Diyarbakır yangını nasıl başladı? İçişleri Bakanlığı, valiliği yalanladı

Diyarbakır - Mardin sınırında çıkan ve 12 kişinin öldüğü yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor. Valilik 'anız yangını' dese de İçişleri Bakanlığı kesin bir sonuç olmadığını soruşturulduktan sonra belli olacağını duyurdu.

Siyaset 22 Haziran 2024
Diyarbakır-Mardin sınırında çıkan yangın.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesiyle Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede yangın çıktı. Yangında can kaybı 12’ye yükselirken alevlerin neden çıktığı hala muamma. Yangının çıkmasına dair iki iddia var. Bunlardan biri anızların tutuşup yerleşim yerlerine sıçraması, diğeriyse bakımsız elektrik direğinden kaynaklandığı yönünde.

Görgü tanıkları elektrik tellerinden çıkan kıvılcımla yangının başladığını söylerken Diyarbakır Valiliği ve Sağlık Bakanlığı “anız yangını” dedi. Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, Vali Ali İhsan Su’nun şu ifadelerine yer verildi:

“İlimiz Çınar ilçesi Köksalan kırsal mahallesinde anız ve örtü yangını olarak başlayan yangın, ekiplerimizin müdahalesiyle kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 yaralı vatandaşımızın tedavisi ise hastanelerde devam etmektedir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Basının bir kısmı henüz yangının çıkış nedeni soruşturulmadan ‘anız yangını’ başlıkları attı.

İçişleri Bakanlığı’ysa ikisine de katılmıyor. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu “Şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, ‘yangın şu sebepten çıkmıştır’ dediğimiz bir tespitimiz yok” dedi ve soruşturulduğunu söyledi. Karaloğlu’nun açıklaması şöyle:

“Yangının çıkış sebebi ile ilgili şu anda Cumhuriyet Savcılığımız olaya el koymuş durumda. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor. Şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, ‘yangın şu sebepten çıkmıştır’ dediğimiz bir tespitimiz yok. Eğer bu tespiti savcılığımız tamamlar, soruşturmasını da tamamlarsa bunu da sizlerle paylaşırız.”

Yangının bilançosu büyük. Karaloğlu, yangında 556 küçükbaş hayvanın öldüğünü, Diyarbakır’da 8 bin 100 dönüm arazi zarar gördüğünü, bunun bin 450 dönümü daha biçilmemiş, hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası, geri kalan 6 bin 550 dönümlük kısmı ise hasadı yapılmış anız şeklindeki arazi olduğunu ifade etti. Mardin’de ise 7 bin dönüm arazi yangından etkilendiğini ifade eden Karaloğlu, bunun 4 bin dönümü hasadı yapılmamış tarla, 3 bin dönümü ise hasadı yapılmış anız olduğunu aktardı.

Diyarbakır-Mardin yangınında can kaybı 12’ye çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.