Davutoğlu’ndan Erdoğan’a ‘bizimle de yumuşa’ iması

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, Erdoğan’ın Özel ile görüşmesini ve buna ‘siyasi yumuşama dönemi’ adını vermesini taktir etti ama ekledi: CHP ile bile görüşüyorsunuz, peki ya en yakın arkadaşlarınız?

Siyaset 6 Mayıs 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, dün partisinin ‘Genişletilmiş İstişare Kampı’nın kapanış konuşmasında siyasetin ana başlıklarına değindi ve hem CHP’ye hem de Ak Parti’ye güncel eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesi ve sonrasında siyasi yumuşama döneminin başladığını söylemesini tarihi bir açıklama olarak gördüğünü  ve desteklediklerini belirten Davutoğlu, şu şerhi koydu:

“İktidara ve Sayın Erdoğan’a seslenmek istiyorum: Siyasi yumuşama kararınız ve ifadeniz çok doğrudur, içini stratejik olarak doldurmak şartıyla. Ama amacınız, ‘İkinci parti konumuna düştüm. Bir müddet tartışmaları benim alanımdan çıkarıp muhalefetin içine taşımak için muhalefetin bir liderini öne çıkarıp diğerlerini göz ardı edeyim ve içeride böylece bir tartışma çıkartayım gibi bir taktik manevraysa Türkiye bir yerden diğer yere yine savrulur. Çok doğru bir tavır, eleştirmek için söylemiyorum; Sayın Erdoğan CHP Genel Merkez’e gidecekse bizden bir küçük özür borcu var. Eğer 2016 darbesinden sonra Yenikapı ruhu korunmuş olsaydı Türkiye’de ‘tek millet’ çağrısını her alanda söylemek gibi bir ihtiyaç hissetmeden milleti tek bir ruhta birleştirmek mümkün olmaz mıydı? Üslubumuzu bunda sonra değiştireceğiz, siyasi yumuşamaysa biz de aynısını yapacağız ama samimiyet görmek istiyoruz.”

Anayasa konusunda da kapıyı araladı

Siyasi yumuşamanın bütün kesimlere aynı ölçüde yansıması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, bu yumuşamanın ‘taraflılığını’ eleştirirken isim vermeden partisini öne çıkardı:

“Eğer siyasi yumuşamaysa Sayın Erdoğan’ın Gazze konusunda bir özür dileme ihtiyacı var. bayramlarda bile bizimle bayramlaşmaktan kaçan AK Parti, neyin yumuşamasını yapmış olur? AK Partili kardeşlerime sesleniyorum: Dönün, Sayın Erdoğan’a sorun, Daha geçen sene terörle işbirliğiyle suçladığınız CHP, Erdoğan görüşmesinden bir gün sonra DEM ile de görüşme yapıp Erdoğan da şimdi orayı ziyaret edecek -ki bunların hepsi doğru- bir sene önce, ‘Masanın altında HDP var’ deyip terörle işbirliği yapmakla suçladığınız CHP ile görüşüyorsunuz -ve doğru da- niye en yakın arkadaşlarınızla görüşmüyorsunuz? Anayasa tartışmalarına siyasi yumuşamanın yansıması lazım. Siyasi yumuşama, dikte ettirilmiş anayasa değişikliği veya oyalama taktikleriyle olmaz. Numan Kurtulmuş, anayasa görüşmesinde grubumuzu ziyaret ettiğinde, ‘Usul için geldik, detaya girmeyeceğiz’ demiş. Siyasi yumuşama varsa anayasa tartışmalarına limit konmamalı. Türkiye gerçek anlamda sivil bir anayasaya kavuşmalı.”

‘Ak Parti ile görüşürsek…’

Son seçimde Gelecek Partisi’nin aldığı düşük oyun ardından 6’lı masanın kurulmuş olmasının hata olup olmadığını değerlendiren CHP’lileri eleştiren Davutoğlu, “Eğer o masanın oluşturduğu yumuşama olmasaydı siz yüzde 37’ye çıkabilecek miydiniz? Oranlar değişir ama değişmeyecek olan tek şey ilkeleriyle davranan siyasetçilerin gün gelip halkın vicdanında hak ettiği yeri alacakları gerçeğidir” dedi.

“Bütün partilere kapımız açıktır, bütün partilerle görüşürüz, milletten oy almış hiçbir partiyi dışlamayız. Bugün AK Parti ile CHP’nin böyle görüşüyor olması, bazı ipotekleri siyasetin üzerinden kaldırmıştır. Bizim AK Parti ile görüşmemiz halinde, -görüşme peşinde değiliz- hiçbir CHP’linin ‘AK Parti ile iş mi tutuyorsunuz’ deme hakkı yoktur.”

Siyasette ‘yumuşama’ rüzgarı: Erdoğan ve Özel’den art arda ılımlı mesajlarSiyasette ‘yumuşama’ rüzgarı: Erdoğan ve Özel’den art arda ılımlı mesajlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.