Meclis’te araç markası krizi
Gezi davasında tutuklanan ve Silivri Cezaevi’nde kalan Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçildi. Ancak Atalay’ın vekilliği AYM’nin hak ihlali kararına rağmen düşürüldü. Bu siyasetin uzun zamandır konusu. Hatta TBMM Başkanlığı muhalefetten gelen çağrı gereğince partileri 16 Ağustos cuma günü Can Atalay için toplantı yaptı. Fakat muhalefetin Can Atalay ile ilgili verdiği Meclis’te genel görüşme talebinin oy çokluğu ile reddedildi.
CHP Can Atalay konusunda TBMM’yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağını açıkladı. MYK toplantısı sonrası açıklama yapan CHP Sözcüsü Deniz Yücel “Anayasa Mahkemesi kararının doğrudan okutulması için meclis genel kurulunun yeniden olağanüstü toplantıya çağrılması sağlanacaktır. Bu konuda Grup Başkan Vekilimiz Murat Emir önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek bu konudaki yol haritamızın detaylarını siz değerli basın mensuplarıyla ve kamuoyuyla paylaşacaktır” dedi.
CHP’nin hamlesine MHP’den yanıt geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız sosyal medya hesabından “Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı konuda Gazi Meclis tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamaz” diye açıklama yaptı.
Yıldız şunları ifade etti:
Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır. Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatili yapabilir; ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır.
Meclis başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı sistemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır.
Ara verme veya tatil sırasında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez. (Anayasa Hükmü)
Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı konuda Gazi Meclis tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamaz. Bir hakkın suistimalini anayasa da kanun da himaye etmez.
Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu tespit etmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna karar verilmişti.
CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, TİP, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Emek Partisi’nden oluşan muhalefet partilerinin yaptığı başvuruyla, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tutuklu Can Atalay için 16 Ağustos Cuma günü toplanmıştı.
Muhalefet partileri ve AK Parti grubu Meclis’te hazır bulunurken, MHP ise toplantıya katılmamıştı. AK Partili Alpay Özalan’ın, TİP’li Ahmet Şık’a saldırmasıyla çıkan kavganın gölgesinde yapılan oylama sonucunda, Can Atalay ile ilgili genel görüşme açılması, AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedimişti.