Seçim sonrası sinirler gergin, alınganlık dorukta: Bir tuhaf siyasi polemiğin anatomisi

Bir İstanbul Belediyesi çalışanı, İsrail'e jet yakıtı satışını eleştirdiği paylaşımına Baykar'ın Başkanı Haluk Bayraktar'ın fotoğrafını koydu. Haluk Bayraktar buna kızıp Ekrem İmamoğlu'nu sert eleştirdi. Ona cevabı İmamoğlu değil doğrudan İBB verdi.

Siyaset 10 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Seçimler olup bittikten sonra normalde gevşeme, yumuşama beklenir. Öyle de oldu nitekim,  Türkiye zaten tam olarak girmediği seçim havasından çabuk çıktı, herkes bugünlerde bayramın keyfini yaşıyor.

Ama herkes değil. Gergin kalmaya, siyasi hesaplaşmasını yürütmeye devam edenler de var. Bu gerginliklerin sonuncusu, ortada bile olmayan bir konuda, gölge boksu gibi.

Olay, Ticaret Bakanlığı’nın iki gün önce Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatı kısıtlayan kararıyla başladı. Bu kısıtlamanın kendisi de geç kalmış bir seçim hesaplaşmasıydı. Tayyip Erdoğan ve iktidarı, seçimlerde Yeniden Refah Partisi’ne kaçan oylarının bir bölümünün İsrail’le ticari ilişkilerin sürdürülmesinden kaynaklandığını düşünmüş olmalıydı ki, Gazze’nin bombalanmaya başlamasından 6 ay sonra İsrail’e ihraç edilen 54 çeşit ürüne kısıtlama, yani ihraç yasağı getirmişti.

Yasak getirilen ürünlerden biri, daha ilk anda sosyal medyanın ilgisini çekti. İsrail’e uçak benzini ve jet yakıtı satışı da yasaklanmıştı. Pek çok kişi bunu, Türkiye’nin rafinelerilerinin tanker tanker uçak yakıtını İsrail’e gönderdiği şeklinde okudu. Oysa bu yanlıştı, İsrail’e uçak yakıtı satışları, Türkiye’nin havaalanlarına inen İsrail menşeli uçaklara yapılan yakıt doldurma işlemlerinden oluşuyordu.

Bu yanlış anlama zaten önceki gün kendi başına yeterince büyük bir polemiğe neden olmuştu ama polemikler dün yeni bir boyut daha kazandı. Uçak yakıtı satışını İsrail savaş uçaklarına yakıt satışı sananlardan biri de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından biri olan Evren Barış Yavuz’du.

Evren Barış Yavuz, eski adı Twitter olan sosyal paylaşım sitesi X’te  ‘Jet yakıtı satmışlar’ diyerek insansız hava aracı üreticisi Baykar’ın iki sahibi Haluk ve Selçuk Bayraktar’ın daha önce İstanbul’da yapılmış olan bir Gazze ile dayanışma mitinginde çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Paylaşım, sanki jet yakıtını Bayraktar kardeşler satmış gibi gösteriyordu, yani oldukça provokatifti. Nitekim dün bu sebeple çok eleştirildi ama sonuç olarak 2 milyon kez de görüntülendi, yani paylaşımı yapan kişi açısından yüksek etkileşime ulaşarak amacı gerçekleştirdi.

Baykar’ıın Başkanı Haluk Bayraktar’ın doğal olarak bu paylaşıma tepkisi vardı, tepkisini bu paylaşımı yapan kişiye doğrudan dava açmak yerine X adlı platformda gösterdi. Ancak Bayraktar’ın tepkisinde bir tuhaflık vardı. Onun öfkesi paylaşımı yapan kişiden çok onun  çalıştığı kurum olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanı Ekrem İmamoğlu’naydı.

Haluk Bayraktar paylaşımında “Sosyal medyada Baykar ve yöneticileri aleyhine alçakça ve şerefsizce uçak yakıtı konusunda bir iftira kampanyası yürütülüyor. Baykar Türkiye’den Gazze’ye en büyük insani yardımı gerçekleştirmiş bir firmadır. Firmamızın tek faaliyet alanı insansız hava aracı sistemleridir. Bu iftirayı yayanları mahkemeye verip takipçisi olacağım. Oluşacak tazminatlar da yine Gazze’ye yardım olarak aktarılacaktır” dedi.

‘Tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak’

Haluk Bayraktar’ın paylaşımı şöyle:

“Bizim için nefsin izzeti yoktur yaptığın işin izzeti vardır. Attığınız iftiralar bizde bir toz zerresi kadar iz bırakmaz. Milletimiz de, Gazzeliler de bizim duruşumuzu iyi bilir.

İsrail’e jet yakıtı sattığımız iftirasını atan alçak kim diye baktım. Gördüm ki İBB Başkanının iletişim kampanyalarını yöneten strateji ekibinde yer alıyormuş. “Alevilerin de pkk’sı olmalı” diye yazılar yazıyor, dhkp-c güzellemesi yapıyormuş.

Bu PKK’lıları besleyen Ekrem İmamoğlu’na sesleniyorum: Tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak. Yalandan başka söyleyecek lafın varsa, mertçe yüzümüze söyle de cevabını verelim.”

İBB’den yanıt gecikmedi

Sosyal medya platformu X’te her gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adının geçtiği yüzlerce, bazen binlerce paylaşım yapılıyor. Bu paylaşımların bazılarında hakaretler de oluyor ama bildiğimiz kadarıyla İmamoğlu bu hakaretlere bir dava açmadı, onlara kişisel bir cevap da vermiyor, daha çok paylaşımları görmezden gelmeyi tercih ediyor.

Ama bu kez öyle olmadı. Haluk Bayraktar’ın paylaşımı doğrudan İmamoğlu’na yönelik olmasına rağmen buna cevap tuhaf biçimde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal X hesabından geldi. Bu mesajın üslubu da oldukça sertti. Bir yandan Haluk Bayraktar’dan ‘kişi’ diye söz ediliyor, bir yandan da ‘Bu millet sizin kötü aklınıza 31 Mart’ta dersini verdi, vermeye de devam edecek’ denerek hem Bayraktar sanki Ak Parti’ymiş gibi davranılıyor hem de doğrudan siyasi polemik yapılıyordu.

Belediyenin resmi Twitter hesabından yapılan açıklama aynen şöyleydi:

“Haluk Bayraktar isimli kişinin sosyal medya platformu X paylaşımında İBB ve Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na yönelik yalan ve iftiralara yer verildiği görülmüştür. Haluk Bayraktar isimli kullanıcı hakkında bu asılsız iddialarından dolayı hem kişisel hem de kurumsal hukuki süreç başlatılacaktır. Ramazan ayında bile iftira ve kumpastan geri durmayanların bayramda da aynı kötülüklere devam etmesine şaşırmıyoruz. Bu şahıs ve benzerleri sosyal medyada dezenformasyon yaparak içindeki kin ve nefreti toplumu kutuplaştırmak için kullanıyor.

Bu millet sizin kötü aklınıza 31 Mart’ta dersini verdi, vermeye de devam edecektir.”

Murat Kurum Baykar'ı ziyaret ettiMurat Kurum Baykar’ı ziyaret etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.