CHP’de il başkanlarının ardından Hatay’ın ilçe başkanları da görevden alındı

CHP’de 6 il başkanının görevden alınmasının ardından Hatay’ın ilçe başkanlıkları ile ilgili de bir kriz yaşandı. MYK’nın dört ilçe başkanının görevden alınması kararı, itirazlar üzerine durduruldu. Ertesi gün İl Başkanı “Sandık koymadan, delege bildirmişler” diyerek 4 ilçe başkanını görevden aldı.

Siyaset 8 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Olağan Kurultay öncesinde il ve ilçe kongreleri takvimini başlatan CHP’de mahalle delege seçimleri devam ederken, sürpriz bir kararla Kayseri, Ağrı, Muş, Mardin, Van ve Hakkari’de il başkanları MYK kararıyla görevden alındı. Görevden alma gerekçesinin kongre sürecinde “parti içi hukuka ve tüzüğe aykırı hareketlere” dayandırıldığı öğrenildi.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre benzer bir süreç Hatay’ın bazı ilçelerinde de yaşandı. Edinilen bilgiye göre çarşamba günü Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Hatay’ın Arsuz, Belen, Erzin ve Defne ilçe başkanlarının görevden alınmasını kararlaştırdı. Ancak MYK toplantısı sonrasında bazı milletvekillerinin bu karara itiraz ettiği ve bu itirazlar üzerine de kararın uygulanmadığı öğrenildi.

İddia: CHP il başkanlarının bir bölümü Kılıçdaroğlu’na güven oyu vermediİddia: CHP il başkanlarının bir bölümü Kılıçdaroğlu’na güven oyu vermedi

‘MYK yetkisini bize devretti, görevden aldık’

CHP içerisinde bu tartışmalar yaşanırken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ertesi gün de Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki’yi görevlendirdi ve bu dört ilçe başkanının görevden alınması talimatını verdi. İl Başkanı Tiryaki de Genel Başkan talimatı üzerine ilçe başkanlarını görevden aldı. CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki görevden alma süreci ile ilgili, “MYK yetkisini bize devretti. Biz de genel başkanımızın talimatı üzerine bu ilçe başkanlarını görevden aldık” dedi.

‘Sandık koymadan telefonla delege belirlemişler’

Tiryaki, “Başkanların görevden alınma gerekçesi nedir?” sorusu üzerine de şu ifadeleri kullandı:

“Mahalle delegesi seçim sürecinde sandık koymuyorlardı. İlçe delege seçim sürecini sabote ettiklerini tespit ettik. Delege tespitlerini sandık koymadan telefonla yapmışlar ve ilçe seçim kurullarına bildirmişler. Askı sürelerini bile uygulamamışlar. Gerekli itirazlarımızı yaptık, görevden alındıkları için onların verdikleri listelerin bir karşılığı yok. Tekrardan kongre tarihi belirlenecek ve süreç devam edecek.”

CHP İstanbul başkanlığında 'Beykoz' krizi: Kaftancıoğlu'na sert sözlerCHP İstanbul başkanlığında ‘Beykoz’ krizi: Kaftancıoğlu’na sert sözler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.