Hatay’da CHP’nin itirazının sonucu belli olmadan mazbata verildi

Hatay'da CHP YSK'ya itirazda bulundu ama sonuç beklenmeden belediye başkanı seçilen Öntürk mazbatasını aldı. Kütahya'da 549 sandık yeniden sayılacak ve bu nedenle mazbata belediye başkanına verilmedi. Özgür Özel Hatay için YSK önünde eylem yapacak.

Siyaset 6 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Öntürk mazbatasını aldı.

6 Şubat depremlerinin en fazla yıktığı kent olan Hatay’da seçim süreci de krizlerle geçti. CHP’nin adayının deprem sırasında da belediye başkanı olan Lütfü Savaş olması Hatay halkının tepkisini çekti. 6 Şubat anmasında Savaş protesto edildi, CHP lideri Özel de Savaş protestosundan nasibini almıştı. Bunların ardından Savaş’ın adaylıktan alınacağı konuşuldu ama anketlerin Savaş’ı öne çıkardığı gerekçesiyle CHP yolunu değiştirmedi. Seçimi kazanan da AK Parti’nin adayı Mehmet Öntürk oldu. Ancak aradaki oy farkı oldukça azdı. Öntürk 44,48 oyla Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Öntürk, 346 bin 060 oy alarak, 342 bin 699 oy toplayan CHP’li rakibi Lütfü Savaş’ı geride bıraktı.

CHP YSK’ya itiraz etti, bu İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi. CHP dün Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulundu ancak itiraz tartışmaları sürerken Mehmet Öntürk, sabah saatlerinde Hatay’da İl Seçim Kurulu’na gelerek mazbatasını aldı. Öntürk, daha sonra Antakya EXPO Yerleşkesi’nde düzenlenen mazbata törenine katıldı, konut vaadinde bulundu. “Birazdan belediye çalışanlarımız ile bir toplantı yapacağım. Bu yıl sonunda binlerce konutu teslim edeceğiz. Önümüzdeki yılın 6’ncı ayında hiç kimse bu şehri tanıyamayacak inşallah” diyen Öntürk tartışmaların gölgesinde resmi olarak görevine başlamış oldu.

Bunun sandık iradesine müdahale olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel protesto için CHP’lileri Yüksek Seçim Kurulu önüne çağırdı.

Özel şunları söyledi: “Hatay’ın sandıktaki iradesine günlerdir masa başı oyunlarla müdahale edilmektedir. Başvurularımız sonuçlanmadan ve YSK kararını açıklamadan siyasi baskılarla haksızca ve hukuksuzca mazbata verilmiştir. Bizler yarın saat 15.00’te YSK önünde olacağız. Hatay’ın iradesine sahip çıkmak isteyen herkesi barışçıl ve anayasal hak arayışı için YSK önüne çağırıyorum.”

Kütahya’da 549 sandık yeniden sayılacak

Öte yandan Kütahya’da da seçimin yankıları sürüyor. CHP’nin 74 yıl sonra belediye yönetimine geldiği kentte Kütahya Merkez Belediye Başkanlığı seçiminde MHP seçimim iptal edilmesini ve tüm oyların yeniden sayılmasını istedi. AK Parti ise 125 sandıkta geçersiz oyların sayılması talebinde bulundu. İlçe Seçim Kurulu MHP’yi reddederken AK Parti’nin itirazını kabul etti. Merkezdeki 549 sandıktaki tüm oylar yeniden sayılacak.

Seçimlerde Kütahya Belediye Başkanı seçilen Eyüp Kahveci ise 602 oy farkla başkanlığı kazandıklarını ama MHP’lilerin AK Parti’lilerin itiraz ettiğini söyledi. “Kurul 125 sandıktaki geçersiz oyları alma kararını bu itirazları birleştirerek tamamına çevirdi. Ancak geçersiz oyların zaten büyük bir çoğunluğu boş oylar Geriye kalanlar arasında da çift mühür vurulmuş, yırtık ya da üzeri yazılarla karalanmış pusulalar bulunmakta. 17 partinin girdiği bir seçimde geçersiz oylar arasından geçerliye dönecek oylar olsa dahi bu bölünmede sonucu etkileyecek bir durum oluşmuyor. Açıkça bir hukuksuzluğa imza atmak istiyorlar. Öte yandan ülkenin birçok yerinde olduğu gibi mazbata alınma sürecini de uzatmaya çalışıyorlar. İl Seçim Kurulu üzerindeki kurdukları baskı da bunu kanıtlıyor” diyen Kahveci halkın iradesinin önüne geçilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

125 sandıkta 2 bin 177 geçersiz oyun olduğunu belirten Kahveci, “Hukukçu arkadaşlarımızın şimdiye kadar tespit ettiğine göre; bu sandıklardaki 520 pusulanın boş, 143’ünün eksik, 13 tanesinin işaretlenmiş olduğu, 288 adetinin mükerrer olduğu, 2 adet pusulada yabancı cisim bulunduğu ve birçok oy pusulasının da taşıma gibi sebeplerle geçersiz olduğu belirlendi” dedi.

İzmir’de mazbata verildi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cemil Tugay, mazbatasını almasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Tugay Konak’taki Cumhuriyet Meydanı’nda ”Çelenk Bırakma ve Mazbata Kutlama” programında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

”Bugün bu özel güne, özel anı bizimle paylaşmak üzere burada birlikte olduğunuz için, bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ederim. 31 Mart seçimlerinden sonra dün mazbatamı aldım ve bugün itibariyle devir teslim töreniyle yeni dönemi resmen başlatmış olacağız. Bu dönem geçen birkaç ay içerisinde bizler için pek çok zorluklarla doluydu. Ya da belki biraz daha doğru tanımlamak gerekirse özellikle genel seçimlerden sonra sanki ülkemizde artık bir şeylerin düzelme ihtimalini olmadığına dair üzüntünün yaygın olduğu, insanlarımızın mutsuz olduğu o aylardan sonra gelen bir seçim oldu; 31 Mart seçimi. Çok mücadele ettik. Halkımıza kulak verdik. Onların bizden beklediklerini doğru anlayarak onlarla kucaklaşmaya, onlarla duyguda düşüncede, hedefte gelecekte birlikte olduğumuzu onlara ifade etmeye çalıştık. Çok mutluyuz. Daha önemlisi geleceğe dair de çok umutluyuz ki bize bu son yerel seçimlerde inandıklarını, gösterdikleri sonuçlar armağan ettiler. Ama aynı zamanda genel başkanımızın da söylediği gibi bizlere bir kredi açtılar. Bizden önümüzdeki dönemde çok çalışmamızı, hiç hata yapmamamızı ve çok doğru işler yapmamızı istiyorlar. Bunun her gün, her dakika, her an bilincinde olduğumu arkadaşlarımızla beraber her zaman birbirimize bunu hatırlattığımızı bilmenizi isterim. Sorumluluğumuzun, bizden beklenenin farkındayız. Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntıların, insanlarımızın yaşadığı o ağır sorunların her birinin farkındayız. Bu nedenle halkımızın arasında onlarla birlikte olacağız. Bu nedenle sorun neredeyse orada olacağız. Bu nedenle çözüm için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Bize güvenebilirsiniz. Bize lütfen inancınızı devam ettirin.”

Tunceli’nin Hozat ilçesinde de belediye başkanlığını Sol Parti’nin adayı Aydın Kaya kazanmıştı. Ancak Sol Parti’den yapılan açıklamada CHP’li yöneticilerin sonuçlara itiraz ettiği belirtildi. Açıklamada “İlçe seçim kurulunun ardından İl seçim kurulunun da reddettiği itirazlarını şimdi de YSK üzerinden sürdürüyor. Sonucu değiştirmeyeceği açık bu itirazlarla sürecin geciktirilmesine bir an önce son verilmesini bekliyoruz” dendi.

Zeydan için YSK’dan gerekçeli karar

Öte yandan Türkiye’nin gündemine oturan Van’da Abdullah Zeydan mazbatasını almıştı. 29 Mart’ta memnu hakları iade kararı iptal edilen DEM Parti Van Belediye Başkanı Zeydan hakkında YSK karar verince sular durulmuştu. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için tıklayın. YSK gerekçeli kararını açıkladı, o karar şöyle:

“Diyarbakır ACM’nin 29/3/2024 tarihli karar yok hükmünde olsa da bu haliyle de henüz kesinleşmemiştir. Abdullah Zeydan’ın şeklen de olsa seçim takvimine uygun olarak süresinde ibraz edilmiş ve kabul edilmiş, kesinleşmiş bir yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının bulunduğu için 31 Mart 2024 oy verme günü itibarıyla, seçilme yeterliliğini taşımaktadır.”

Mardin’de İl Seçim Kurulu, AK Parti’nin itirazlarını reddedip, 6 ilçede DEM Parti adaylarına mazbata verilmesine karar verdi. AK Parti İl Başkanlığı, İl Seçim Kurulu’na başvurup, DEM Parti’nin kazandığı Büyükşehir dışındaki 6 ilçedeki sonuçlara, sandıklarda nedeni belirtilmeden geçersiz sayılan çok sayıda oy bulunduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. İtirazı değerlendirmek üzere toplanan İl Seçim Kurulu, AK Parti’nin itirazlarını reddetti.

Van krizi Miroğlu’yla Uçum’u karşı karşıya getirdi: Devlet adına kayıt tutarsa gerçek yüzleşme olmazVan krizi Miroğlu’yla Uçum’u karşı karşıya getirdi: Devlet adına kayıt tutarsa gerçek yüzleşme olmaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.