Ekrem İmamoğlu’ndan değişim açıklaması: Ajandamız olacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Hatay’daki seçimle ilgili YSK'ya sundukları iddiaların ‘ciddi’ ve ‘delilli’ olduğunu söyledi, peşine düşülmemesi durumunda hem kendilerinin, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aklında soru işareti kalacağını belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerle 6 Şubat 2023 itibariyle enkaza dönen, 25 bine yakın insanın yaşamını yitirdiği ilan edilen Hatay’da şimdilerde gündem ‘ölü seçmenler.’
CHP tarafından bir kez daha büyükşehir belediye başkanlığına aday gösterilen Lütfü Savaş 31 Mart’ta AK Partili rakibi Mehmet Öntürk karşısında 342 bin 699 oy alarak yarışı ikinci sırada bitirdi. İki isim arasındaki oy farkı 3 bin 361’di.
Savaş ve ekibinin tutanaklarda maddi hatalar olduğunu tespit etmesiyle itiraz süreci başladı ve fark 2 bin 569’a düştü. Geçersiz sayılan oy sayısı ise 38 bin 599 oldu. Bu aradaki farkın neredeyse 16 katıydı.
CHP bunun üzerine il ve ilçe seçim kurullarına geçersiz oyların kontrol edilmesi için başvurdu, ancak bu taleplerin tamamı reddedildi. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz süreci devam ederken mazbata süreç tamamlanmadan Öntürk’e verildi.
Tüm bunlar yaşanırken CHP 3 bin 389 ölü seçmenin oy kullanmış olabileceği şüphesi ve geçersiz oyların geçersizlik sebeplerinin yazılmadığı savıyla YSK’ya başvurdu. Dilekçede oyların yeniden sayılması, bu reddedilirse geçersiz oyların sayılması, bu da reddedilirse seçimin yenilenmesi istendi. Ancak YSK bu talebi reddetti.
Ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel büyükşehir ve İskenderun’daki seçimlere ilişkin dün ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle YSK’ya başvurdu:
“2019 seçiminin siyasi bir kararla iptal edildiğini seçmenin vicdanı iki ay sonra cevaplamadı mı? Seçmen mağdurun yanında yer aldı ve o gün 806 bin fark, bugün bir milyon fark olduysa hep o yapılanlar yüzündendir. Bir seçilmiş kurula siyasi sebeplerle baskı yapmak büyük bir suçtur ama o baskıya boyun eğmek hiçbir hakimden beklediğimiz bir tutum değildir. YSK’nın asla ve asla böyle bir karar vermeyeceğine, bu siyasi baskılara boyun eğmeyeceğine yürekten inanıyorum.”
Ana muhalefetin itirazları sürerken atılan adımlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çekti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında konuşurken şunları söyledi:
“Hatay sürekli örselenen şehrimiz oldu. Hatay ile aramızı bozmak için çok uğraştılar, sosyal fay hatlarımızla oynamaya kalktılar. Hatay bu oyunlara karşı tavrını net şekilde ortaya koydu. Cumhur İttifakı ve AK Parti’ye duyduğu güven için Hatay’a teşekkür ediyorum. Hatay’ın iradesini gasp etmek girişimine son ana kadar devam ettiler. ‘Ölülere oy kullandırıldı’ gibi akla ziyan yalanlar söylendi. YSK bu hezeyanlara karşı son noktayı koydu. Önümüzdeki dönemde şehrimizi ziyaret ederek Hatay’a teşekkür edeceğiz. “
Bu sözlere yanıt CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi’den geldi.
10 Haber’e konuşan Çiftçi, Erdoğan’ın yanılgıya düştüğünü belirterek “Biz tam kanunsuzluk başvurusu yaptık. Yüksek Seçim Kurulu son noktayı koymadı. Olağan ve olağanüstü itiraz süresinin ayın 14’ünde bitmesini kastettiğini düşünüyorum. Bir cumhurbaşkanı normalde bu hataya düşmez” dedi ve sürdürdü:
“Dolayısıyla bugün YSK’nın gündeminde Hatay ve İskenderun ilçeleri için yaptığımız tam kanunsuzluk başvurusu var. Bizim iddialarımız delilli ve ciddi iddialar. Bu şaibeyi ortadan kaldırmak için ciddi bir şekilde değerlendirmesi ve araştırmasını bekliyoruz. Bunu da yapmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Herkesin aklında soru işareti kalacak. Cumhurbaşkanı’nın da aklında soru işareti kalacak. Cumhuriyet Halk Partisi’nin de aklında soru işareti kalacak. Seçmenin aklında da bir soru işareti kalacak, iradesi sandıktan doğru çıktı mı çıkmadı mı diye.
Cumhurbaşkanı ölü seçmene oy kullandırılıp kullandırılmadığını bilemez. Bunu biz de bilemeyiz. Bunu nasıl tespit edebilir Yüksek Seçim Kurulu? Ki hukuk bu yüzden vardır. Gerçeklerin ortaya çıkması için araştırmak zorundadır yargı. YSK oy çuvallarını açacak. Bizim isim, adres ve TC kimlik numarasını verdiğimiz bu seçmen gerçekten ölü mü ve oy kullanmış mı, ancak hazıruna bakarak gerçekleri ortaya çıkartacak.”
YSK bu sözlerden birkaç saat sonra Hatay’la ilgili kararını açıkladı ve ana muhalefetin itirazlarını reddettiğini duyurdu.
Gelişmeyi ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren CHP lideri Özel taleplerinin kapağı dahi açılmadan geri çevrildiğini ileri sürdü.
“Bundan beş yıl önce İstanbul seçimleri bizim ortaya koyduğumuz çeşitli iddialar, çeşitli delillerden yoksun olduğu hâlde iptal edilmişken, orada bir iptal gerekçesi varsa burada sekiz kat haklı gerekçe varken kapağının bile açılmadan reddedilmesi tam bir hukuksuzluktur” diyen siyasetçi tepkisini şöyle dile getirdi:
“Bu siyasi bir karardır, siyasi talimat ile yapılmıştır. Siyasi talimat bu sefer öyle gizli kapaklı verilmemiştir. Erdoğan tarafından daha YSK toplantısı başlamadan önce şu ifade kullanıldı, grup toplantısında, canlı yayında; ‘YSK Hatay konusunda son noktayı koydu’. Toplanmadılar ki nereden biliyorsun son noktayı koyduğunu? Bu ifade zaten açıkça talimattır, verdiğin talimatın itirafıdır.
Devamında ‘Ölü seçmenlerin oy kullandığı yalandır’ diyor. Nereden biliyoruz? Siz İstanbul seçimlerinde böyle bir şey iddia ettiniz ve seçimleri iptal ettiler. Torbaların içine dahi bakmadan sadece üç bin ölü seçmen oy kullandı diyoruz, listesini veriyoruz. Sadece YSK araştırma kararı verse, sandık başındaki imza föylerini istese sonuç ortaya çıkacak. O yüzden kapağını bile açmıyor. Açsa, ölü seçmenin oy kullandığı gün gibi ortada.
Erdoğan hem delilleri karartmak hem yüksek yargı organlarına talimat vermek suretiyle şunu yapmıştır. Zaten grup toplantısını bir bütün olarak da değerlendirdiğinde ilk gece söylediklerinin aksine seçimlerden gerekli mesajı almadığı anlaşılmaktadır.
Seçmenin mektubunu okumadığı anlaşılmaktadır. Hukuksuzluğa devam mı edeceksin? Et bakalım. Haksızlığa devam mı edeceksin? Et bakalım. Şimdi sarı kart gördün, ilk seçimde kırmızı kartı görürsün. Şimdi kulağını çekti seçmen, ilk seçimde o kulağını koparır senin.”