İmamoğlu’nun İstanbul açıklamasına eski müttefiklerden ilk yanıtlar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 'İstanbul için yola çıktı'. İmamoğlu’nun seslendiği muhalefet kanadında yer alan Saadet, DEVA, Gelecek Partisi ve HDP kurmaylardan ilk yorumlar geldi. Açıklamalar ‘diyaloğa hazırız’ noktasında ortaklaşsa da kurmaylar temkinli ifadeler kullandı.

Siyaset 16 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul ve Türkiye’ye sesleniş” başlığıyla yerel seçimlere ve CHP’deki ‘değişim’ tartışmalarına dair açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na net olarak aday olmadığını belirterek “İstanbul için yola çıktığını” ifade eden İmamoğlu’nun konuşmasında CHP dışındaki muhalefet partilerine yönelik çağrısı da dikkat çekti. İmamoğlu’nun muhalefete dönük çağrısının ardından gözler diğer siyasi partilere çevrildi.

Saadet Partili Kaya: Her türlü diyaloğa açığız

İmamoğlu’nun açıklamalarının ardından değerlendirmelerde Duvar’dan Serkan Alan’a konuşan Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya’ya göre yerel seçimler toplumsal muhalefete nefes aldırabilecek ve değişim sürecini başlatacak nitelikte. Toplumsal muhalefetin yeniden yerel seçimle birlikte ayağa kalkabileceğini belirten Saadet’li Kaya, “Bu amaca hizmet edecek her türlü diyaloğa açığız. Bugün spesifik olarak adaylar ve seçim çevreleri üzerine konuşmak için erken olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yeni seçilen 16 CHP'li başkana sorduk: Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu?İstanbul’da yeni seçilen 16 CHP’li başkana sorduk: Kılıçdaroğlu mu, İmamoğlu mu?

DEVA Partili Şahin: Kafasını netleştirmeli

DEVA Partisi Sözcüsü ve Ankara Milletvekili İdris Şahin’e göre İmamoğlu’nun “Ben adayım demedim” ifadeleri dikkat çekici. İmamoğlu’nun öncelikle kendi kafasını netleştirmesi gerektiğini belirten DEVA’lı Şahin, “Aday mı değil mi? Kendi kafasını bir netleştirmeli” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“’2019 yılı benzeri bir ittifak yapabiliriz’ diyor. 2019’da zaten DEVA Partisi yok. 2019 türü bir birliktelik çağrısıyla İYİ Parti’ye yönelik bir duruş sergiliyor. ‘Bütün İstanbulla uzlaşı sağlarım’ diyor, doğrusu bu. Bütün İstanbulluyla uzlaşı sağlaması gerekir bir belediye başkanının. Ama ittifak konusunda 2019’u örnek göstererek bir birliktelik ifade ediyor. Kendisi de net bir şekilde adayım demiyor. Bizim DEVA Partisi olarak bu tür konuları, belediye başkan adayları ile konuşmamız doğru olmaz. Biz bu konuları görüşeceksek Cumhuriyet Halk Partisi’nin yetkili organıyla, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşürüz. Şimdiye kadar da DEVA Partisi’nin CHP’de tek muhatabı vardı, o da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Bundan sonraki süreçte irtibat içerisinde olacak olursak genel merkez yönetimiyle istişare içinde oluruz. Onun dışında gördüğüm kadarıyla Sayın İmamoğlu kafasındakileri henüz netleştirmemiş.”

Gelecek Partili Özdağ: İş birliğine hazırız

Gelecek Partisi kurucularından Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Saadet Partisi ile Gelecek Partisi olarak yerel seçimlerde belli yerlerde seçime girme kararı aldıklarını söyledi. İlçe, belde ve iller için Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nin yerlerini belirlediğini, bazı yerlerde Saadet Partisi’nin bazı yerlerde ise Gelecek Partisi’nin seçime gireceğini belirten Özdağ şunları söyledi:

“Belediyelerde önce adaylar öne çıkarlar. Doğru adaylar nerede gösterilirse Millet İttifakı yeni destekçileriyle birlikte iş birliği yapmaya hazırız. Bu iş birliği demokrasi adınadır, iktidarın çifte standardına karşı bir direniştir. Biz hemen hemen her yerde iş birliği yapmaya hazırız. Biz otururuz konuşuruz. Bizim için önce biz değil önce Türkiye. Önce devletimiz, liyakatimiz, hukukumuz, adaletimiz. İstanbul’da sayın Ekrem İmamoğlu bedeller de ödedi, hükümet kendisiyle çok da uğraştı. Böyle bir ortamda İmamoğlu’nun oturup muhalefetle konuşmasını, bütün demokratlarla konuşmasını takdirle karşılarım.”

HDP’li Bayar: Bugünden ittifakları tartışmak yanlış

HDP Seçim İşleri Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen, Duvar’dan Ceren Bayar’a yaptığı açıklamada “ittifaklar meselesini bugünden tartışmanın yanlış olacağını” söyledi.

Parti olarak seçim sonrası sahici bir muhasebe yapmaya çalıştıklarını ifade eden HDP’li Türkmen, “Geçmiş belediye seçimleri ve son genel seçimler bu muhasebenin bir parçası. Sağlıklı bir geçmiş seçim muhasebesi yapmadan geleceğe dönük eğilim oluşturmak yanlış olur. Dolayısıyla ittifaklar meselesini bugünden tartışmanın da yanlış olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

Geçmiş seçimlerdeki “aday çıkarmama” deneyimlerini de hatırlatan Türkmen, “Geçmiş seçimleri düşününce şu söz de akla geliyor; ‘Bir suda iki defa yıkanılır mı?’ Bizim için önemli olan HDP’nin politik çizgisini büyütmek. Bu çizgiyi, bu çizgiye yakın siyasal çizgilerle büyütmeyi birinci öncelik olarak görürüz” ifadelerini kullandı.

Tüm dikkatler Ekrem İmamoğlu’nun bugün yapacağı açıklamadaTüm dikkatler Ekrem İmamoğlu’nun bugün yapacağı açıklamada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.