‘İlk dört maddede değişiklik isteyene hapis cezası verilsin’ teklifi Meclis gündeminde

İYİ Parti Anayasa'nın ilk dört maddesinde değişiklik taleplerine 20 yıla kadar hapis cezası öngören kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklifte kamu görevlilerinin bu girişimde bulunması durumunda cezanın iki katına çıkarılması öngörülüyor.

Siyaset 18 Ekim 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İYİ Parti Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk dört maddesini koruma altına alma amaçlı bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’in hazırladığı teklif Anayasa’nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk dört maddesi hakkında tartışma yaratmayı ya da bu maddelerin değiştirilmesini talep edenleri ağır cezalarla karşı karşıya bırakmayı hedefliyor. Teklif bu tür girişimlerde bulunanlara beş yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesini, özellikle milletvekilleri gibi kamu görevlileri için cezanın iki katına çıkarılmasını öneriyor.

Partiye göre kanun teklifinin gerekçesi şöyle: “Anayasa’nın ilk dört maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel yapı taşlarını oluşturuyor. Bunlar; devletin şekli, Cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti gibi temel unsurları kapsıyor. Bu maddeler devletin varlığını ve milletin bölünmez bütünlüğünü garanti altına alıyor. Bu nedenle, bu maddeler üzerinde herhangi bir değişiklik talep etmek ya da bu maddeler hakkında tartışma yaratmak, ülkenin birliğine ve beraberliğine zarar verebilir.”

Son dönemde bazı siyasilerin kamuoyunda bu vazgeçilmez değerler üzerinde tartışma yaratmaya çalıştığını belirten Çirkin bu şahısların gaflet içinde olduğunu savundu. Teklifin gerekçesindeki şu sözler dikkat çekti: “Anayasa’nın değiştirilemez maddeleriyle belirlenmiş anayasal kimliğin temeli, Erzurum Kongresi’nde atılmıştır. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür ilkesiyle hareket eden Türkiye Cumhuriyeti, üniter devlet anlayışının bir ürünüdür. Bu ilkelere karşı yapılacak herhangi bir girişim devletin bütünlüğünü ve milletin birlikteliğini tehdit eder.”

‘Muktedir güçlerin tehlikeli hamleleri’

Çirkin Anayasayı ihlalin yalnızca cebir ve şiddet yoluyla gerçekleşmediğini belirterek ‘muktedir güçlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini tartışmaya açmasının da bir Anayasa ihlali olduğunu’ öne sürüyor. Özellikle bu girişimlerin ‘siyasiler tarafından yapılmasının toplumu tehlikeli bir şekilde yönlendirdiğine’ dikkat çekiliyor. Çirkin’e göre bu teklif sadece silahlı girişimlerle değil, aynı zamanda siyasi söylemlerle Anayasa’yı hedef alanlara da ceza verilmesini öngörüyor.

‘Kamu görevlilerine iki kat ceza’

Kanun teklifi bu tür girişimlerde bulunan herkese beş yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep ediyor. Ancak daha çarpıcı olan, milletvekilleri gibi kamu görevlilerinin bu suçu işlemesi durumunda cezanın iki katına çıkartılmasının istenmesi. Örneğin bir milletvekili bu maddelere karşı girişimde bulunduğunda 10 yıldan 40 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilir.

Erbakan’dan ilk dört madde açıklaması: Sorunumuz yok, ama 'laiklik' kelimesinin izahı yapılsınErbakan’dan ilk dört madde açıklaması: Sorunumuz yok, ama ‘laiklik’ kelimesinin izahı yapılsın

Erdoğan'dan ilk dört madde açıklaması: Partimizin ve Cumhur İttifakı'nın bir sorunu yokErdoğan’dan ilk dört madde açıklaması: Partimizin ve Cumhur İttifakı’nın bir sorunu yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.