İçişleri, Diyarbakır ve Mardin belediyeleri için müfettiş görevlendirdi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Türk bayrağının kaldırılıp İstiklal Marşı'nın okutulmadığı iddialarıyla ilgili olarak Diyarbakır ve Mardin belediyeleri için müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İki belediye de iddiaları yalanlamıştı.

Siyaset 19 Nisan 2024

Muhalefetin ‘iktidar trolü’ olarak nitelediği ‘Misvak Caps’ gibi X hesapları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden Türk bayrağının kaldırıldığını iddia etmişti. Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde ise İstiklal Marşı’nın okutulmaması için oylama yapıldığı öne sürülmüştü. Ancak buna kanıt olarak gösterilen videoda İstiklal Marşı’nın oylandığına dair bir konuşma geçmiyor. Bu ‘trol’ hesaplardan belediyelere kayyım atanması çağrısı da yapıldı.

Daha sonra bu iddialar Yeni Şafak, Sabah gibi iktidara yakın medya kuruluşları tarafından haberleştirildi.

Ahmet Türk: Ülkenin değerleri oylamaya sunulmamıştır

Bu iddiaları ilk olarak dün Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk reddetti. Türk şunları söyledi: ”Türkiye’de bayrak ve dinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini, bu ülkenin ortak değerlerine her zaman saygı duyduğumuzu belirtmek isterim. İddia edildiği gibi bu ülkenin değerleri meclisimizde oylamaya sunulmamıştır. Söz konusu hadisenin mevcut gündemlerin dışında olduğunu, bundan önceki oturumlarda da şahsın bu tür gündem dışı konularla meclisin asli görevlerini aksattığını halkımızla paylaşmak isterim. Kamuoyunun bu tür karalama politikalarına itibar etmemesini rica ediyoruz. Ülkemizin, kentimizin ve halkımızın geleceği için çalışmaya devam edeceğiz.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi: Büyük bir kurgu

Ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de iddiayı yalanladı ve toplantılarda İstiklal Marşı’nın okunup bayrağın da olması gereken yerde bulunduğu bildirildi: “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Nisan Çarşamba günü başlayan ve 19 Nisan Cuma günü biten ilk Meclis toplantısında Türk Bayrağı’nın kaldırıldığına dair kimi yayın organında servis edilen haberlerin aslı astarı bulunmadığını kamuoyuyla paylaşmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Büyük bir kurgu ve manipülasyonla yanıltıcı bilgi yayıldığının bilinmesini isteriz. Meclis toplantımızda İstiklal Marşı okunduğu gibi bayrak da olması gereken yerde bulunduruldu. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İçişleri müfettiş görevlendirdi

Belediyelerin yalanlamalarına karşın İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili müfettiş görevlendirdi. Bakan Yerlikaya konuyla ilgili “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ‘İstiklal Marşı’nın okutulmadığına’, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise ‘Türk bayrağının kaldırıldığına’ ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir” dedi.

DEM Parti: Asılsız iddialara inanmaya can atanlar var

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise Yerlikaya’ya şöyle seslendi: “Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımızın açıklamalarına rağmen bu asılsız iddialara inanmaya can atanlar olduğunu biliyoruz. Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz. Aynı kaynakları/olanakları kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları incelemek için seferber etmeyi düşünür müsünüz?”

İki belediye de 31 Mart öncesi kayyımlarla yönetiliyordu

31 Mart 2024 seçimlerinde iki büyükşehirde de DEM Parti zafere ulaşmıştı. İki kentte de 2019 ve 2014 yerel seçimlerinde DEM Parti’nin öncülü olan partiler zafere ulaşmış ancak buralara daha sonra kayyım atanmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.