Kılıçdaroğlu’na ‘izin vermiyoruz’ diye bağıran İmambakır Üküş: O istemese orada olmazdım

CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı’nda ilk turun ardından Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘çekilmeyin’ baskısını gazeteci İmambakır Üküş’ün yaptığı ortaya çıktı. Videoda ‘Hayır, izin vermiyoruz’ diye bağıran, tartışmanın odağındaki isim Üküş 10Haber’in sorularını yanıtladı.

Siyaset 6 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda ilk tur oylamasında Özgür Özel’in gerisinde kaldığında Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan çekilmesi tartışması yaşandı. Medyada çekileceğinin konuşulduğu anlarda “Çekilemezsin” denerek Kılıçdaroğlu’na baskı yapıldığı ileri sürüldü.

Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan çekilmeyin’ baskısı gördüğüne ilişkin görüntüler de ortaya çıktı.

Videoda gazeteci İmambakır Üküş “Hayır hayır hayır, hep böyle yalan dolanla buraya getirdiniz. İzin vermiyoruz, mücadele edeceğiz, kaybedeceğiz…” diye bağırdı.

Videonun sosyal medyada paylaşılmasının ardından “İmambakır Üküş kim, CHP yöneticisi mi, Kılıçdaroğlu’nun danışmanı mı? Ne işi var orada?” yorumları yapıldı.

Üküş’ün adı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu’nun yaptığı gizli protokolde de geçmişti. Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ bu desteği üç bakanlık ve MİT Başkanlığı’nı almak şartıyla verdiğini açıklamış, protokol imzalanırken şahitlerden birinin Üküş olduğunu söylemişti.

İşte o protokolle ilgili, hem Özdağ hem Üküş ile görüşerek hazırladığımız haberimiz:

Namus protokolünde bu kez 'İmambakır Üküş' tartışması: 10Haber hem Özdağ'a hem Üküş'e sorduNamus protokolünde bu kez ‘İmambakır Üküş’ tartışması: 10Haber hem Özdağ’a hem Üküş’e sordu

Şimdi CHP’nin kritik kurultayında bir kez daha İmambakır Üküş adı gündeme geldi. 10Haber Gazeteci İmambakır Üküş’e ulaştı.

Üküş CHP’lilerin sosyal medyada yazdığı “İmambakır Üküş kim, CHP yöneticisi mi, Kılıçdaroğlu’nun danışmanı mı? Ne işi var orada?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Ben devrimci bir siyasi çizgiden gelen, siyasi aktivist tavrı olan bir insanım. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması için sorumluluk aldım, gereğini yaptım. İlçe ve il kongrelerinde dolaşıp Kemal Bey’i destekleyecek bir yapının seçilmesi için mücadele ettim. Kemal beyin aday olması için de il il dolaşıp ilk imzaları toplayan kişi benim. Ben Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarılı olması için ilk günden bu yana mücadele ettim, zaten tepkim ve öfkem de o nedenle. Biz 800 kişi imza vermişiz. Üç belediye başkanı bu partinin geleceğine karar veremez.”

Üküş “CHP üyesi değilsiniz, yöneticisi değilsiniz, ancak ‘Kılıçdaroğlu istemese orada bulunamazdım’ mı demek istiyorsunuz?” sorusuna ise “Evet ama istemenin ötesinde biz tavır aldık” diye yanıt verdi.

Üküş Özgür Özel’in seçim kazanması için il il gezen genel merkez yöneticilerinin 14-28 Mayıs tarihleri arasında bir tek toplantı yapmadığını öne sürdü. “Bunları unutacak değiliz” diyen Üküş “Oylama başlamış, oylama başladıktan sonra Kemal Bey’in çekilmesini istediler, çünkü Kemal Bey’e 50-100 oy aldırmak istediler. Buna izin verir miyiz? Kemal Kılıçdaroğlu’nu itibarsızlaştırma operasyonu yapılıyordu. Biz bu operasyonu durdurduk” değerlendirmesi yaptı.

‘Engin Özkoç ve Gürsel Erol ile kavga ettim’

“Tartıştığım kişiler Engin Özkoç ve Gürsel Erol. Onlara dönüp ‘Hep yalan söylediniz. Kılıçdaroğlu’na en büyük ihaneti siz yaptınız’ dedim” diyen İmambakır Üküş çekilmesini isteyerek Kılıçdaroğlu’na operasyon çekildiğini öne sürdü ve şunları anlattı:

“Biz birlikte yola çıktık, bu kararı birlikte aldık. Çekilmeme kararını bireysel olarak alamazsınız. Açıklamayı kendi başıma yapmadım. Salondaki bütün televizyonlar ‘Kılıçdaroğlu çekildi’ demesine rağmen, o sırada bizim tartışmalarımız sürerken oylama devam ediyordu. Kılıçdaroğlu’na operasyon yapıldı. Bunu da belediye başkanları yaptı. Ekrem İmamoğlu belediye başkanlarıyla toplantı yapıyor, o toplantıdaki arkadaşlar bazı parti yöneticileriyle görüşüyor. Onlar Kemal Bey’e ‘çekilelim’ önerisi getiriyor. Kemal Bey de önce kabul etmiyor, sonra ‘bütün arkadaşların fikri bu’ denince kabul ediyor. Biz de örgüte sorduk, örgüt böyle bir kararı kabul etmiyor. Kemal Bey’in aday olması için 800 üzerinde verilen ıslak imza var. Benim de söylediğim, bugün de aynı tavrı sürdürüyorum; hiç kimse bireysel tavır alamaz. Orada çok yanlış bir süreç işletildi. CHP kurultaylarında yaşanmayan şeyler yaşandı. Videoya yansımayan tartışmalar da oldu. Benim ve arkadaşlarımın itiraz ettiği şey, CHP’nin geleceğine belediye başkanları karar veremez. Örgüt bu tavrı tanımadı, tanımadık. ‘Kılıçdaroğlu çekildi’ denmesine rağmen Kılıçdaroğlu’na verilen oy 536. Belediye başkanları toplanıp Kılıçdaroğlu’nun etrafında yer alan bazı hain insanlarla Kılıçdaroğlu’nun çekilmesi için baskı yaptı. İstisnasız bütün belediye başkanları o toplantıyla karşı tarafa geçmişti. Parti Meclisi seçiminde de delegasyonun yarıdan fazlasının oyunu alan neredeyse yok.”

CHP kurultayı tamamlandı: İşte Parti Meclisi ve YDK üyeleriCHP kurultayı tamamlandı: İşte Parti Meclisi ve YDK üyeleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.