CHP’de İstanbul için 331 aday adayı: İmamoğlu’nun kuzeni de listede

Yerel seçimlere sayılı günler kala İstanbul’da CHP’nin ilçe belediyeleri için aday adaylığı başvuruları tamamlandı. Mevcut ilçe belediye başkanları ağırlıklı olarak yeniden başvuru yaptı.

CHP’nin tecrübeli isimlerinin de arasında bulunduğu 331 başvuru arasında İBB’den istifa eden isimlerin yer almaması dikkat çekti. Öte yandan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kuzeni de Şile’den başvuru yaptı.

Siyaset 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere dört aydan az kaldı. Partilerin il ve ilçe örgütleri belediye başkan aday adayı yoğunluğu yaşıyor. Yerel seçimlerin en çetin geçeceği yerlerin başında da 16 milyonluk nüfusuyla İstanbul var. Önceki yerel seçimde İstanbul’un 24 ilçesini Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti), 14 ilçesini Cumhuriyet Halk Partisi(CHP), Silivri’yi ise Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) kazanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de uzun yıllar sonra CHP’ye geçmişti.

CHP’de aday adaylığı başvurularının 5 aralıkta sona ermesinin ardından liste kesinleşti. İstanbul’un 39 ilçesi için 331 kişi adaylığa talip oldu. En yüksek başvuru sayısına ulaşan ilçeler mevcut CHP belediyeleri oldu. Avcılar’a 25, Maltepe’ye 21, Şişli’ye 20 aday adaylığı başvurusu yapıldı.

İBB’de yerel seçim istifaları tamam: Genel sekreter yardımcısı da var, daire başkanı daİBB’de yerel seçim istifaları tamam: Genel sekreter yardımcısı da var, daire başkanı da

İBB’den istifa edenler aday adaylığı başvurusu yapmadı

Öte yandan aday adaylığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden istifa eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç ve İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Emrah Şahan’ın isimleri aday adaylığı başvurusu yapanlar arasında yer almadı. Polat’ın adı Beyoğlu ve Fatih adaylığı için geçiyordu.

10Haber’e konuşan Emrah Şahan “Ben adaylık ilanı yapmadım. Yakıştırmalar var, olursa hepimiz göreceğiz. Gurur duyarım” dedi.

CHP eski İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in de adı Maltepe adaylığı için geçiyordu, ancak ismi listede yer almadı.

İstifa eden isimlerden İBB Şehir Hatları AŞ Genel Müdürü Sinem Dedetaş ise Üsküdar’dan aday adaylığı başvurusu yaptı. Üsküdar’da toplam 10 başvuru yapıldı.

İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen de istifa ederek Eyüpsultan’dan aday adayı oldu.

Resmi adayların aday adayları içinden seçilmesi zorunlu değil. Aday adaylığı partilerin gayri resmi yürüttüğü bir süreç. Dolayısıyla istifa eden isimlerin aday olma olasılığı devam ediyor.

Dört ilçede tek aday adayı çıktı, en ilginci Beylikdüzü

CHP’de dört ilçede sadece bir aday adaylığı başvuru yapıldı. Bunlardan en ilgi çekeni Beylikdüzü. Hali hazırda CHP’nin yönettiği Beylikdüzü’nde tek aday adayı şimdiki Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık oldu. Çalık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakınlığıyla biliniyor.

Tek aday çıkan diğer ilçeler AK Parti’nin yüksek oy aldığı Sultanbeyli, Esenler ve Güngören oldu.

Dikkat çeken isimler

CHP’nin yönettiği Bakırköy’de 18 aday adayı var. En il çeken isim İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman oldu. Bakırköy’ün mevcut başkanı Bülent Kerimoğlu İBB aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu.

Beşiktaş’ta sekiz aday adayı başvuru yaptı. CHP kurultayında değişimcilerin önde gelen isimlerinden olan mevcut başkan Rıza Akpolat yeniden aday olmak için başvuranlar arasında. Diğer dikkat çeken isim ise AKUT kurucusu Ali Nasuh Mahruki.

Eski CHP milletvekili Akif Hamzaçebi Beykoz’dan aday adaylığı başvurusunda bulundu. Hamzaçebi mayıs seçimlerinin ardından “Yerel seçimlerden önce değişim” çağrısı yapmıştı.

10 ismin başvuru yaptığı Beyoğlu aday adayları arasında Türkiye Raporu Direktörü Kamuoyu Araştırmacısı Can Selçuki ismi dikkat çekti.

Esenyurt’un kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın kardeşi Çetin Çapan Çekmeköy’den aday adayı oldu.

Gürsel Tekin Kadıköy’e talip

CHP’nin tecrübeli isimlerinden Eski Genel Sekreter ve milletvekili Gürsel Tekin de aday adaylığı başvurusu yapanlar arasında. Tekin CHP’nin en çok oy aldığı ilçelerden Kadıköy’den aday adayı oldu. Mevcut başkan Şerdil Dara Odabaşı da 14 aday adayı arasında yer alıyor.

Mevcut başkanlar yeniden aday

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de ilçeleri için aday adaylığı başvurusu yapanlar arasında yer aldı. Kartal için altı, Küçükçekmece ve Ataşehir için sekizer, Sarıyer için 15, Esenyurt için 16, Büyükçekmece için dört başvuru yapıldı.

Maltepe için Köymen ve Adıgüzel’in adı öne çıkıyor

CHP’nin yönettiği Maltepe’de mevcut başkan Ali Kılıç aday adaylığı başvurusunda bulundu, ancak Kılıç’ın yeniden aday gösterilmeyeceği konuşuluyor. Adaylık için Onursal Adıgüzel ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen’in adı öne çıkıyor. Köymen adaylık açıklamasından önce odadaki görevinden istifa etmişti.

İBB CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı da Pendik için aday adaylığı başvurusu yaptı.

İmamoğlu’nun kuzeni Şile’den başvuru yaptı

Listenin en dikkat çeken aday adaylığı başvurusu Şile’den geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kuzeni Emine İmamoğlu Şahinkaya aday adaylığı başvurusu yapan 17 isim arasında yer aldı.

10Haber’e konuşan Şahinkaya adaylık çalışmalarını sürdürdüğünü, detaylı açıklama yapacağını belirtti.

Adalarda Öymen de aday adayı

CHP’nin yönettiği Adalar ilçesi için 14 aday adaylığı başvurusu geldi. Mevcut Başkan Erdem Gül yeniden aday adayı oldu. Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen’in kızı gazeteci Aslıhan Öymen de Adalar için başvuru yaptı. CHP’nin genç isimlerinden Çağla Biçer de başvuranlar arasında.

Şişli Şampiyonlar Ligi gibi

Yarışın en çetin geçeceği yerlerden biri de Şişli oldu. Şampiyonlar Ligini andıran aday adayları arasında Eski Başkan Hayri İnönü ve mevcut Başkan Muammer Keskin yer aldı. Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarından Aytekin Kotil’in yeğeni ve CHP’nin daha önce Beyoğlu’ndan aday gösterdiği Aylin Kotil Şişli için başvuru yaptı.  İBB Meclis Üyesi ve Eski Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Umut Şenol da aday adayları arasında yer aldı. Şişli için 20 aday adaylığı başvurusu yapıldı.

Hapisten çıktı başvuru yaptı

Avcılar’da da mevcut Başkan Turan Hançerli aday adaylığı başvurusu yaptı. Avcılar da dikkat çeken bir diğer aday adayı ise eski Başkan Handan Toprak Benli oldu. Benli ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla yargılandığı davadan dolayı 16 ay tutuklu kalmış, eylül ayında suç vasfının değişme ihtimaline karşı tahliye edilmişti.

Tuzla’nın Orhanlı beldesinin eski Belediye Başkanı Cemil Ekşi, çocuklara dağıtmak üzere kırtasiye malzemesi alımında usulsüzlük iddiasıyla yargılandığı davada 8 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Ekşi, CHP’den Tuzla Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıkladıktan sonra tutuklandı.

Yerel seçimde aday listeleri için son tarih 20 ŞubatYerel seçimde aday listeleri için son tarih 20 Şubat

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.