Erdoğan ve Netanyahu görüştü: İsrail gazetesi Türk medyasının sunumuna tepkili
Ermeni gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 15 sanık yönünden kısmen bozularak Yargıtay'dan dönen davada, üst mahkemenin bozma kararına uyuldu. Davaya, Cumhurbaşkanlığı avukatının 'Anayasayı ihlal' suçu yönünden katılma talebi kabul edildi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi 22 Haziran 2023’te gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin çoğu kamu görevlisi 37 sanığın beraat ettiği, 26 sanığın ise hapis cezası aldığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bazı sanıklar yönünden onarken bazı sanıklar için bozmuştu.
Yargıtay’ın bozma ilamında Jandarma İstihbarat ve Emniyet İstihbarat elemanlarının birlikte ve aynı zaman diliminde olayın içinde olduğu, örgütsel faaliyet kapsamında ve örgütsel amaca yönelik hareket ettikleri belirtilmişti.
Bu tür büyük çaplı örgütsel nitelikteki eylemlerin plansız, tasarlamadan ve rastgele gerçekleştirilemeyeceğine dikkat çeken Yargıtay bu hususların birlikte değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti.
Bozma sonrasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuksuz sanıklar Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılıç geldi. 7’si tutuklu 12 sanık ise duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Hrant Dink ailesini temsilen avukatlar da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanlığı avukatı müşteki Cumhurbaşkanlığının ‘Anayasayı ihlal’ suçu yönünden zarar görme ihtimali olduğu gerekçesiyle davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme talebi kabul etti.
Dink ailesi avukatı Bahri Bayram Belen Yargıtay kararının esasa dair itirazlarını kapsamadığını ve dosyanın esasına bakılmadığını belirterek şu aşamada bir beyanda bulunmayacaklarını söyledi.
Mahkeme Başkanı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği hükmün kısmen bozulduğunu belirterek taraflara bozma ilamına uyulmasına katılıp katılmadıklarını sordu. Sanıklar bozma ilamına uyulmaması talebinde bulundular.
Mahkeme heyeti ise usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına hükmetti. Sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysel Şahin, Yavuz Karakaya’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Sanık Faruk Sarı hakkında çıkarılan yakalama kararının bekletilmesi, bir kısım sanıkların dosyadan ayrılması talebi dosya bütünlüğünün bozulmaması ve dosyanın geldiği aşama göz önünde bulundurularak reddedildi.
Taraflara kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini sunmaları çağrısında bulunan mahkeme celse arasında dilekçeleri değerlendirerek yargılamaya katkı sağlamayacağı düşünülürse dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderileceğini karara bağladı.
Dosya kapsamında sanıklar TCK’nın 309. maddesi kapsamında “Anayasayı ihlal” suçu yönünden suç isnadı yapıldığını ve bu suç yönünden zarar görme ihtimali dikkate alınarak Cumhurbaşkanlığının katılma talebini kabul etti. Duruşma 10 Ocak 2024’e ertelendi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında olduğu kamu görevlilerinin ihmali davasında 26 Mart 2021’de kararını açıklamıştı.
78 sanıklı davada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in arasında bulunduğu 13 firari sanığın dosyası ayrılmıştı. Oybirliğiyle alınan kararda cinayetin FETÖ/PDY’nin amaçları doğrultusunda işlendiğine kanaat getirildiği vurgulanmıştı.
Toplam 26 sanığa çeşitli suçlardan değişik oranlarda mahkûmiyet kararı verilmişti. Bazı sanıklar yönünden beraat, bazı sanıklar hakkında davanın düşürülmesine hükmedilmişti.