HDP’li Çiçek Öcalan’ın ‘tarafsız kalın’ mektubunu savundu

HDK Eşsözcüsü ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, 2023 seçim sonuçlarını değerlendirirken Öcalan’ın yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri öncesi yazdığı ve HDP'nin uymadığı mektubun doğrulandığını söyledi.

Siyaset 11 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yeşil Sol Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen Cengiz Çiçek Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’a konuştu. PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın da avukatı olan Cengiz Çiçek, Abdullah Öcalan’ın 24 Haziran 2019 seçimleri öncesi İmralı’dan yazdığı ve kamuoyunda “Kürtlere tarafsızlık çağrısı” olarak algılanan mektuba sahip çıktı. Cengiz Çiçek, “Öcalan’ın mektubunu doğruladı. Mektupta ifade edilenlerin güncelliğini koruduğunu gösterdi. Meselenin tek başına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimi olmadığını, sistemsel köklü dönüşümün ana itekleyicisi olan Kürt siyasal dinamiğinin ve HDP’nin politik çizgisinin, duruşunun önemini ortaya koydu. Dolayısıyla o mektupta yazılanlar hayata geçirilebilmiş olsaydı bugün ülkede bambaşka bir siyasi iklim hâkim olabilirdi” dedi.

HDP mektuba rağmen tarafsız kalmadı

2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin tekrar yapılması kararı alındıktan sonra Abdullah Öcalan’ın kaldığı İmralı Cezaevi’ne Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Özcan Adalet Bakanlığı izniyle gönderildi. Özcan üzerinden kamuoyuyla paylaşılması için mektup yazan Öcalan şu ifadeleri kullanmıştı:
“Önümüzdeki dönemde gerek iç toplumsal, gerek bölgesel ve küresel sorunların daha da ağırlaşacağını göz önünde bulundurarak bu üçüncü yol tavrının korunması büyük bir önem ve anlam ifade etmektedir. Bu çerçevede HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır.”
O dönem Abdullah Öcalan’ın tarafsız kalın çağrısı olarak algılanan mektubuna rağmen HDP İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu destekleme kararı almıştı.

HDP’de ‘fenomenlik’ tartışması sürüyor: Başak Demirtaş tekrar eleştirdi, Temelli ‘Selahattin’i kast etmedim’ dediHDP’de ‘fenomenlik’ tartışması sürüyor: Başak Demirtaş tekrar eleştirdi, Temelli ‘Selahattin’i kast etmedim’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.