HEDEP’in seçim için tavrı net: Saygılı her kesimle görüşürüz

HEDEP'in yerel seçimlerde izleyeceği tutum merak edilirken partinin İstanbul Eş Başkanı Kalmaz partisinin tutumunu açıkladı: HEDEP AK Parti ile de CHP ile de görüşmeye hazır, ancak şartları var.

Siyaset 1 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye yerel seçimler için 31 Mart 2024’te sandığa gidecek. Seçime kısa süre kala partilerin yol haritaları belli olmaya başladı. Geçen seçime damga vuran ‘ittifak’ yeniden konuşuluyor ama bu defa başka bir isimle; İYİ Parti ve CHP şimdi ‘işbirliği’ni tartışıyor. AK Parti ise Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP ile izleyeceği yolu yine Cumhur İttifakı olarak tarif etti.

Şimdi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (HEDEP) tutumu merak ediliyor; üç hafta önce gazeteci Deniz Zeyrek “AK Parti’nin belirlediği bir mekâna gittiler. Meclis’ten bindiler arabaya, gözümle gördüm” demişti ama kısa süre sonra bunun seçimle ilgili bir görüşme olmadığı duyuruldu, HEDEP görüşmede hasta tutukluların görüşüldüğünü söyledi.

Bütün bunlar HEDEP’in herhangi bir ittifaka dahil olup olmayacağı sorusunu büyütüyor. HEDEP yetkilileri seçimden sonra artık hangi parti olursa olsun görüşmelerin açık açık yapılacağını söylemişti çünkü. 2019 yerel seçiminde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin seçmenine stratejik oy kullanma çağrısı yapmış, 14 Mayıs seçimlerinde açık bir ittifak yapılmasa da HDP seçmeni Millet İttifakı adayını desteklemişti.

HEDEP İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz.

İktidar için de muhalefet için de en kritik kent olan İstanbul’da HEDEP’in tutumunun ne olacağını HEDEP İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz anlattı. BBC Türkçe‘ye konuşan Kalmaz geçen seçimlerde Batı’da kaybettirme politikası kurup bir talepte bulunmadıklarını, bu seçimde ise tutumlarının değiştiğini söylüyor. HEDEP seçmeninin “Kazanım elde etmediğim bir ittifakta, bir seçimde ben yokum” dediğini aktaran Kalmaz HEDEP’in kilit parti olduğu görüşünde.

Seçimde HEDEP’den talebi olanların açıktan görüşmesi gerektiğini belirten Kalmaz “Biz meşru bir partiyiz. Mecliste üçüncü partiyiz. Özgür Özel İYİ Parti ile, Deva Partisi ile, Gelecek Partisi’yle nasıl görüşüyorsa bizimle de bu meşruiyetle görüşmeli. Bu iktidar için de geçerli” diyor. Yüzde bir-iki oyu olan partiye verilen kadar kendilerine değer verilmemesini kabul etmediklerini ifade eden Kalmaz “Dolayısıyla bizimle görüşürken şeffaf ve cesur olunması gerekiyor” diye açıklıyor parti tutumunu.

AK Parti ile görüşüp görüşmeyeceklerine dair soruyu da yanıtlayan Kalmaz “Biz değer yargılarımıza hakaret etmeyen, bu konuda saygılı olan, eşitlik ilkesine uyan her kesime açığız. Bu Millet ittifakı olur, bu Cumhur ittifakı olur. Bu AK Parti olur, A partisi B Partisi olur, fark etmiyor. Geçmişte olmayan şeyler değil bunlar. Geçmişte AK Parti ile benzer görüşmeler yapıldı. Bugün de aynı durumdayız, ki daha realist olan, Türkiye’nin bütününü gözeten, Türkiye’nin demokratikleşmesi talebine uyan herkesle oturup konuşmaya hazırız” diyor.

Daha önceki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Kalmaz medyada yer alan görüşmenin hasta tutuklular için olduğunu, seçimlere dair bir şey konuşulmadığını söylüyor.

HEDEP adaylık için sandık kuracakHEDEP adaylık için sandık kuracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.