Haberin önü arkası: Akşener ne dedi? Bir tuhaf yalanlama

Eski İyi Parti lideri Akşener'in 'devlette göreve hazır olduğuna' dair manşetler İyi Parti Milletvekili Burak Akburak'ı açıklama yapmak zorunda bıraktı. Ama bu başlık nereden çıktı, gündem nasıl bu oldu? Konuşulan tüm detaylar haberimizde.

Siyaset 8 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Erdoğan-Akşener görüşmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski İYİ Parti lideri Meral Akşener’le Beştepe’de görüştü. Üç gün önce yapılan görüşme basına kapalıydı ve içerik de açıklanmadı. Bu da birçok spekülasyonu beraberinde getirdi. İlk iddia Akşener’in oğlu için büyükelçilik istediğiydi. Sonra İYİ Parti’de huzursuzluk yaşandı çünkü Akşener ile Erdoğan görüşmesi partililerin söylediğine göre sürprizdi. Genel başkanlığı bırakan siyasette hangi rotayı izleyeceğini söylemeyen Akşener’in bu hamlesine eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da tepki gösterecekti ama bundan önce İYİ Parti Milletvekili Burak Akburak’ın yaptığı açıklama asıl gündemi belirledi. Çünkü Akburak, Akşener’in dışarıya duyurulan sesi konumunda ve ona çok yakın.

Akburak önceki gece SözcüTV’de Ece Üner’e konuştu, Üner de programında bu görüşmeyi aktardı. Üner’in aktardığına göre Akburak, özetle Akşener’in devlette görev alabileceğini, görev verilirse üstelenebileceğini söylüyordu. Daha sonra Burak Akburak yayına canlı bağlanıp bunları yalanlayacaktı. Bütün bunlar olurken Akşener, 6 milyon 100 bin kişilik sosyal medya hesabından hiçbir şey yazma gereği duymadı. Ne yalanladı ne doğruladı. Sosyal medya çalkalanırken o izledi.

Bunlardan önce olayın en başını, Ece Üner’in konuşmasının tam metnini aktaralım:

“… Şimdi zurnanın zırt dediği yerlere gelelim isterseniz. Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı teklifi… Biliyorsunuz en çok konuşulan konulardan biri bu. ‘Acaba Meral Akşener’e cumhurbaşkanlığı yardımcılığı mı teklif edildi?’ Hayır bu görüşmede böyle bir teklif söz konusu değil. Ama Burak Akburak şunu söylüyor:

‘Devleti ve milleti için çalışmaya devam edecek. Çünkü Meral Akşener genel başkanlığı bıraktı. Siyaseti bırakmadı dolayısıyla bundan sonra Meral Akşener’i çok daha sık göreceğiz.’

Peki böyle bir teklif gelirse kabul eder mi? diye sordum. Burak Akburak’ın yanıtı da şu: Bakılır, değerlendirilir.

Yani cumhurbaşkanlığı yardımcılığı için teklif gelirse bakacak, değerlendirecek. ‘Bu ikisini birleştirdiğimde anladığım kadarıyla devlette görev almak gibi bir niyet söz konusu olabilir’ dedim. ‘Evet’ dedi. ‘Yani devlet için kafa yoracak bundan sonra parti kurmak gibi bir niyeti yok ama devlet için görev yapmak gibi bir niyeti var. Devlette görev almak gibi bir niyeti söz konusu olabilir eğer bu teklif edilirse. Çünkü bu konuda son derece tecrübeli bir isim’ dedi.”

Üner’in bu sözleri internet sitelerinin manşeti oldu. Basın “Akşener devlette göreve hazır” diye başlık attı. Nitekim Üner’in Burak Akburak’ın söylediğini anlattığı “Devlet için görev yapmak gibi bir niyeti var” cümlesi herkes tarafından aynı yorumlanmıştı. Bu yorumlar çok ses getirince Burak Akburak programa bağlandı ve böyle bir şey söylemediğini aktardı.

O diyalog ise şöyle:

Burak Akburak: ‘Göreve hazır.’ Kendilerini yorumluyorlar. Siz bana ‘bir teklif geldi mi?’ diye sormuştunuz.

Ece Üner: Siz de ‘Hayır. Bakılır, değerlendirilir’ demiştiniz.

Burak Akburak: Ben anlatayım. ‘Hayır’ dedim. Siz de ‘Böyle bir teklif gelse değerlendirir mi?’ dediniz. Ben de ‘Tabii ki değerlendirebilir. Sonuçta size de başka bir kanaldan teklif gelse değerlendirirsiniz. Ama bilmediğimiz için. Kabul eder mi etmez mi bilmiyoruz. Değerlendirecek teklif gelirse ama böyle bir teklif gelmedi.

Ece Üner: Ben de böyle aktardım.

Burak Akburak: ‘Göreve hazır’ gibi bir şey konuşuldu. Ben de ‘kurucu genel başkanımız devlette göreve hazır’ diye bir cümle kullanmadım.

Ece Üner: Biz de kullanmadık.

Burak Akburak: Ama öyle yazmışlar. Ben bunu açıklama gereği hissettim. Genel başkanımız göreve hazır diye bir şey söz konusu değil. Genel Başkanımıza böyle bir teklif de olmadığı için şu anda konuşmak da doğru değil. Ama daha sık sık göreceksiniz genel başkanımızı dedim. Sonuçta STK’lara gidebilir, Türk devleti ve Türk milleti için kafa yormaya, çalışmaya devam edecek demiştim. Yanlış anlaşılmasın demiştim. Dervişoğlu kızgın gibi bir şey okudum. Kızgın olduğuyla ilgili bir şey söylemedim.

Önce “Devlet için görev yapmak gibi bir niyeti var” sözleri aktarılıp sonra “Göreve hazır demedim” sözleri siyaset arenasını da hareketlendirdi. Bu sosyal medyada en fazla konuşulan konu oldu.

Davet eden Erdoğan’mış

Öte yandan bu canlı yayınla aynı saatte TGRT’de Fatih Atik, Meral Akşener’in özel kalem müdürü Esma Bekar’dan aldığı bilgileri paylaştı. Esma Bekar görüşme talebinin iki taraftan da gitmediğini söylediğini aktaran Atik, görüşmenin nasıl gerçekleştiğini sorduğunda aldığı cevabı şöyle aktardı:

“Bu görüşme sayın genel başkan Meral Akşener partiden ayrıldıktan sonra o dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meral Akşener’e telefon ederek genel başkanlıkta kalmasını istemişti. O dönemde tekrar görüşelim dendi. Cumhurbaşkanı görüşmeden da birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir davet geldi, davete icabet ettik.”

Öte yandan Esma Bekar’ın şu anda gündelik hayatlarını sürdürdüklerini söylediğini anlatan Atik, MHP lideri Devlet Bahçeli ya da başka bir siyasetçiyle görüşmenin gündemlerinde olmadığını belirttiğini aktardı.

Bunlarla birlikte Akşener görevi bıraktığında Erdoğan’ın kendisini aradığı ve görevde kalmasını istediği basında yer bulmuştu. Ancak bu görüşme bir iddia olarak kalmıştı ve doğrulanmamıştı. Esma Bekar’ın verdiği bu bilgilerle birlikte o dönem gündeme gelen iddialar da doğrulandı.

Kılıçdaroğlu’ndan tepki

Henüz Akşener-Erdoğan görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıkmamış ve polemikler almış yürümüşken bu ikinci polemik gündemi belirledi. Ancak Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Kılıçdaroğlu bu polemiğe yetişemedi ve o görüşmeyi yorumladı. Kılıçdaroğlu görüşme teklifinin kimden gittiğini önemsiyordu ve eğer Erdoğan’dan gittiyse Akşener’in güce teslim olduğu anlamına geldiğini söylüyordu. Ancak teklif Akşener’den gittiyse bu kez de görüşmenin içeriğinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söylüyordu. Kılıçdaroğlu’nun dikkat çektiği bir başka konu da parti içi disiplindi. Akşener’in genel başkan olmasa da partili olduğunu vurguluyor ve haber vermesi gerektiğini söylüyordu.

Gizemli Erdoğan-Akşener görüşmesi kulisleri hızlandırdı, İyi Parti’yi karıştırdıGizemli Erdoğan-Akşener görüşmesi kulisleri hızlandırdı, İyi Parti’yi karıştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.