Erdoğan’dan Akbelen direnişçilerine: Çevreci görünümlü marjinaller

3,5 saat süren Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiden iç siyasete kadar birçok önemli başlıkta açıklama yaptı. Ancak en çarpıcı olan Muğla Akbelen’deki ağaç kesimi için direnenlere yönelik kullandığı dildi.

Siyaset 8 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Kabine, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından gündeme dair açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’deki patlamada yaralanan yurttaşlara şifa dileyerek başladığı konuşmasında; Akbelen direnişinden muhalefetteki değişim tartışmalarına, ekonomiden depreme hazırlığa kadar birçok konuya değindi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

‘Aldırmayıp işimize bakıyoruz’

“Avrupa’nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artırılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye’de ağaç sevgisi adında provokatif eylemler yapılmaktadır. Kömür çıkarılacak alanda kesilecek ağaçların kat kat fazlası farklı yere dikileceği ilgili kurumlar tarafından açıklanmıştır. Tek gayesi ülkenin kalkınmasına takoz koymak olanların tüm bu hakikatlerle ilgilenmediğini çok iyi biliyoruz. Biz çevreci görünümlü marjinallere bakmıyoruz, sadece işimize bakıyoruz. Buradan ana muhalefet liderinin başına sesleniyorum. Muğla Belediyesi onların yönetiminde. Bugüne kadar ne kadar ağaç diktiniz? Çıkın bunun rakamını açıklayın. Bir tane ağaç diktik diyemezler. Biz AK Parti olarak milyarları aşan ağaç dikimleri yaptık.”

‘72 gün geçti, muhalefet toparlanamadı’

“Özellikle buradan bir kez daha (muhalefete) sesleniyorum. Başarmamadanız, başaramayacaksınız. Geçici veya dönemsel sıkıntıların yol açtığı parçalı bulutlu havalara güvenerek, fitne yelkenlerini şişirmek isteyenler yine hüsrana uğrayacaklardır. Hiçbir program ortaya koymadan sadece insanlarımızın dertlerini istismar ederek, rüyalara dalanlar kabusla uyanmaya mahkumdur. Seçimlerin üzerinden 72 gün geçmesine rağmen muhalefet sandıkta tescil eden iradeyi kabul etmiyor. Her gün yeni bir aday çıkıyor.”

Enflasyonu tek haneye indirme sözü

“Ekonomik zorlukları göz ardı etmiyoruz. Pazarda, sokaktaki serzenişleri çok yakından izliyoruz. İleride bugünleri ‘Türkiye Yüzyılı’na giderken aştığımız nice tümsekten biri olarak hatırlayacağız. Biz milletimizin takdirine olduğu kadar tenkitlerine de açığız.

Türkiye’nin son 20 yıldır enflasyon ortalama yüzde 15’tir. Bizden önce daha yüksektir. Yükselen enflasyonu Allah’ın emri ile yine biz indireceğiz. İstihdam ve üretim sayesinde bunu gerçekleştireceğiz.

Sabit ve dar gelirli herkese sesleniyorum. Öğrencisinden ev hanıma sesleniyorum. İnsanlar gibi devletlerin hayatlarında da inişler çıkışlar olabilir. Hem küresel olayların hem Türkiye’nin içindeki sorunlar gelip geçicidir. Türkiye geçmişteki dönemlere göre çok iyi durumdadır. Bu kritik dönemde yapmamız gereken şey evlatlarımızın geleceğini küçük endişelerin önüne koymaktadır.

Ülkemize tarihimizin en büyük kalkınma hamlesini yaşattık. Yatırıma ve istihdama önem vererek Türkiye’yi her yıl yüzde 5 büyüttük. Bütün bunları 66 milyondan 86 milyona çıkan nüfusa rağmen gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın tamamına, tarımdan sanayiye, refahlarını yükseltecek bir ortam kurdu. Eğitimi tüm evlatlarımız için erişilebilir kıldık.”

İhracat rakamlarına övgü

“Türkiye’nin yıldızının parladığı alanların başında savunma sanayi gelmektedir. Son derece başarılı geçen İDEF’in katkısıyla 6 milyar dolarlık ihracat hedefinin karşılanacağına inanıyorum.

Geçen hafta açıklanan iki önemli veri Türkiye’nin doğru yolda olduğunu teyit eder niteliktedir. Temmuz ayında en yüksek ihracat değerine ulaştık. Temmuz ayında 12 aylık ihracatımız 253 milyar 280 milyon doları buldu.

Türkiye için çalışan ve üreten ihracatçılarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum. Turizm sektörümüzden de gerçeketen mutlu haberler alıyorlar. Türkiye’ye yıl başından bu yana 22 milyonu aşkın turist geldi. Gecelik ortalama harcama 67 dolardan 100 dolara yükseldi.

İhracat ve turizmle birlikte sporda da ülkemizin başarı grafiği giderek yükseliyor. Sporcularımız 3 bin 883 madalya kazandı.”

‘Çadırlar 15 Ağustos’a kadar boşalacak’ vaadi

“Yaklaşık 11 milyon yeni konut yaparak vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını sağladık. Ülke genelinde depreme hazırlık amacıyla 6 buçuk milyon konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunların bir buçuk milyonu ise İstanbul’da acilen dönüştürülmesi gerekilen konutlardır. İnşallah 15 Ağustos’a kadar çadırlarda kalan vatandaşlarımızın hepsini konteynırlara taşıyacağız. Yerinde dönüşüm projesi memnuniyetle karşılanmıştır.”

‘Yeni Anayasa için adım atacağız’

Başta başörtüsü ve ailenin korunması olmak üzere milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türk demokrasisini darbe Anayasa’sından kurtararak sivil ve özgürlükçü bir anayasayla buluşturmak istiyoruz. Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımızla bununla ilgili hamlemizi önümüzdeki dönemde yapacağız.

Akbelen'i kesen şirketin santralinde yüzde 50 engelli kalmanın bedeli 44 bin liraAkbelen’i kesen şirketin santralinde yüzde 50 engelli kalmanın bedeli 44 bin lira

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.