Erdoğan’ın bir günü | Kaygılı muhalefete taahhüt: Seçim sonucunun gereğini yaparız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçime iki kala mitingde teknik arıza yaşanınca anonsçusunu fırçaladı, “Küfür ettirmeyin” diye sinirlendi. Akşam neredeyse tüm kanalların ortak yayınında konuşan Erdoğan kaygılı muhalefete taahhüt verdi, “Seçim sonucunun gereğini yaparız” dedi.

Siyaset 13 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Seçime iki kala Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’daydı. Bahçelievler ve Sultangazi’de miting düzenleyen Erdoğan, akşam İstanbul Kongre Merkezi’nde 3.Türkiye Gençlik Zirvesi’ne katıldı.

Sultançiftliği Merkez Camii önünde miting yapan Erdoğan yaşanan teknik aksaklığa sinirlendi. Erdoğan ile anonsçusu ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Orhan Karakurt arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Erdoğan konuşması sırasında teknik bir aksaklık yaşanınca Orhan Karakurt’a döndü, “Yahu Orhan bunlar manyak mıdır nedir?” dedi. Karakurt’un cevabı “Yeni ekip, yeni ekip” oldu. Erdoğan ise aldığı yanıttan tatmin olmadı ve “Yeni ekip, yeni ekip de mahvolduk ya vallahi. Küfür ettirmeyin. Ya geri alınacak icabında…” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Bu diyalog sosyal medyaya yansıyınca günün en çok konuşulanları arasına girdi.

İlk “Orhan” vakası değil

Erdoğan, 30 Nisan’daki Ankara mitinginde de bir video yayına verilemeyince “Ulan Orhan, ulan Orhan” diye şikayet etmişti.

Erdoğan daha sonra kalabalığa, “Yine bir teknik arıza… Ama zaten sizler konuyu gayet iyi biliyorsunuz. Anlatmaya gerek yok” dedi.

İnce’nin montaj görüntüleri için Kılıçdaroğlu’nu suçladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçelievler mitinginde cumhurbaşkanlığı yarışından çekilen Memleket Partisi lideri Muharrem İnce hakkında konuştu.

Erdoğan, “İlla kaset şart değil. Başka numaralar da dönüyor. Bu numaraların arkasında kim var? Pensilvanya var. FETÖ’cülerin oyunu bu. Bu oyunu da şimdi Muharrem Bey’e oynadılar. Sandıkta yapılacak hatanın maliyetinin çok ağır olacağını herkese anlatmalıyız” dedi.

Erdoğan konuşmasında İnce’ye  geniş bir ayırdı. İnce’nin montaj görüntüleri için “Biliyorsunuz biz 2018 yılında bu kişiyle, yine bir cumhurbaşkanlığı yarışı yaptık. Ne oldu? Şimdi Muharrem Bey’e tekrar gel diyorlar, çağrı yapıyorlar. Muharrem Bey de elinin tersiyle bunları itti. Çünkü burada yapılan bazı kalleşlikler var. Onları tabii biz şimdi bilemiyoruz. Kalkıp maalesef çok sulu adeta şakalar yapar gibi masaya çağırıyorlar. Gerekli cevabı o da kendilerine verdi. Bu yarışta kendisiyle ilgili ne kaset, ne benzer başka bir iddia gündeme gelmedi. Ne zaman ki bu isim, Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip oldu. İşte o zaman bunların hepsi yaşandı” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “300 milyar dolar temiz para getireceğim” vaadini eleştiren Erdoğan, “Londra tefecilerinden 300 milyar dolar alacakmış. Buna inandınız mı? Bay Bay Kemal sen avucunu yalarsın. Tefeci, tefeciye kuruş vermez, kuruş. Esrar eroin kaçakçılarından götürdüğü paralarla Londra tefecilerinden para alacak. Bunun yanındaki akıl hocalarından da yoğurt olmaz. Onlar da ne, nedir haberleri yok. Tefeci böyle kalkıp da kül yutar mı?” diye konuştu.

Erdoğan’ın gençlik zirvesindeki konuşmasında özellikle muhalif sanatçılara ilişkin çok sert ifadeler kullanması dikkat çekti.

Putin’e ‘sahip çıktı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sonraki durağı ise İstanbul Kongre Merkezi’nde 3.’sü gerçekleştirilen Türkiye Gençlik Zirvesi’ydi.

Erdoğan’ın buradaki konuşmasında en sert söylem ise Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya’nın Ak Parti lehine seçimlere kaset, montaj faaliyetleriyle müdahale ettiği iddiasına ilişkindi: “Buna eyvallah demem”

Millet İttifakı’na oy vereceğini açıklayan sanatçılar için “sözde sanatçı diye geçinen müsveddeler” diye bahseden Erdoğan, “CHP LGBT’cidir” söylemini yineledi.

Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

  • “Bu seçimlerin önemini yurtdışında gelen açıklamalar ile dergi kapaklarındaki mesajlar ile çok net bir şekilde görüyorsunuz. Erdoğansız Türkiye diyorlar. Erdoğan size ne yaptı? Erdoğan bunlara bir şey yaptı. Bay bay Kemal Sayın Putin’e Rusya’ya saldırıyor. Biden, Erdoğan’ın yenilmesi lazım kaydını düştü. Kayıtlarda var. Sen acizsin, zavallısın. Biden, böyle söylediği zaman ben niye böyle söyledi demedim. Sen, Putin’e saldırınca ben buna eyvallah etmem. Rusya’yla olan münasebetlerimiz Amerika’yla olandan geri değil. Dış ticaret hacmimiz Amerika’dan daha fazla. Bay bay Kemal sen devlet yönetimi nedir bilmezsin, anlamazsın.”
  • “Yanındakilerden bir tanesi. Davos’tayız. IMF başkanıyla görüşüyoruz. Dedim ki Türkiye’den alacağınız var, paranızı tahsil ediyor musunuz? Ediyorsunuz. Paranı al ama Türkiye’nin başbakanı benim siyasetine karışamazsın. O zaman başbakanım baktım Bebecan kızardı bozardı. Niye anladım. 2013’e kadar IMF ile bu süreç devam etti. 23,5 milyarın tamamını ödedik IMF ile ilişkileri bitirdik. Onlar otellerin lobilerinde sözcüsü CHP’nin sözde MB başkanlığını yapan zat ikisi birlikte görüşmeler yaptılar. Bize de yardım alın diye tavsiyede bulunuyorlar. 10 yıldır bizim IMF ile ilişkimiz yok.”
  • “115 milyar dolar civarında. Başbakanlığımda Merkez Bankası döviz rezervi 135 milyar dolara kadar çıktı. Yine olacak. Bundan sonra ispatlayacağız. Londra tefecilerinden 300 milyar dolar gelecekmiş, Türkiye’yi ayağa kaldıracakmış. Şimdi Batı medyası işi gücü bıraktı, kendi seçimleriyle ilgilenmediği kadar bizim seçimlerle ilgilenmeye başladı. İş öyle çığırından çıktı ki basın ilke etik hepsi ayak altına alındı. Her türlü kepazeliği sergiliyorlar. Terör örgütü elebaşları açıklamalarıyla bize saldırırken bize karşı olanlar adına oy istiyorlar. Tüm tuşlara basıyorlar. Herkese baskı kuruyorlar. Sorsan bunlardan demokratı yok. Sorsan baharı barışı getirecekler. Bu ülkede kızlarımızın üniversite kapılarında başörtülerinden dolayı çektiği çileleri Bay Bay Kemal bize mi anlatacaksın.”

Canlı yayında taahhüt: Seçim sonucunun gereğini yaparız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün gece saatlerinde ise aynı anda çok sayıda televizyon kanalında birden yayımlanan “Seçim Özel Ortak Yayını”nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Adaylıktan çekilen Muharrem İnce hakkındaki kaset iddialarına ilişkin “Bunlar FETÖ taktiği” diyen Erdoğan, bu iddialara ilişkin bir kez daha Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu adres gösterdi.

Erdoğan’ın buradaki konuşmasındaki en çarpıcı kısım ise yine Kılıçdaroğlu’nun “Rusya seçimlere müdahale ediyor” çıkışına ilişkindi. Erdoğan şunları söyledi:

“Hatırlarsınız kampanyanın öncesinde (ABD Başkanı) Biden’ın açıklamaları vardı. Erdoğan’ın saf dışı edilmesi… Ki bu Biden’ın benle güya özel muhabbeti olan birisi. Bu açıklamayı acımazsızca yaptı. Bu açıklamasından sonra defalarca bir araya geldik. Kendisine sorunca çark etmeye çalıştı. Şimdi çıktı bu defa bay bay Kemal Rusya’ya saldırdı. Sözcü Peskov ‘ispatlaması gerekir, ispatlamazsa bunun altından kalkamaz’ dedi. Bay Bay Kemal sen bu siyaseti hala öğrenemedin. Çırak bile olamadın. Rusya’ya yaptırım uygulayacağım diyor. Senden devlet adamı olmaz. Sen kimsin de Rusya’ya yaptırım uygulayacaksın. Böyle devlet adamlığı olmaz. Ben ABD ile de Rusya ile de Batı da bize kindar olanla da dostum. Örneğin Fransa’da Macron. Sağı solu belli olmuyor. Devlet adamlığı böyle olmaz. Devleti böyle yönetemezsiniz. Herkesle münasebetini iyi tutacaksın. Gün ola ihtiyaç olur. Senin ona onun da sana ihtiyacı olabilir. Biden’ın bu açıklamayı yapması beni rencide etmiştir. Öbür taraftan ABD Rusya’ya olumlu bakmıyor diye Putin’le münasebetimi kesmedim. Tam aksine münasebetimiz güçlü. Ekonomik işbirliğimiz ABD’den güçlü. Daha da artacağı yönünde emareler var. Turizmde Almanya’yı geçti. Ben böyle bir işbirliğini nasıl dışlarım. Bay Bay Kemal yanlış yoldasın. Hadi ver bakalım şimdi Peskov’a cevabı. Batı borç verdikleri bir Türkiye istediler. Seçim yaklaştıkça Erdoğan gitsin Bay Bay Kemal gelsin mesajını her mecradan ilan ettiler.”

‘İstanbul’da belediyeyi vermedik mi?’

Erdoğan, seçimi kaybederse kabul edip etmeyeceğine dair bir soruya ise şu yanıtı verdi:

“Biz demokratik yolla iktidara geldik. Halkımızın teveccühüyle iktidara geldiysek milletimiz farklı karar verirse demokrasinin gereği neyse biz onu yaparız. Başka yapacak bir şey yoktur. İstanbul’da bizim belediye başkanımız ‘Biz buradan çıkmıyoruz’ dediler mi? Hayır, verdiler. Ankara’da kazanınca ‘Bizim arkadaşlarımız ‘vermeyiz dediler mi? Bu tür anlayış CHP’ye aittir. Biz de böyle bir şey söz konusu olamaz. Sandıktan çıkan sonuca saygısı olmayanın millete de saygısı yoktur. Hiçbir zaman milli iradenin üstünlüğünden taviz vermedik. Cumhur İttifakı sandıktan çıkan her sonucu meşru kabul edecektir. Karşımızdakilerden de aynı taahhüt bekliyoruz. Sandık demokrasinin namusudur. Koy adamlarını oraya eksik bırakma. Bizim elemanlarımız orada nasıl güvenceyse sizin elemanlarınız da orada güvence olsun.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması çok sayıda kanalda canlı olarak verilirken, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı aynı saatlerde attığı twitle, “Ben seçildiğimde medya böyle tek renk olmayacak” vaadinde bulundu. İşte o paylaşım:

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.