Cumhur’da YRP su kaynatıyor: Şikayetçi ve sitemkâr

Özellikle iki gündür kötü giden ekonomi ve emeklilerin durumu konusunda iktidarı eleştiren açıklamaların geldiği Yeniden Refah’tan dün de yerel seçim için “Ak Parti’den bize teklif yok” çıkışı geldi. Erdoğan ile Erbakan sürpriz görüştü.

Siyaset 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Mayıs seçimlerinde ikinci turda son düzlükte Cumhur İttifakı’na katılan Yeniden Refah Partisi (YRP), bir süredir iktidara karşı iğneleyici bir üslup takınıyor.

Önceki gün partinin Genel Başkanı Fatih Erbakan, asgari ücretin yetersizliği ve emeklilerin durumunun kötülüğü konusunda eleştirilerde bulunmuştu.

Dün de partinin MYK toplantısı sonrasında eski Ak Partili, Yeni Refah Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, gündem dair açıklamalarında iktidarı eleştirel bir dil kullandı.

Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşmenin Erdoğan’ın talebiyle yapıldığı öğrenildi.

İşte Ak Parti ve YRP cephesinde dün yaşananlar:

Asgari ücret için 20 bin TL ‘temennisi’

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin Genel Başkanı Fatih Erbakan başkanlığında toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu.

Kılıç, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptığını hatırlatarak, “İşçi, işveren ve kamu kesimi bir araya geldi. Üzerinde durulan rakam maalesef açlık sınırına ilişkin rakamdır. Eldeki verilere göre kasım ayında 4 kişilik çekirdek bir ailenin bir aylık açlık sınırı 14 bin 25 liraya ulaşmış bulunmaktadır. Ülkemizde devam eden yüksek enflasyonist ortam nedeniyle aralık ayında bu rakamın 15 bin liraya yaklaşması beklenmektedir. Hal bu iken açlık sınırı nedir açmak lazım. Açlık sınırı, anne baba ve iki çocuktan oluşan 4 kişilik çekirdek bir ailenin yeterli ve dengeli beslenmesi için gereken gıda ve ihtiyaç maddelerinin teminine yönelik zorunlu minimum rakamdır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de asgari ücret rakamını açlık sınırı üzerinden konuşulmaması gerektiğini dile getiren Kılıç, “Asgari ücret rakamının da her kesimin katlanacağı fedakarlıklarla 20 bin liranın üzerine çıkarılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Kılıç ayrıca parti olarak emekli maaşının da asgari ücretin üstünde olması gerektiğini düşündüklerinin altını çizdi.

‘Ortak aday için bir teklif gelmedi’

Kılıç, yerel seçimlerde Ak Parti ile ortak aday çıkarılması halinde ittifak yapılacağı iddialarına da cevap verdi. Resmi bir açıklama yapılmadı takdirde ifade edilen açıklamaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Kılıç, “Bizden duymadıkça ittifak konusunda duyduğunuz bütün açıklamalar gerçek dışıdır. Sansasyonel açıklamalardır. Asparagastır ya da bazı adayların kendi partileri içerisindeki konumlarını kuvvetlendirmeye yönelik pazarlama çalışmalarıdır. Böyle bir görüşme yok. Herhangi bir aday endeksi bir yaklaşımımız söz konusu değil. Herhangi bir il, ilçe şartı tarafımızdan öne sürülmüş değil. AK Parti tarafından bize gelmiş bir birliktelik teklifi de mevzu bahis değil” ifadelerini kullandı.

Ak Parti Genel Merkezi’nde bir saatlik görüşme

Bu açıklamalardan birkaç saat sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı kabul etti.

Erbakan’ı, kabulün gerçekleyeceği Ak Parti Genel Merkezi’ne gelişinde Ak Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin karşıladı.

Basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık bir saat sürdü.

Ak Parti’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Parti Genel Merkezimizde Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı kabul etti” ifadelerine yer verildi.

Ankara ve İstanbul konuşuldu mu?

Fatih Erbakan, görüşmenin ardından parti genel merkezinden ayrılırken yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kabulde, Gazze’deki gelişmeler ve Türkiye gündemiyle ilgili konuların görüşüldüğünü aktaran Erbakan, yaklaşan seçimlerle ilgili çeşitli fikir alışverişi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“Ankara ve İstanbul’da bir ittifak olabileceğini söylemiştiniz. Bu görüşmede bu değerlendirildi mi?” sorusuna Erbakan, “Seçimle ilgili birtakım konular müzakere edildi ancak şu aşamada bu kadarıyla iktifa etmek daha uygun olur. Bizim de teşkilatımızla, yetkili kurullarımızla değerlendirmeler, istişareler yapmamız gerekir.” yanıtını verdi.

Erbakan, vakti geldiğinde, gerekli görüldüğünde daha ayrıntılı bir açıklama yapılacağını ifade etti.

“Yakın zamanda bir görüşme planlanıyor mu?” sorusu üzerine Erbakan, planlanmış bir görüşmenin olmadığını söyledi.

Erbakan'dan iktidara ekonomi eleştirisi: Bu yol yanlışErbakan’dan iktidara ekonomi eleştirisi: Bu yol yanlış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.