Erzurum’daki gerginlik Konya’da coşkuya dönüştü: 14 Mayıs’ta evlerine gidecekler

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, taşlı saldırıdan bir gün sonra Konya’daydı. İmamoğlu daha kente gelmeden iki Kızılay yöneticisinin ve AK Parti İl Başkanının açıklamaları ortamı gerdi. Taşlı saldırı mitinge ilgiyi artırdı. İmamoğlu’nu büyük bir kalabalık karşılayınca gerginliğin yerini coşku aldı.

Siyaset 9 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitingine yönelik taşlı saldırıdan bir gün sonra Konya’daydı. Önceki günün gerginliği Konya’ya da yansıdı.

Miting öncesinde Konya Genç Kızılay Başkan Yardımcısı Abdullah Halit Üzülmez, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Erzurum’da yapılan taşlı saldırı için “Memlekette Hac dönemi erken başlamış” dedi.

Gazeteci Nevşin Mengü’nün Erzurum’daki olaylara yönelik tweetini alıntılayan Üzülmez, “Yarın Konya’da her şey çok güzel olacak desene, bekliyoruz” mesajını yazdı.

Kızılay yöneticilerinin paylaşımları şöyle

Kızılay Selçuklu Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Dağlı ise İmamoğlu’nun bugün yapacağı Konya mitingi için “Şeytan taşlamak isteyen yarın Anıt Meydanı’na gidebilir” ifadelerini kullandı. Dağlı, tepkiler üzerine paylaşımını kaldırdı.

Erzurum’da yaşanan taşlı saldırı İmamoğlu’nun Konya mitingine ilgiyi artırdı

Kızılay ise resmi Twitter hesabından yaptığı duyuruda, her iki kişinin de Kızılay faaliyetlerinden el çektirildiğini belirtti.

AK Parti İl Başkanı’ndan tehdit gibi açıklama

Konya Merhaba gazetesinde yer alan habere göre AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İBB Başkanı İmamoğlu’nun Konya mitingine dair konuştu.

“Erzurum’da yaşanan olay, hepimizi üzdü” diyen Angı, Konya’da da miting müracaatı yapılmadığını iddia etti ve şöyle konuştu:

“Bunun kaynağı ne? Esnaf ziyareti diye başlayan bir program var. Adını koyun. Konya’da da bilboardlara çıktılar. Gün, saat değişti durdu. Anıt Alanı, toplama alanı değil. Trafik felç edilecek. Konya Gedavet Parkı da Anıt alanı da miting alanı değil. Yok ‘Ben yaparım’ der ve istenmeyen olaylar yaşanırsa üzülürüz. Ekrem İmamoğlu’nun derdi ne anlamak zor. Millet, seni seçmeyecek. Gereksiz yere gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Miting müracaatları var mı? Yok. Kim, kimin ne kadar çalıştığını biliyor”

Miting alanında bir kişiden provokasyon

İmamoğlu’nu Konya’da büyük bir kalabalık karşıladı. İmamoğlu kürsüde konuşurken küfreden bir kişi provokasyon girişiminde bulundu. İmamoğlu sık sık ‘Sakın cevap vermeyin’ diyerek alandakileri uyardı. İmamoğlu’nun “Memur Bey, provoke eden arkadaşı götürün, orada muhafaza etmeyin” sözleri üzerine söz konusu kişi polis aracına alındı.

İmamoğlu Erzurum’da yaşanan olaylarla ilgili “150 -200 kişiyi yuhlamaya bile değmez. Size Erzurumluların selamını getirdim. Bana taş atılmadı, millete taş atıldı, demokrasiye taş atıldı. Sivas’ta ve Çorum’da miting yaparken haber aldık, 40-50 belediye otobüsü miting yapacağımız alana belediye tarafından çekildiğini öğrendik. Provokatör olacak, aranızda da olabilir. Zor zamanlardayız. Sizi provoke etmeye çalışanlar olacak. İyilik kazanacak. Havalimanından yola çıktık, giderken yolda biz ne yazık ki bir emniyet tedbiri görmedik” diye konuştu.

Bakanı, Valisi, şusu, busu… 14 Mayıs’ta evine gidecek

İmamoğlu devamında şunları söyledi:

“O meydanı taşlarken süreci seyreden, bir şey yapamayan emniyet güçlerine emri veren emniyet müdürüdür. Başka kimse olamaz. Çok net. O gün orada yaşananlarda yüzü kızarık, ağzı kuruyarak öfkeli konuşan bir belediye başkanı vardı. Kendisini tanırım. Demokrasi düşmanları şehre değil kara leke, toz bile konduramazlar. Bu kirli kışkırtmaya kapılıp o taşları atan o genç, kendini bilmez evlatları bile biz tedavi etmeye geliyoruz. Onları bile biz tedavi edeceğiz. O gençleri kışkırtan makam ve mevki sahipleri, bunun içinde parti başkanı da olabilir. Bakanı, Valisi, şusu, busu… 14 Mayıs’ta evine gidecek.

Onların taşları, bu memleketin insanına, bu milletin hoşgörüsüne atılmıştır. Sakın korkmayın… Cesaret sevgi pıtırcığı olmaktan gelir. Benim en büyük cesaretim 86 milyon insanı tek tek sevmiyorsam namerdim. Kışkırtıcılar önce sandıkta milletten alacakları o dersi alacaklar sonra da her birisi yaptıkları yanlışlardan, ihanetlerden ötürü bağımsız mahkemelerde yargılanacaklar. Bu işin sonunu bırakmayacağız.

Erzurum’da oynanan tehlikeli oyunErzurum’da oynanan tehlikeli oyun

Sokaktaki kandırılmış bir avuç kızgın gruba sakın aldanmayın

Sokaktaki kandırılmış bir avuç kızgın gruba sakın aldanmayın. Onlarla sakın kavgaya girmeyin. Hiç umursamayın. Sakin olalım. Sabırlı, hoşgörülü olacağız. Kızgınlara kızgınlıkla cevap vermeyeceğiz. Sandıkta sözümüzü söyleyeceğiz. Bir hafta kaldı. Oylarımızı bölmeyeceğiz. Bu işi ikinci tura bırakmayacağız. Bu milletin kaybedecek bir günü bile yok.

Dün ne konuşacaktım biliyor musunuz? Erzurum, geçmişte doğunun Paris’i canım Erzurum… 81 ilin ekonomik olarak 62. sırada. Devlet onu ihmal etmiş. Ama biz bu devletin bu hükümetin ihmal ettiği ne varsa onları iyileştireceğiz. Kısa sürede iyileştireceğimize inanıyorum.”

Erzurum’da ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dün Erzurum’da yaptığı mitingde, otobüs üzerinde konuştuğu sırada bir grubun taşlı saldırısına uğradı.

İmamoğlu yağan cisimler nedeniyle yanındakiler tarafından otobüsün içine alındı, miting yarıda kesildi.

Erzurum dönüşü İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda konuşan İmamoğlu ise kendisine saldıran grubun “azmettirildiğini” söyledi.

Erzurum Valisi Okay Memiş de, İmamoğlu’nun mitingindeki saldırıya ilişkin olarak “Bugün Havuzbaşı Kent Meydanı, resmi olarak ilan edilmiş miting alanı değildi. Eğer resmi alan olarak ilan edilen bir miting alanı olmuş olsaydı, birçok daha fazla güvenlik tedbiri alıp bunu sağlayabilirdik.” dedi.

Vali Memiş, Valilik’te düzenlediği basın toplantısında, İmamoğlu’nun kente ziyaretinin bir “miting” olarak değil, “esnaf ziyareti” olarak programlandığını savundu.

Erzurum’da demokrasi taşlandı, polis seyrettiErzurum’da demokrasi taşlandı, polis seyretti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.