Nereden nereye: Erdoğan AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yakış için taziye yayınlamadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti hükümetlerinin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı dahi yayınlamaması dikkati çekti. Yakış partinin Batı'yla uyumlu, dışa dönük politikalarının 'simge' yüzlerinden biriydi.

Siyaset 27 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Yaşar Yakış, Recep Tayyip Erdoğan, Romano Prodi ve Günter Verheugen.

2002 genel seçimlerinden sonra iktidara gelen AK Parti’nin ilk yıllarında Türkiye – Avrupa ilişkilerinde bir ‘ılınma’ gözleniyordu. Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik çalışmalarına hız veren parti bununla hem liberal – demokrat kamuoyunda destek bulmayı amaçlıyor, hem de ‘vesayetçi sisteme’ karşı bir strateji gütmüş oluyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı döneminde 1997’de okuduğu şiir nedeniyle 10 ay hapse mahkum edilen ve bu nedenle siyasi yasaklı olan Erdoğan ise partisi iktidara gelmesine rağmen başbakan olamamıştı. Bu nedenle ilk AK Parti hükümeti o dönemki yol arkadaşı Abdullah Gül’ün öncülüğünde kurulmuştu. Bu kabinenin ilk Dışişleri Bakanı dün hayatını kaybeden Yaşar Yakış’tı.

Yakış o dönemde partinin Batı’yla uyumlu, dışa dönük ‘simge’ yüzlerinden biriydi. Ancak Erdoğan’ın Mart 2003’te yenilenen Siirt seçimlerinde milletvekili seçilmesi, 59. Hükümetin başbakanlık koltuğuna oturmasıyla kabine dışı kaldı. Görevini Gül’e devretti.

Uzun yıllar AK Parti’de siyaset yapan Yakış 2016’ya gelindiğinde ise eleştirel yorumlarının medyada yer alması sonrası ihraç edildi. O günden sonra aleni olarak ‘muhalif’ tutum takındı: “İhraç edildikten sonra rahatladım, bu şekilde düşünen insanlarla aynı karede görünmek beni rahatsız eder.”

Yakış’ın ölümünün ardından Dışişleri kısa bir taziye yayınladı. Cenaze töreniyse bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeydi. AK Parti’nin ağır toplarından Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç, İsmet Yılmaz ile Hayati Yazıcı’nın katıldığı törende iktidarı temsil eden diğer isimler Abdullah Güler, Mustafa Elitaş, Muhammet Emin Akbaşoğlu’ydu.

Fotoğraf: Cenaze töreninden.

Ana muhalefet ise üst düzey temsille katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve selefi Kemal Kılıçdaroğlu’na Murat Emir eşlik etti. Ayrıca Yakış’ın eski mesai arkadaşları, milletvekilleri, ailesi ile yakınları vardı.

Erdoğan taziye mesajı bile yayınlamadı

Burada dikkati çeken ise Erdoğan’ın hiçbir şekilde Yakış’ı anmaması oldu. Cumhurbaşkanlığı’ndaki programda Erdoğan’ın günün önemli bölümünü Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis’e ayırdığı görülüyor. Ancak bir taziye mesajı yayınlamadı.

Gül ve Özel’den taziye mesajları

Taziye mesajları arasında en dikkati çekenler 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP lideri Özel’den gelenlerdi.

Gül, Yakış’ın vefatını büyük bir üzüntüyle karşıladığını belirtirken şunları söyledi:

“58. hükümeti kurduğum dönemde kabinemde Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmiş olan Yaşar Bey’in AK Parti’nin kuruluş çalışmalarında ve ilk döneminde bizlere önemli katkıları olmuştur. Engin bilgisi ve mesleki tecrübesi ile görev yaptığı Riyad ve Kahire gibi merkezlerdeki gayretleriyle Türk-Arap ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Çalışmalarını her zaman takdir ettiğim Yaşar Yakış’a Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve uzun yıllar hizmet ettiği Dışişleri camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum.”

Özel ise Yakış’ı iki gün önce hastanede ziyaret ettiğini vurguladı: “İki gün önce hastanede ziyaret ettiğim, bugün de ailesine taziye ziyaretinde bulunduğum önceki Dışişleri Bakanlarımızdan Yaşar Yakış’ın vefatından büyük üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve Dışişleri Bakanlığı camiasına başsağlığı diliyorum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.