İçişleri Bakanı AK Parti için esnaf ziyareti yaparken duyurdu: Seçimler için tedbirlerimizi aldık

Balıkesir'de AK Parti adaylarıyla esnaf gezisi yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 'seçim güvenliği' mesajı verdi. Yerlikaya'nın AK Parti için oy istemesi muhalefet tarafından eleştirilmişti.

Siyaset 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’de seçimlerde sandık güvenliği önemli bir gündem maddesi. Ancak son birkaç seçimde yaşanan oy sayımı ve tutanak problemleriyle birlikte Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı tartışmalı kararlar bu konudaki endişeleri artırdı. 2019 yerel seçimlerinde İstanbul özelinde yaşananlar da muhalefet partilerinin sandık güvenliği konusunda seferber olmasını zorunlu kıldı. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin de girişimleri arttı.

2017’den önce Anayasanın 114’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir” hükmüyle üç bakan genel seçimlerdan önce istifa ediyordu. Seçim güvenliğine etki edebilecek bakanlıkların tarafsızlığını sağlamayı amaçlayan bu madde 16 Nisan 2017 referandumuyla tarihe karıştı.

Şimdi 31 Mart yerel seçimlerine giderken İçişleri Bakanı Yerlikaya da sahada. Bu duruma tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel iki gün önce “İçişleri Bakanı, seçim güvenliğinden sorumlu olan sensin. Polis, jandarma sana bağlı. Güvenliği senin için, sen gelmişsin İstanbul’da taraf tutuyorsun” dedi.

Ancak Yerlikaya’nın seçim gezileri devam ediyor. Yerlikaya dün ilk Balıkesir’in Bandırma ilçesinde AK Parti’nin düzenlediği mitinge katıldı. Daha sonraysa Gönen’de AK Parti’nin Seçim Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Yerlikaya burada AK Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan adayı Yücel Yılmaz ve AK Parti Gönen Belediye başkan adayı Aydemir Gümüş ile esnaf ziyareti yaptı.

Yerlikaya buradaki ziyaretinde ‘seçim güvenliği’ mesajı da verdi: ”Seçimin yapıldığı bütün yerlerde seçimin güvenliği, huzuru, iradenin sandığa özgür bir ortamda yansıması için tedbirlerimizi aldık. 600 bin mesai arkadaşımız, o büyük İçişleri Bakanlığı ailesiyle beraber, o büyük tecrübeyle beraber sandığa hür iradenin yansımasıyla ilgili elimizden gelen her türlü gayreti yapacağız. Adil, hakkaniyetli bir şekilde nasıl 14 Mayıs’ta ve 28 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığımız olarak, bu görevi kusursuz yaptıysak, bilin ki 31 Mart seçim günü de görevimizi yapacağız. Şu an bir bayram aslında. Bakın bu meydanlarda her parti kendini anlatabiliyor. Allah, demokrasimizi bu topraklardan hiç eksik etmesin.”

İçişleri Bakanı da sahada: Murat Kurum için oy istediİçişleri Bakanı da sahada: Murat Kurum için oy istedi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.