i rahmetle anarak sözlerine başlayan Özel’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Bugün ilk kahvaltıyı tercih ettik. Birlikte sohbet etmek bize iyi geldi. Bugün Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk genel başkanı olarak ve ilk il başkanları olarak bu yaşadığımız demokrasi şöleninin bir eksiklik, bir tartışma değil, bir zenginlik, partimiz ve Türkiye için bir gurur olduğunu hep birlikte teyit ediyoruz. Biz dün salondan 81 il başkanımızla çıktık ve bugün birlikteyiz.

Örgütümüz, il başkanlarımız anahtar listemize hep birlikte sahip çıkacaklarını ifade ettiler. Bu çok kıymetlidir. Ancak bu anahtar listenin kamuoyu tarafından blok liste gibi anlaşılmamasını tercih ederiz.

Dün taahhüt ettiğimiz ne varsa; tüzük değişikliği, ön seçimle ilgili taahhütlerimiz, il ve ilçelerimizin yalnız bırakılmaması noktasında bugün bir kez daha teyitleştik. Bundan sonraki süreçte CHP örgütüne güç veren ve örgütünden güç alan il yönetim anlayışıyla yol yürümeye devam edeceğiz. Biraz önce içerideki alkışlar, şahsıma değildi, birbirimize değildi. İçerideki alkışlar bu zamana kadar il başkanlarımıza genel başkanlık yapan, partimizin 7. genel başkanı, adalet yürüyüşümüzün önderi Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu hep birlikte alkışladık. Bundan sonra da onun deneyiminden istifa edeceğiz.

Devir teslim olacak

Bugün kongreyi tamamlayacağız. Şu ana kadar herhangi bir itiraz yok ama bugün Parti Meclisi’nden sonra 48 saat itiraz süresi olacak. Ona göre mazbatanın ne zaman verileceği belirginleştikten sonra Sayın Genel Başkanımızla görüşeceğiz. Elbette bir devir teslim olacak. Şeklen bir devir teslim olacak ama Sayın Genel Başkanımızın biriktirdiği tecrübesini bize aktardığı bir iletişim kanalı her zaman olacak. Biz Türkiye’yi yönetmeye layık gördüğümüz ve her iki kişiden neredeyse birinin desteğini almış Sayın Kılıçdaroğlu’nun deneyiminden yararlanmayı sürdüreceğiz.”

İmamoğlu bir Ankara’da bir İstanbul’da

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün sabaha karşı tamamlanan kurultayın ardından İstanbul’a gelerek Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nun açılışını yaptı. Boğaz köprüsünü koşarak geçen İmamoğlu ilerleyen saatlerde Ankara’da devam eden kurultaya katılacak.

İmamoğlu köprü üzerinde gazetecilere dün akşam gerçekleşen CHP Kurultayını değerlendirdi. İmamoğlu, “Divan Başkanlığını yaptığımız bu kurultayda sayın Özgür Özel genel başkanımız olarak seçildi. Başarılar diliyorum. Çok önemli bir dönemde önemli bir göreve geldi. Hep birlikte hem partimizin hem ülke demokrasimizin kazanması için büyük bir mücadele vereceğiz. Bir yandan yerel yönetime dönük seçime hazırlanacağız. Tabii yaklaşık 13 yıla aşkın süredir partimize hizmet eden değerli Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na da teşekkürlerimizi minnetimizi iletiyoruz. Hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ama tabii bu demokraside var, partilerimizde var. Hiçbirimiz koltuklarımızın sahibi değiliz” dedi.

İmamoğlu, daha sonra Ankara’ya gelerek Kongre Divanı ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Aziz Atam; açtığın yolda, gösterdiğin hedefe yürümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Kemal Kılıçdaroğlu’ndan helallik isteyeceğiz’

Gazetecinin genel başkanla görüştünüz mü sorusu üzerine İmamoğlu, “Tabii ki ben kendisini dün akşam da aradım. Sonra yüz yüze sohbetimiz minik bir değerlendirmemiz de oldu. Bugün de divan görevim bittiğinde kendisini arayacağım. Helallik isteyeceğiz tabii ki. Sonrasında elbette görüşmelerimiz devam edecek. Partimizin büyüğüdür başımızın tacıdır. Muhtemelen her konuda birçok konuda deneyimlerinden başta Genel Başkanımız sayın Özgür Özel olmak üzere hepimiz faydalanacağız. Diğer genel başkanlarımızla dönem dönem buluşup konuştuğumuz gibi kendilerine sağlık diliyorum. Allah sağlığını versin. Ömrü uzun olsun inşallah yine hep birlikte çok güzel anlarda buluşalım” diye cevap verdi.

Parti Meclisi adayları yoğun mesaide

Kurultayın ikinci gününde salonun önünde Parti Meclisi adayları stant kurup, broşür dağıtarak delegelerden destek istiyor.

Dün sabahın ilk ışıklarına kadar Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen delegelerin doldurduğu salonda ise öğlen saatleri itibarıyla sakinlik hakim. Salonun koridorlarının duvarları ise Parti Meclisi adaylarının afişleriyle dolmuş durumda.

Özgür Özel ve il başkanları Ecevit’in kabrine çelenk bıraktı

Özgür Özel, saat 13.00 sıralarında beraberindeki heyet ile birlikte eski başbakan ve CHP’nin üçüncü Genel Başkanı Bülent Ecevit’in ölüm yıldönümünde devlet mezarlığındaki kabrini ziyaret edip, çelenk bıraktı.

Burada konuşan Özel, “Bugün cumhuriyetin birinci yüzyılının üçüncü genel başkanı olarak 1972 yılında dünyada esen sol rüzgarla güçlenen işçi hareketinin Türkiye’de yaptığı siyasi kümelenmeyi en doğru şekilde tahlil edip okuyarak CHP’ye yeni bir vizyon koyan, 1970’lerde yapılan seçimlerde partimizi birinci olarak çıkarma becerisini gösteren, CHP’nin en büyük başarılarına imza atan, başbakanlığı döneminde Kıbrıs’taki zalimliğe son veren, bağımsız bir Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmasının yolunu açan muhteşem bir devlet adamının huzurundayız. Bülent Ecevit’in yaptığı gibi kadrolarından güç alan, örgütüne güç veren ve Atatürk’ün partisini iktidar yapma noktasında Ecevit’i örnek alan yürüyüşümüz dün delegelerimizin seçimiyle sonuçlandı. Biz 81 il başkanımızla Bülent Ecevit’e ve partimize layık olmaya çalışacağız” dedi.

Salondaki İmamoğlu gölgesi Özel'in koltuğuna da düşer mi?Salondaki İmamoğlu gölgesi Özel’in koltuğuna da düşer mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.