Gökçek otomobilden sonra evi de iade edecek

Melih Gökçek belediyeden eşi ve avukatları adına aldığı dubleks konutları iade etmek zorunda kaldı. Mahkeme satışta usulsüzlük tespit etti.

Siyaset 29 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 2017 yılında görevinden istifa etmişti. Bir sonraki seçimde başkan olan Mansur Yavaş ise göreve geldiği günden beri belediyenin uğratıldığı zararları anlatıyor. Yavaş katıldığı bir televizyon programında belediyeye ait bir aracın hâlâ Gökçek’te olduğunu söyleyerek “Niye vermiyorsun kardeşim belediyenin malını? Artık ailece belediyenin mallarından elinizi çekin. Bunlar sizin babanızın malı değil” demişti. Ardından Gökçek de “Bugüne kadar güvenliğim için bana valilik kararıyla tahsis edilen zırhlı aracı Mansur Yavaş’ın ısrarlı yaygarası üzerine hakkım olduğu halde iade etmeye karar verdim. Yarın aracı teslim ettiriyorum” demişti.

Kendine özel ihale açmış

Gökçek şimdi de Dikmen’deki dört dubleksi belediyeye iade etti. Oysa Gökçek 2017 yılında ABB Başkanlığı görevini sürdürürken Belediye lojmanı olarak kullandığı konutların satış ihalesini hazırlamıştı. Kanunda açıkça belediye başkanı ve yakınlarının görevden ayrıldıktan sonra üç yıl içinde ihaleye giremeyeceği belirtilmesine rağmen ihaleyi Gökçek’in eşi Nevin Gökçek ile avukatları Fatih Atalay ve Salih Çelen iş ortaklığı kazanmıştı. Gökçek görevden ayrıldıktan sonra iki ay içinde boşaltması gereken dubleks konutta oturmaya devam etmiş, satış Gökçek konutlarda oturduğu sırada yapılmıştı.

Suç duyurusu yapılmıştı

Yavaş da Dikmen’deki bu konutlar için Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunmuş, dava açılmıştı. Davada konutlarla ilgili ihalede usulsüzlük yapıldığı, kıymet takdir komisyonu raporunda Gökçek’in projeye aykırı olarak yaptırdığı ve ihale bedelini etkileyecek olan havuzun değerlendirilmediği vurgulanmıştı.

Yerel mahkemenin aldığı karara ABB yönetiminin yaptığı itiraz kabul edildi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi satın alma işleminin usulsüz olduğuna, Gökçek’in konut ve ofis olarak kullandığı taşınmazların Ankara Büyükşehir Belediyesi adına tesciline karar verdi.

“Yolsuz tescil niteliğinde”

Kararda “Emredici kanun hükümlerine aykırı şekilde yapılan ihale sonucunda oluşan sicilin hukuken geçerli bir sebebinin bulunmadığı, dava konusu taşınmazların davalılar adına tescilinin yolsuz tescil niteliğinde bulunduğu anlaşılmakla (…) davanın kabulü ile Fatih Atalay, Salih Çelen ve Nevin Gökçek adına olan tapu kayıtlarının iptali ile bu taşınmazların davacı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına tesciline karar verilmiştir” dendi.

Böylece 2018’de 7 milyon 900 bin TL’ye satılan dört dubleks konut tekrar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde. Gökçek de evden tahliye edilecek, ABB’nin daha önce aynı konuda yaptığı ve takipsizlik verilen suç duyurusu dosyası için yeniden Savcılığa başvurulacak.

Melih Gökçek, Özhaseki'ye yüklendi, 'adaylığa hazırım' mesajı verdiMelih Gökçek, Özhaseki’ye yüklendi, ‘adaylığa hazırım’ mesajı verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.