CHP ‘neden biz az haber olduk?’ diye sordu, TRT ‘editoryal bağımsızlık’ dedi

Yerel seçimlere sayılı günler kala yayınlarında Ak Parti’ye 1945 dakika, CHP’ye ise 25 dakika yer veren TRT’nin Genel Müdürü CHP heyetiyle görüştü ve aradaki farkın bilimsel şekilde ölçülmediğini savundu.

Siyaset 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde son düzlüğe girilmişken CHP “bir kamu kuruluşu olmasına rağmen siyaseten taraflı yayın yapmakla” suçladığı TRT yönetimi ile nihayet görüştü.

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşçı’nın son 40 günde TRT’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Partililere 1945 dakika, CHP ve genel başkanı Özgür Özel’e ise 25 dakika yer verildiğini paylaşması üzerine CHP dün Ankara’da TRT Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapmaya karar verdi.

‘Tarafsızlıkla editoryal bağımsızlık birlikte değerlendirilmeli’

Cumhuriyet’in haberine göre ardından TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı CHP heyetine randevu verdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın başkanlığındaki heyet Sobacı ile görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Günaydın Sobacı’nın yayın süreleriyle ilgili tutumunu ‘nereden saptandığı belli olmayan süreler’ diye değerlendirdi.

Günaydın, Sobacı’nın “Yayın saatlerindeki açık adaletsizliği nasıl tanımlıyorsunuz?” sorusuna ise “Editör bağımsızlık ve tarafsızlığın birlikte değerlendirilmesi gerekir” diye yanıt verdiğini ifade etti.

‘CHP’nin söyledikleri haber değeri taşır’

Günaydın’ın konuya dair açıklaması şöyle:

“Siyasi bir tutum geliştirmek istemedik. Çünkü kamu kurumlarının yöneticilerinin nasıl bir ruh halinde olduğunu anlamak, Türkiye’nin daha temiz daha sağlık bir ortama kavuşmasını isteriz. TRT Genel Müdürü ile görüştük, ‘TRT bir haber kuruluşudur ve haber değeri taşıyan haberleri vermekle yükümlüdür’ dedi. Biz de ‘CHP haberleri haber değeri taşımıyor değerlendirmeniz mi var?’ diye sorduk, ‘Hayır, CHP Türkiye’nin köklü bir partisidir ve söyledikleri haber değeri taşır’ diye yanıt verdi.

‘Erdoğan’ın iki sıfatı olduğu unutuluyor’

Bunun üzerine ‘Yayın saatlerindeki açık adaletsizliği nasıl tanımlıyorsunuz’ diye sorduk; o da ‘Editör bağımsızlık ve tarafsızlığın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti’ sayın genel müdür. Biz de ‘Bir insan editöryal olarak bağımsız olabilir ama tarafsız olmayabilir’ dedik. Burada da zaten bu çok açık görülüyor. Genel müdürden kamuoyuna yansıyan sürelerle ilgili açıklama yapmasını bekledik. Sayın genel müdür ‘Bu süreler bazı RTÜK üyeleri tarafından saptandı ve doğru olmadığını düşünüyoruz’ dedi.

Ve şöyle bir örnek verdi; ‘Cumhurbaşkanı’nın cumhurbaşkanı sıfatı ile AKP Genel Başkanı olarak yaptığı işleri birbirinden ayırmak gerekmez mi? Toptancı bir anlayışla Erdoğan’a ayrılan bütün süreyle Özgür Özel’e ayrılan süreyi karşılaştırmak doğru olur mu? Ayrıca hangi bilimsel ölçütlere göre saptandığı belli olmayan sürelerle ilgili tartışmaya TRT’yi sokmak istemem’ diye konuştu.

Özgür Özel TRT'ye yüklendi: Ölürsem cenazeme istemiyorumÖzgür Özel TRT’ye yüklendi: Ölürsem cenazeme istemiyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.