HDP’li Buldan’a TİP’ten yanıt: Muhalefete muhalefet etmiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın “Yeşil ve Sol parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yarar bu böyle bilinsin, böyle algılansın” açıklamasının ardından TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, “Muhalefete muhalefet etmiyoruz, kamuoyu önünde tartışmayacağız” yanıtını verdi.

Siyaset 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın “Yeşil ve Sol Parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yarar bu böyle bilinsin, böyle algılansın. İttifak içerisinde başka partilere verilen oylar ittifaka yazılmaz. Her partinin kendi hanesine yazılır. Başka partiler size bir farkımız yok. Bize de verirsiniz kazanırız diyenlere sakın aldanmayın. Güvenmeyin. Tek adresiniz var. Yeşil Sol’dur. Başka adresimiz yok” dedi. Buldan’ın açıklamasına HDP İstanbul milletvekili adayı Hasan Cemal de destek verdi. Buldan’ın açıklaması, Türkiye İşçi Partisi’ne yönelik olarak yorumlanarak sosyal medyada tepki aldı. 

Pervin Buldan isim vermeden TİP’e yüklendi: İttifakta Yeşil ve Sol Parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yararPervin Buldan isim vermeden TİP’e yüklendi: İttifakta Yeşil ve Sol Parti dışında atacağınız her oy AKP’nin işine yarar

TİP, HDP’li Buldan’ın açıklamasına kurumsal olarak yanıt vermedi. Fakat bir süredir süren TİP-HDP tartışması, seçmenler nezdinde de dikkatle takip ediliyor. 

Tartışmanın başlangıcı, HDP’nin, Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde seçimlere Yeşil ve Sol Parti altında tek liste olarak girilmesini önerisininin TİP tarafından kabul edilmemesiyle başladı. 

TİP’in kendi adaylarını belirleyip çoğu ilde aday çıkarmasının ardından HDP kanadından birçok isim, durumu ‘yanlış’ olarak yorumladı. 

TİP’in milletvekili çıkaramadığı durumda oyların Ak Parti’ye gideceği yönündeki eleştirilerine TİP, yaptığı simülasyon çalışmalarıyla yanıt verdi. 

Tartışmaların geldiği son nokta, HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ın doğrudan isim vermese de imayla ittifak içindeki bir partiye oy verilmemesine yönelik çağrısı oldu. 

Buldan’ın açıklamalarının ardından TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün’e ulaştık. 

Ergün, kendisinin Emek ve Özgürlük İttifakı’nın sekreteryasında görevli olduğunu hatırlatarak süreç içerisinde tüm partilerin fedakarlıkta bulunduğunu belirtti. 

HDP’li isimlerin eleştirilerine yanıt vermemelerini “Muhalefete muhalefet etmemeye çalışıyoruz” diyerek anlatan Ergün, “Seçmenlerimiz ve üyelerimiz şu anda en önemli meselenin muhalefet tarafında gerilim yaşanmaması olduğunu biliyorlar” dedi. 

Tartışmaları sürdürmek istemediklerini vurgulayan Ergün, “Kamuoyu önünde tartışmayacağız” derken gerekçe olarak tartışmaların, muhalefet tarafından psikolojik sorun yaratma olasılığı olduğunu söyledi. 

Partilerinin, Ak Parti’yi mağlup etmeye odaklandığını vurgulayan Ergün, “Sağ partilerden TİP’e, Yeşil Sol Parti’ye ve Emek ve Özgürlük İttifakı’na yönelim olduğunu görüyoruz. TİP’e verilecek oylar AKP’yi geriletecektir” dedi. 

Ergün, HDP’nin sürdürdüğü ‘oy bölme’ tartışmalarının 14 Mayıs seçimi sonrasında masaya yatırılıp yatırılmayacağına dair sorumuza ise “Bir şey değişir her şey değişir. Tartışma, bakış açıları değişir. Biz AKP’den kurtulduğumuzda gerginlikler, yerini beraber iyisini nasıl yaparız tartışmalarına bırakacak” diye yanıt verdi. 

Öte yandan TİP’in sosyal medya hesaplarından öğlen saatlerinde “10 Soruda Seçim ve TİP” başlığıyla yayınlanan videoda Doğan Ergün, partisi hakkında kafa karışıklığı yaratan sorulara yanıt verdi.

Videodaki “Her konuda uzlaşamadığınız partilerle neden aynı ittifaktasınız?” sorusuna yanıt veren Ergün, “Türkiye’de şöyle bir sorun var, insanlar soldaki partilere bakıyor, ‘Üç aşağı beş yukarı aynı şeyi söylüyorsunuz, neden ayrı partilerdesiniz?’ diyor. TİP’le Türkiye solundaki diğer partiler arasında çok fark yok. O yüzden onlarla aynı partide olmamız gerekir. Bunun için çaba da harcıyoruz. Ama bazı konularda ayrı doğrularımız, seslendiğimiz kesimlerimiz olacak ki ittifak çerçevesinde bir araya gelmemizin anlamı olsun. Asgari belli ilkelerde ortaklaşıp, bu kesimleri birleştirmemiz lazım. Bu tartışmayı suni bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Herkes, bakıyor, görüyor. Evet bunlar, asgari ilkelerde ortaklaşmışlar, meclise en güçlü şekilde girmek istiyorlar. Ayrıca yeni dönemde de solun, emeğin, adaletin, barışın sesini yükseltmek istiyorlar. O zaman kimin heybesinde ne kadar varsa buraya katsın, en güçlü şekilde mecliste yerlerini alsınlar. Bence bu açıdan çok ciddi bir tartışma yok” dedi.

Akşam saatlerinde TİP Genel Başkanı Erkan Baş, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı tutuklu olduğu Edirne Cezaevi’nde ziyaret etti. Baş, Demirtaş’ın el yazısıyla yazdığı notla beraber ziyareti sosyal medya hesabından “Seçim çalışmalarımız arasında sevgili dostumuz Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettim. Herkese, hepimize sevgileri, selamları ve başarı dilekleriyle birlikte ekteki mesajı iletti. Çok yakında özgür günlerde buluşacağız” diyerek duyurdu.

Demirtaş yazdığı notta, “Dışarıda olsaydım 29 Nisan’da Aydın’a, Yeşil Sol Parti mitingine Erkan’la beraber giderdik. Bu durumda Erkan yoldaşım Aydın’a benim selamlarımı götürecek ve mitinge katılacak. Ben de TİP’in mitinglerine katılır ve yoldaşça, omuz omuza, kol kola mücadeleyi büyütürdük. Olması gereken budur, ötesi yoldaşlığa zarar verir. Tüm arkadaşlarımızdan beklentimiz bu hukuka uygun davranarak  beraberce mücadeleyi büyütmeleridir” dedi.

Pervin Buldan’dan yeni açıklama

Yeşil Sol Parti’nin Hakkari mitinginde konuşan Buldan, TİP’e mesaj olarak yorumlanan açıklamanın AKP-MHP iktidarına yönelik olduğunu savundu.

Buldan şunları söyledi:

“Emek ve Özgürlük İttifakımızla kararlı bir şekilde AKP ittifakını göndermeye karar verdik. Söylediğimiz sözlerin, yaptığımız açıklamaların hedefi ittifak içindeki partiler değil. Bizim tek bir hedefimiz vardır o da AKP-MHP iktidarıdır. Biz önemli bir mücadele ortaklığı gerçekleştirdik. Bu ortaklık faşizmin kaybetmesi üzerine kuruldu. Faşizmin kaybetmesi, Türkiye’ye demokrasinin gelmesi demektir. Cezaevindeki arkadaşlarımızın, Edirne’deki Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’nın, Kandıra’daki Gültan ve Figen’in, Sincan’daki Sebahat ve Ayla’nın, bütün arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşacağı yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.