Murat Kurum’dan adaylık sonrası ilk sözler: Rakibimiz İstanbul’a karşı ilgisizliktir
Ekrem İmamoğlu, İstanbul Barosu Başkanlığına seçilen İbrahim Kaboğlu'nun Anayasa'nın ilk dört maddesinde ''olumlu değişiklikler'' yapılabileceğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. İmamoğlu ayrıca FETÖ lideri Gülen'in ölümü üzerine de konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara’da gazete, televizyon ve ajansların temsilcileriyle bir araya geldi. İmamoğlu, sunuştan sonra gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
FETÖ lideri Fetullah Gülen’in ölümüne ilişkin bir soru üzerine İmamoğlu, ”Bir dönem Türkiye’ye kara leke olarak işlenen suçun, örgütsel yapının adamının vefatını Allah’a havale ediyorum. Allah bildiği gibi yapsın. Benim için önemli olan bundan sonraki yeni tehditlerdir. Biz ne zaman kurallar ve kurumlar ülkesi olacağız? 15 Temmuz’dan sonra hala bu yapılara yaslananlar var. Bunları bırakmayacaklar mı? Ne noktaya geldik, şimdi bebeğini koru diyoruz” dedi.
Fetullah Gülen’in ölümüne ilişkin bir soru üzerine de İmamoğlu, “Bir dönem Türkiye’ye kara leke olarak işlenen örgütsel yapının adamının vefatını Allah’a havale ediyorum. Allah bildiği gibi yapsın. Benim için önemli olan bundan sonraki yeni tehditlerdir. Biz ne zaman kurallar ve kurumlar ülkesi olacağız? 15 Temmuz’dan sonra hala bu yapılara yaslananlar var. Bunları bırakmayacaklar mı? Ne noktaya geldik, şimdi bebeğini koru diyoruz.
Hakkında açılan ”Ahmak Davası” ile ilgili bir soru üzerine İmamoğlu, ”Ben ciddi şekilde yargısal tacize uğradığımı düşünüyorum. Bu davada ceza verilemeyeceğini söyleyen hakim sürülüyor. Neden sürülüyor? ‘2 yıldan fazla ceza verilemez’ diyor. Hakimin sürüldüğünü İBB’nin AK Partili meclis üyesi de söyledi. Ben bu cezayı yurt dışında anlatamıyorum. Ben burada sadece bana ‘ahmak’ diyene bunu iade ettim” dedi.
İstanbul Barosu Başkanlığı’na seçilen İbrahim Kaboğlu’nun Anayasa’nın ilk dört maddesinde “olumlu anlamda değişiklik yapılabileceğine” ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine İmamoğlu, şunları söyledi:
“Anayasa’nın ilk dört maddesi, Anayasa’da gayet olumlu bir şekilde tariflenmiştir. Mevzu edilecek bir durum yok. Talihsiz bir başlangıç açıklamasıdır. Kapsadığı Baro’nun anlayışına ters olduğunu düşünüyorum. Kişisel bilgiyi açıklayabilir ama Baro’nun bakış açısını yansıtan açıklamalar yapmasını öneriyorum.”
İstanbul Barosu’nda yapılan seçimin ardından yeni başkanı İbrahim Kaboğlu olmuştu.
Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Kaboğlu, anayasanın değişmez maddeleri üzerine de konuşmuştu.
Kaboğlu şunları söylemişti:
“Yargı bağımsızlığı temelinde, Meclis önünde sorumlu bir hükümetin kurulması yönünde anayasa değişikliği olması gerektiğini hep savunacağız. Biz bugünkü seçimi anayasanın değişmez maddeleri bağlamında yaptık. Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi, tıpkı 2001 yılında yapıldığı gibi. 1995 yılında başlangıç kısmında bulunan ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 yılında 14’üncü maddede ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik Cumhuriyet’ tanımı eklendi. O zaman 1961’te öngörülmüş olan ‘İnsan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Daha ileri götürüldü. AYM de artık bu kavramı kullanmaya başladı. Biz her zaman insan haklarına dayanan laik ve hukuk devletini savunacağız.”
Selahattin Demirtaş’ı ziyaretinden sonra açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise İstanbul Baro Başkanı seçilen İbrahim Kaboğlu’nun “Anayasa’nın ilk 3 maddesi” açıklamalarına:
“Yapmış olduğu değerlendirme kendisini ve kurumunu bağlar.
Siyasi tutumunuz bellidir, anayasanın ilk 4 maddesinin tartışılmasına kapalıyız” dedi.