Erdoğan, İstanbul için sahaya indi: Aday belirlemede kritik viraj

Cumhurbaşkanı Erdoğan temayül yoklaması sonrası partisinin İstanbul’daki yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları ile bir araya geldi. Erdoğan burada aday belirleme süreciyle ilgili partililerin görüşlerini dinleyecek.

Siyaset 17 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yerel seçimlere üç buçuk aydan kısa bir süre kaldı. 31 Mart 2024’te yapılacak seçimlerde yarışın en çetin geçeceği yerlerin başında 16 milyonluk megakent İstanbul geliyor. 2019 yılında yapılan seçimleri uzun bir aranın ardından Cumhuriyet Halk Partili Ekrem İmamoğlu kazanmıştı. Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde de muhalefetin adayı İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı geri bırakmıştı. AK Parti yerel seçim çalışmalarına mayıs seçimlerinin hemen ardından başladı. Ak Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “aşkım” dediği İstanbul için aday belirleme sürecinin de sonuna yaklaşıyor. İstanbul İl Başkanlığı da aday belirleme süreci için önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Hafta sonu çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti İstanbul İl Başkanlığına geldi. Erdoğan İstanbul’daki temayül yoklaması sonrası gerçekleştirilen toplantıda üç kademe il başkanları, İstanbul milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve ilçe başkanları ile bir araya geldi.

AK Parti'nin adayları Aralık sonuna kaldıAK Parti’nin adayları Aralık sonuna kaldı

Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz toplantıdan önce katıldığı canlı yayında yerel seçim çalışmaları ve temayül yoklaması toplantısıyla ilgili  konuştu.

‘Erdoğan’ın toplantıya katılması özel bir durum’

Erdoğan’ın İstanbul’daki toplantıya katılmasıyla ilgili “özel bir durum” değerlendirmesi yapan Yavuz “Sayın Cumhurbaşkanımız buradaysa, bugün teşkilattaysa ve böyle bir çalışma yapılıyorsa bu çok özel bir durum demektir, ama mesele bugün başlamıyor. Çok önceden beri uzun bir sürece sari çalışmalar var ve son özellikle 5-6 aydır bu çalışma temposu arttı” dedi.

Temayül yoklamalarından önce İstanbul’da ve tüm Türkiye’de memnuniyet anketleri yapıldığını belirten Yavuz ellerinde İstanbul’un her ilçesini kapsayacak şekilde 4-5 memnuniyet anket olduğunu söyledi.

İstanbul’daki temayül yoklamasında 10 bin kişi oy kullandı

Temayül yoklamalarıyla ilgili de bilgi veren Yavuz “Sadece İstanbul’da 10 bin kişi oy kullandı. Bütün Türkiye’de 160 bin kişinin oy kullanma hakkı olduğu ama yaklaşık 130 bin kişinin oy kullandığı bir temayül süreci geçirdik. Bu da o önemli halkalardan bir tanesi. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat başkanlık etmek suretiyle teşkilat mensuplarının düşüncesi alınıyor. Kim var orada? İstanbul’da oturan MKYK üyeleri var. Üç kademe ilçe başkanları. Kadın ve gençlik ve ana kademe başkanları. İl yönetim kurulu üyeleri ve belediye başkanlarından oluşuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız onlarla istişare edecek” diye konuştu.

Yavuz İzmir, Ankara ve Adana’da da aynı çalışmanın yapıldığını söyledi. Yavuz “Aslında biz teşkilatçılığımızla övünüyoruz bir anlamda Genel Merkez’de ama onun da temelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul’daki teşkilatçılık anlayışı var. Cumhurbaşkanımız istişarelere çok önem veriyor. Her konuya ilişkin çok geniş istişarelerde ve çok yoğun istişarelerde bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul’u avucunun içi gibi bildiğini hepimiz biliyoruz. Aslında 18 Mayıs akşamı start verdiğini biliyoruz. Seçim bittiği an başladığını bütün Türkiye biliyor” dedi.

‘Odağı İstanbul olan aday’

Yavuz İstanbul adayı için “Projeleri olan, tüm odağı İstanbul olan bir aktör olacak. Anketler yolumuzu aydınlatmak için, kamuoyuna dönük değil. Ocak ayı sonuna kadar ilçelerin tamamı bitecektir. MHP ile sıkı bir çalışma sürecindeyiz, sona yaklaşıyoruz. Hiç aramayacağımız bir profil varsa o da Ekrem İmamoğlu profili olur. Çünkü bizim aradığımız profilin çok konuşan değil çok iş yapan olması gerekiyor. İmamoğlu sadece konuşuyor. İstanbul’da bir iş yaptığını düşünmüyoruz. İstanbul’un da düşünüp düşünmediği inşallah önümüzdeki süreçte ortaya konacak. Çok konuşan değil çok iş yapan net. Bir takım parti içi dengelere oynayan değil hizmet edecek icraat üretecek planı olacak projesi olacak bir başkan arıyoruz açıkçası. Bütün odağı İstanbul olan bir aktör. Ekrem İmamoğlu nerede olduğu belli değil. Sel oluyor başka bir yerde. Deprem oluyor bambaşka bir yerde. İstanbul’un dışında ne varsa yapıyor ve partide genel başkanlık yarışında kimi indiririm kimi getiririm çalışmalarının içinde. Tamamen bütün odağı İstanbul olan bir aday istiyoruz. Çok iş yapan çok büyük projelerin altına imza atacak olan ve bütün odağının İstanbul olduğu bir aktör inşallah olacak” diye konuştu.

Ak Parti için bir ilk: 3 şehirde adayları tabana soracaklarAk Parti için bir ilk: 3 şehirde adayları tabana soracaklar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.