Erdoğan ve Özel çay davetinde buluştu: Asıl görüşme haftaya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM'deki 23 Nisan töreninden sonra çay davetinde buluştu. Ayaküstü görüşmeden sonra Erdoğan gelecek haftaki görüşme için özel kalemine talimat verdi.

Siyaset 23 Nisan 2024

Yerel seçimlerden CHP’nin 47 sene sonra birinci parti çıkması siyasette dengeleri değiştirdi. Seçimden zaferle çıkan CHP Genel Başkanı Özgür Özel Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan randevu isteyeceğini söylemişti. Özel Erdoğan ile arasında diyalog zemini kurulmasının ülke için faydalı olacağını da yakın zamanda birkaç kez vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da ”Özel’e kapımız açık” demişti. Erdoğan dün de CHP’nin yeni anayasaya destek verebileceğini düşündüğünü söylemişti.

Görüşmenin de önümüzdeki hafta olacağı açıklanmıştı. Buna dair ayrıntılar netleşiyor.

Meclis’teki 23 Nisan resepsiyonundan sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Cumhurbaşkanı Erdoğan’la siyasi parti yöneticilerini çaya davet etti. Özel ve Erdoğan burada bir araya geldi.

BBC Türkçe’ye göre iki isim buradaki kısa sohbet sırasında önümüzdeki hafta yapılacak görüşmeye dair ayrıntıları konuştu. Erdoğan özel kalem müdürüne Özel’le gelecek hafta yapılacak görüşme için talimat verdi.

Kısa görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan gözünden operasyon geçiren Özgür Özel’e sağlık durumunu sordu. Özel ve operasyonu yapan Murat Emir de bilgi verdi.

Erdoğan gazetecilerin “CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşme olacak mı?” sorusuna “Benimle görüşme talepleri oldu. İnşallah önümüzdeki hafta görüşeceğiz. Böyle ayak üstü olmaz” yanıtını verdi.

Özel: Birbirimizi dinleyeceğiz

Özel ise görüşmeye dair şunları söyledi: “Bu şartlar altında seçmen bize birbiriyle konuşmayan, birbiriyle kavga ve polemik yapan iki siyasi lider olma görevi vermedi. Birbirimizi dinleyeceğiz, anlayacağız ve buna uygun olarak seçmenin bize verdiği görevleri yapacağız. Dengeli ve doğru bir iletişim olursa millet kazanır. Yok gerginliğe dönersek, tartışırsak millet kaybeder. Ama daha sonra millet kendine kaybettirene de kaybettirir.”

‘Mevcut yasalara uyan bir Erdoğan bizimle anayasa konuşabilir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlemeden yeni anayasa müzakerelerine kapıyı kapamayacağını söyleyen Özel “Ben sayın Erdoğan’ı dinlemeden bir şey diyemem. Büyük ihtimalle Sayın Erdoğan belli arkadaşlarını görevlendirecektir. Nasıl bir kapsam düşündüklerini… Bir kırmızı çizgiden önce bir başlangıç hattının olması lazım. Siz şimdi anayasayı değiştirecekseniz, uymayacağınız bir anayasayı değiştirecek misiniz? Son anayasa Sayın Erdoğan için yapıldı. Bu anayasaya uyuyor mu? Ben AİHM kararlarına uymadığını biliyorum. AYM kararlarını son Can Atalay örneğinde tanımıyor. 1 Mayıs’ta Taksim’in açılmasına ilişkin AYM kararına uymuyor. Pek çok AYM kararına uymuyor. Mevcut anayasaya uyan bir Erdoğan bizimle geleceğe dönük bir anayasa konuşabilir” dedi.

Erdoğan: CHP'nin anayasaya destek vereceğini düşünüyorumErdoğan: CHP’nin anayasaya destek vereceğini düşünüyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.