Erdoğan emekli ikramiyesinde tarihi duyurdu: 2-5 Nisan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan emeklilerin bayram ikramiyelerinin 2-5 Nisan arasında hesaplara yatacağını söyledi.

Siyaset 17 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin liraya çıkarılmıştı. Böylece ikramiyenin geçen sene Cumhuriyet’in 100’üncü yılında olduğu gibi 5 bin TL’ye çıkarılacağını düşünen emeklilerin hayali suya düştü.

Emeklilere ilk defa Haziran 2018’de ödenmeye başlanan 1000 TL’lik bayram ikramiyesi o günkü dolar kuruyla 212 dolar ediyordu. Şu anda ise 119 dolar düşerek 93 dolara inmiş durumda.

Türkiye Emekliler Derneği’ne (TÜED) göre 2018’de kurbanlık koyun alınabilen ikramiyeyle şimdi ancak 4,5 kilo et alınabiliyor. Diğer yandan emeklilerin büyük çoğunluğu açlık sınırın da altında olan 10 bin TL sınırından maaş alıyor.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ”Türkiye Yüzyılı’nın Emekçileri” iftar programında konuşan Erdoğan emeklilerin bayram ikramiyelerinin 2-5 Nisan arasında hesaplara yatırılacağını duyurdu.

‘Enflasyonu tek haneye indireceğiz’

Enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürüp kalıcı refah artışı sağlayacaklarını belirten Erdoğan şunları söyledi: “Evinin geçimini, ailesinin iaşesini kendi ihtiyaçlarını karşılamak için ter döken bir emekçinin nasıl kutlu bir mücadele verdiğini çok iyi biliyorum. Aynı şekilde çalışmak kadar emeğinin karşılığını hakkıyla almanın da öneminin hepimiz şuurundayız. ‘İşçinin ücretini, teri kurumadan önce ödeyiniz’ buyuran bir inancın mensupları olarak zaten başka türlü hareket etmemiz beklenemez. İzinden gittiğimiz atalarımız da işçinin hakkının verilmesi hususunda hep itinayla davranmışlardır. Kanuni Sultan Süleyman, Süleymaniye Camii’nin inşaatında çalışan işçilerin ücretinin günlük olarak verilmesini emretmiş, bunun için inşaatın ortasına bir hesap çadırı kurdurmuştu.”

‘Sendikalar daha rahat nefes aldı’

Ayrıca Erdoğan sendikaların kendi dönemlerinde rahat nefes aldıklarını belirtti: “Emeğin karşılığı kadar önemli konu, emeğin müdafaasıdır. Bu süreçte çok kritik rol üstlenen sendikalarımız ve konfederasyonumuz yine bizim dönemimizde rahat bir nefes alabilmiştir. Sendikacılık ile işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen ve adil temsilini sağlayan sosyal diyalog mekanizmalarımız geçmişte hak ettiği değeri ve ilgiyi görememiş, ihmal edilmişti.”

Ancak AK Parti döneminde 22 grev ‘milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü’ gerekçesiyle ertelenerek fiilen yapılamaz hale geldi. Sendikalar da bu durum yüzünden AK Parti’yi eleştiriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.