Erdoğan kayyımın arkasında durdu ve el yükseltti: Hakkari ilk adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hakkari'ye atanan kayyıma arka çıkarak ''Hukuk gereğini yaptı. Yargı burada kanunu değil, hukuku konuşturmuş ve kararını da buna göre vermiştir'' dedi. Erdoğan Hakkari'nin 'ilk adım' olduğunu söyledi.

Siyaset 6 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonda geçici değil kalıcı düşüş sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi nedeniyle ilan edilen ‘olağanüstü hal’ döneminde ilk olarak HDP’li belediyelere yöneltilen kayyım politikası Mart 2019’daki yerel seçimlerden sonraki ‘olağan’ dönemde de devam etmişti.

2014 yerel seçimlerinde HDP’nin kazandığı 102 belediyeden 95’ine kayyım atanmıştı. 2019 sonrasıysa 65 belediyeden 48’ine kayyım atandı. 31 Mart 2024 seçimlerinde HDP’nin ardılı DEM Parti 78 belediye başkanlığı kazandı.

Türkiye’de muhalefetin haritayı büyük ölçüde ‘renklendirdiği’ ve AK Parti’nin tarihinde ilk kez ikinci sırada tamamladığı yerel seçimlerin ardından en merak edilen konulardan biri Doğu illerine yönelik  ‘kayyım atamaları’nın devam edip etmeyeceğiydi.

İlk olarak Van’da seçimi yüzde 55 oyla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’a mazbata verilmedi. Türkiye genelinde protestoların yaşandığı birkaç günün ardından Yüksek Seçim Kurulu mazbatayı Zeydan’a verdi ve olaylar durdu.

3 Haziran’da ise DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alındı ve birkaç saat içinde yerine kayyım atandı.

Kayıtlara ‘üçüncü kez kayyım atanan ilk şehir’ olarak geçen kentle ilgili gerilim sürüyor. Dün Akış hakkında 2014 yılında açılan davanın 61’inci duruşması Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme Akış’a ‘silahlı terör örgütünü yönetmek’ suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada bu mahkumiyet kararına arka çıktı.

Erdoğan ”Yargının Hakkari ile ilgili verdiği karar kimseyi rahatsız etmesin. Hukuk gereğini yaptı. Yargı burada kanunu değil, hukuku konuşturmuş ve kararını da buna göre vermiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Meclis’te yaşanan kayyım gerginliğiyle ilgili de ”Burası hukukun işlediği Türkiye Cumhuriyeti’nin parlamentosudur. Orada elinizde pankartlarla sağa sola saldırmanın hiçbir manası yok. Sizin de karşınızda hukuku savunacak parlamenter sistem var” dedi.

‘Hakkari ilk adım, hukuk gereğini yapmaya devam edecek’

Erdoğan, Hakkari’ye kayyımın ‘ilk adım’ olduğunu söyledi ve ekledi:

”Dünyanın hiçbir medeni ülkesi demokrasinin kundaklanmasına göz göre göre müsaade etmez etmeyeceğiz. Sivil ve demokratik siyasetin zemininin güçlendirilmesi için pek çok adım attık. Ancak milli iradeye pusu kurulmasına izin vermedik. Dünyanın hiçbir medeni ülkesi demokrasinin kundaklanmasına göz göre göre müsaade etmez, etmeyeceğiz. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesi dağdaki eli kanlı teröristlerin tünel kazarak belediyelere sızmasına göz yummaz. Eğer adaylarınız herhangi bir gayrimeşru gayri yasal işlemlere girmediyse katılmadıysa onlara söyleyecek herhangi bir sözümüz yok. Gayri yasal işler yaptıysa biz de yasaları işletmek zorundayız. Hakkari bunun ilk adımı olmuştur. Hukuk da gereğini yapmıştır. Yapmaya da devam edecektir.”

Erdoğan’ın öne çıkan diğer açıklamaları ise şöyle:

*Türkiye sözde siyasetçilerin terör örgütüne ayakçılık ve kuryelik yaptığı utanç verici hadiselere şahit olmuştur. Milletimizin hafızasında derin izler bırakan bu acı olayların hiçbirimiz istemeyiz buna izin de vermeyiz. Bölgedeki kardeşlerimizin üzerinde bölücü terör örgütünün baskı kurmasına müsaade etmeyiz. Terörle arasına mesafe koymadan hatta sırtına terör örgütüne yaslayarak siyaset yapılamayacağını herkesin kabul etmesi gerekiyor.

*Belediyeler ne onlarındır ne de terör örgütünündür. Belediyeler kimsenin arka bahçesi değildir. Belediyeler halkımızın, aziz milletimizindir.

*Muhalefet partileri koro halinde bilindik ezberleri tekrarlamak yerine terör-siyaset ilişkisini sorgulamalı, Kandil güdümlü siyasetin Türk demokrasisine verdiği zararların ortadan kaldırılmasına odaklanmalıdır.

*İlla bir tepki gösterilecekse hukuk çerçevesinde uygulanan idari tedbirlere değil Kandil’in belediyelere çökme girişimlerine gösterilmelidir.

Bahçeli’den kayyım tebriği gelmişti: Diğerlerinin yakasından da tutulacaktır

İktidarın ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına destek vermiş ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı kutlamıştı.

Bahçeli diğer DEM Partili belediyeleri de hedef almıştı: ”Hakkari belediye başkanı hamdolsun görevden uzaklaştırıldı. Bir teröristin aday gösterilmesi, devlet ile yöre halkını karşı karşıya getirmenin hazırlığını yapmaktır. Mahkemede yargılanması süren bir PKK’lının seçimlere katılması skandaldır. Bayraksızlar bellidir. Söz kesen hainler bellidir. Kayyıma karşıyız diyen, kimlik yoksunları bellidir. Hepsinden daha belli olan Türk devletinin demir yumruğudur. PKK’lı sözde Hakkari belediye başkanının kirli yakasından nasıl tutulduysa diğerlerinin yakalarından da öyle tutulacaktır.’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.